deser z galaretka - 3675 przepisów (strona:198/245)

TRUSKAWKA 146

potraw. doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn.  Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, suszyć, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem.  Sama truskawka jest niskokaloryczna(...)jedzenia na surowo. HONEOYE - to odmiana amerykańska. Owoce bardzo duże. owoce średnio jędrne, miąższ soczysty winno - słodki i aromatyczny. Typowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania owoców. Doskonałe na desery i kompoty, świetne do mięs i na sosy owocowo - warzywne chutney. CAMAROSA - to odmiana amerykańska. Polecana jako odmiana deserowa nr 1 na południu Europy. Posiada owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone

Ciastka - domowe słodkości
Jagielnik rabarbarowy 139

Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy    Sante .  Kasza

Kulinarne przygody Gatity
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2670

składniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Galaretkowa PannaCotta z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą 135

4 płatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 439

          Zjawiskowe ciasto o niebanalnej nazwie.  Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na

Malinowe Pocałunki
Panna cotta maślankowa 167

Zapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu żelatyny. Zatem do dzieła :) Składniki: 1,5 szklanki * maślanki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny(...)Celsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie potrzebuje więc lodówki. Kilka podstawowych zasad przy stosowaniu agaru: im bardziej kwaśny płyn, tym więcej trzeba go dodać, by powstała galaretka, im słodszy - tym mniej.  Agar-agar ma również swoje właściwości odżywcze: wspomaga trawienie i pomaga eliminować toksyny ( Źródło: klik , klik

Domowa Cookierenka Agi
ciasto Kilimandżaro 302

składniki na biszkopt: (pieczemy dwa osobne lub z podwójnej porcji jeden a następnie go przecinamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z borówkami 218

Aż żal przyznać, ale moja mama zawsze szła na łatwiznę jeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i

W kuchni Katie
Pocieszajka. 183

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik. W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było

W kuchni Karmel-itki
Czarny las 32159

Znalazłam kiedyś w internecie świetny przepis na tort Czarny las. Po wypróbowaniu zakochałam się w nim... jest wyjątkowy, delikatny, słodki a zarazem kwaśny... Tort ten serwuję

paapilotkaa
Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu 150

tofu jest dla nich ważne. W Polsce tofu można kupić w wersji naturalnej, wędzonej lub z przyprawami. Czasem można też dostać tofu jedwabiste, które idealnie nadaje się do deserów (poniżej mój przepis na mus czekoladowy z tofu jedwabistego). Właściwości Po pierwsze tofu jest niskokaloryczne (80 kcal na 100g) i nie zawiera cholesterolu. Po drugie to, jak wspomniałem, świetne źródło białka(...)wymień wodę. Ciekawostka słownikowa Poza tofu można spotkać też tohu (burmese bean curd, burmese tofu), które powstaje z mąki ciecierzycowej. Jest też tofu migdałowe (almond tofu). To jednak rodzaj galaretki, którą robi się z mleka, cukru, ekstraktu migdałowego i środka żelującego. Polecam przepis na mus czekolady z tofu jedwabistego   Artykuł Tofu,Twój nowy przyjaciel w menu pochodzi z serwisu

Fleksitarianizm.pl
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 135

nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny, ale od "święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu.  Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek(...)płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Rada: Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką. Poncz: Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Smoothie z nasionami chia, kiwi, bananem i truskawkami. 122

Lato, wakacje – najchętniej na egzotycznej wyspie gdzie rozsiądziemy się w hamaku pośród palm, a obsługa przyniesie nam kolorowy, wręcz bajecznie przygotowany drink. Tak to zawsze wygląda

PaleoLife
Francja: Crème brûlée 130

Wychodzę za mąż, zaraz wracam. Z tej okazji w najbliższy tydzień zaprezentuję kilka przepisów potraw i deserów, którymi będziemy się dziś raczyć na małej rodzinnej uroczystości z okazji naszego ślubu cywilnego. A dziś nadal we francuskim klimacie Crème brûlée, które poza skorupką wyszło rewelacyjnie. Przetestowałam kilka znalezionych w internecie sposobów na uzyskanie karmelowej skorupki, przy pierwszym ramekinie wymieszaliśmy cukier(...)mniej więcej do 3/4 wysokości ramekinów. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-35 minut, przy czym po 20 minutach sprawdzić konsystencję. Krem powinien lekko drżeć, jak ścinająca się galaretka. Crème brûlée zostawić do ostygnięcia i wstawić na przynajmniej 3 godziny do lodówki. Generalnie crème brûlée najlepiej smakuje, jeśli krem jest zimny. Przed podaniem wierzch posypać jedną łyżką cukru, najlepiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto owocowo śmietankowe 242

Moje ciasto jest spore, na dużą blachę: Biszkopt ( robimy dzień wcześniej) - 8 lub 10 jaj (oddziel białka od żółtek) - 250 g mąki pszennej - 50 g mąki

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania