Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji). To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku
Słodkie okruszkibezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu są chrupiące, a w środku piankowe, takie jak powinny być Ładnie się prezentują i są pyszne. Można użyć dowolnych, świeżych owoców. Polecam Składniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać bezy tak, żeby w środku pozostało małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym
Oryginalny smakrosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam.Pavlova - Składniki:150 ml białek225 g cukrułyżeczka wódki400 g śmietanki kremówki(...)pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania).Na wystudzony krążek bezy wykładamy
Słodka Stronawodą źródlaną, tworzą dzieło, jakiego moje kubki smakowe wcześniej nie doznały. Jej smak przyjemnie rozpływa się w ustach, jest doskonały również jako aperitif. Dla mnie, dla kobiety, idealna do deserów. Piję ją wtedy, kiedy mam ochotę na coś co sprawi, że mój humor i poziom endorfin wystrzeli jak sylwestrowe fajerwerki. Doskonała przy spotkaniach z przyjaciółkami. :) Swój świetny smak zawdzięcza kiperom(...)sucharków bez cukru 7 łyżek rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg serka naturalnego (z wiaderka) 3 białe czekolady 1/2 szklanki cukru pudru Polewa orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Sucharki
MamaOskarkaCo prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wedle uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Idealne na śniadanie, deser i kolację. Dzieci z pewnością również w nich zasmakują :) Zapraszam również po inne moje przepisy na placki. LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -50 g mąki orkiszowej -30 g odżywki białkowej (można pominąć) -woda -pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)żurawiny suszonej -5 g oleju -30 g masła orzechowego Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, (odżywkę białkową) i olej mieszamy z wodą do lekko lejącej się konsystencji. Do tego dodajemy łyżkę żurawiny i mieszamy. 2. Smażymy placuszki (ja zrobiłam to bez tłusczowo), na talerzu przekładamy je masłem orzechowym i dodajemy resztę żurawiny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze
Zdrowie i pysznie na talerzudania przygotować także dla maluchów bez alergii! W zestawieniu znajdziecie zarówno obiady, jak i przekąski dla najmłodszych. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie 15 najlepszych zupek dla niemowlaka . Wkrótce opublikuję także listę deserów dla niemowlaków, które można serwować już od początku rozszerzania diety. Dania obiadowe i przekąski dla niemowląt Od 7 miesiąca Pieczony łosoś – pyszny obiad
Dieta bez mlekaKolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna
Ostra na SłodkoOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na Słodkoczęsto odnajdujemy w licznych wypiekach oraz deserach. Zarówno bowiem kokos, jak i dobrej jakości czekolada są źródłem cennych tłuszczów, a jeśli nie trafią do jednej misy z białym cukrem czy mąką, to mogą być elementami pysznych i zdrowych słodkości. Będą już całkowicie fantastycznie ze sobą współgrać w rozkosznie chrupiących ciastach owsianych – ciastkach pieczonych bez dodatku jajek, laktozy, cukru(...)szklanka) mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) / lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 90 g (1 szklanka) wiórków kokosowych (bez konserwantów) 40 – 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao, bez białego cukru 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego szczypta nierafinowanej soli Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki wraz
Even Better FoodBanany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie! Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 10 szt, cukier waniliowy 2 łyżki, mąka pszenna 5 szt, mąka ziemniaczana 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa
kulinarne odsłony patismaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek, truskawek i malin) Wierzch
Czerwień i błękitczarnego bzu 38%, cukier i sok z cytryny. Zastosowanie: do herbaty, napojów, deserów. Kolejne słoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. Sałatkowy rarytas - skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chilli, kapary, ocet. Zastosowanie: do mięs, wędlin, pieczeni, serów, ryb, sałatek. Chrzan z pigwą - skład: chrzan
kruche babeczkideser do kawy. Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 2 jaja 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 150 gram
Bajeczna Kuchniapodzielenie się radami, żeby wyszedł Wam idealny, jak widać na zdjęciach. Nie każdy zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową(...)TWAROGI W KOSTKACH . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Istotnym elementem też jest, aby twaróg był w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o serniki pieczone, ta zasada tyczy się nie tylko jajek, a również właśnie twarogu. Jak zabieracie się do pieczenia sernika, wyjmijcie twaróg przynajmniej 2 godziny wcześniej, aby złapał temperatury pokojowej. Kolejnym elementem jest dodatek SKROBI ZIEMNIACZANEJ/BUDYNIU . Ma on na celu zagęścić
zdrowo i aktywniepodzielenie się radami, żeby wyszedł Wam idealny, jak widać na zdjęciach. Nie każdy zdaję sobie sprawę, że nie jest to zwykłe ciasto, a właściwie deser, bo sernik nie jest typowym „ ciastem ” , które ładnie urośnie bez naszego przygotowania jak to w przypadku ciast z mąką. Jest kilka rodzajów serników i każdy też ma swoje ulubione odmiany. Jedni lubią kremową(...)TWAROGI W KOSTKACH . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Istotnym elementem też jest, aby twaróg był w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o serniki pieczone, ta zasada tyczy się nie tylko jajek, a również właśnie twarogu. Jak zabieracie się do pieczenia sernika, wyjmijcie twaróg przynajmniej 2 godziny wcześniej, aby złapał temperatury pokojowej. Kolejnym elementem jest dodatek SKROBI ZIEMNIACZANEJ/BUDYNIU . Ma on na celu zagęścić
Zdrowie i pysznie na talerzu