Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony. Do przygotowania deseru użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia Kasidietetyczne. Ponieważ, bez słodkiego żyć nie umiem będę się starać przede wszystkim odchudzać wszelkie ciasta i desery. Oczywiście tych normalnych również nie zabraknie J Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki
Mania GotowaniaPomyśleć, że nigdy nie robiłam czekoladowych pierogów... A z nadzieniem serowym lub owocowym są naprawdę smaczne. Te przygotowałam na pierwszy rzut i z małej porcji, ale
Kuchnia w czekoladzieCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itkirynku. Dzisiaj ma dla Was propozycję pysznego deseru owsianego z dodatkiem owoców. Powiem Wam że smak mnie zaskoczył, w połączeniu z jogurtem rewelacja i najważniejsze że nie dodałam do niego ani grama cukru, smakował wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3/4 szklanki ugotowanej kaszy owsianej Melvit 1 jogurt Jogobella owocowa wyspa ( z brzoskwiniami ) słodka mandarynka lub pomarańcz kilka(...)mało słodkie to dosłodźcie sobie miodem, ja nie słodziłam, dla mnie było wystarczająco słodkie od owoców i jogurtu.Kaszę przełożyć do pucharka, udekorować owocami. Podawać na śniadanie lub jako deser. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitemu przy okazji pierwszego przygotowywania tortu dacquoise wg pomysłu Pawła Małeckiego skojarzyliśmy, że tamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha! Natomiast dziś u mnie wersja orzechowo-owocowa. W książce P. Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz(...)mieszamy delikatnie. po czym łączymy całość ubitej śmietanki z kremem i delikatnie łączymy do uzyskania jednolitego kremu. Blat bez grubszych orzechów układamy na talerzu, na którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem
I tu będę miała takie teRuno Leśne znajdziecie tutaj: Runo Leśne - klik. W deserze zamieniłam krem na bazie kremówki na mieszany (mascarpone+kremówka). Przepis na krem podawałam już przy okazji muffin, abyście jednak nie musieli klikać na różne linki, podaję poniżej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o smaku arbuza Kremówkę ubij na sztywno, zmniejsz obroty(...)ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami z czekolady - dodają one uroku całości i nawiązują do arbuzowych pestek. :) Smacznego
Garniec Magaliesmaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego
Codzienna kuchnia niecodziennaZamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się
greenscarfDzień dobry! Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny Małopolski Apetyt jak zawsze jest pełny inspiracji. W tym numerze królują szparagi, rzodkiewka, zielone desery, kiełki i zielone listki. Ja jak zwykle przygotowałam recenzje nowości wydawniczych, a ponadto zdjęcia tytułowe do artykułu o rzodkiewce
Pora coś zjeśćKolejny dzień tygodnia i kolejny przepis koktajlowy do kolekcji. Nie liczę dokładnie, ale myślę, że przepisów na owocowe napoje na blogu jest już ponad 25
Moja smaczna kuchniaNajchętniej każdy dzień zaczynam od koktajlu. Woda, herbata czy kawa nie są dla mnie tak smaczne jak owocowe, na bazie jogurtu czy maślanki, domowej roboty koktajle
Moja smaczna kuchniaUwielbiam serniki – w każdej postaci. Na zimno, na ciepło, owocowe, czekoladowe, z galaretką i z owocami… aż mi ślinka cieknie. Ale jak tu zjeść sernik
Jak gotować i nie zwariowaćwłaściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka
potrawyregionalneDziś mam dla Was przepis na znakomitą, kruchą, maślaną tartę ze śliwkami, winogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszną, pięknie pomarańczową owocową sałatkę warstwową. Taka sałatka nadaje się na spotkania z przyjaciółmi lub wieczór przy ulubionej książce. Jest pełna witamin i naturalnie słodka. Spróbujcie, to jeden z tych deserów, który możecie jeść spokojnie, bez wyrzutów sumienia. Składniki: 1 szklanka naturalnego jogurtu typ grecki 0% 3 połówki brzoskwiń w lekkim syropie 2 średnie pomarańcze
Słodkie okruszkiDzisiaj prosto, szybko i bez cukru. Za to totalnie owocowo. Krótko, bo w tym przepisie nie potrzeba zbędnych słów. Smacznie, bo kto z Was nie lubi truskawek. Kolorowo, bo w końcu prawdziwa, słoneczna wiosna. Zapraszam na deser truskawkowy z lodami! Składniki na 2 porcję: 5-6 kostek lodu 400 g świeżych truskawek lody w ulubionym smaku - najlepiej waniliowe
Słodkie PrzyjemnościLody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami. Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe, owocowe, kawowe, balonowe……….smerfowe. Od smaków, wzorów i kolorów
Moniki Smakołykikuchni Roop Lal Balu była langusta z sosem homarowym i kawiorem wędzona dymem z drzewa owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię