Kaszą, jako super wzmacniającym daniem stosowanym przez mnichów buddyjskich w klasztorach mogłabym raczyć się codziennie. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne. Kasza pod względem wartości odżywczej przewyższa makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze
Naturalna Kuchniaprzetworów wiśni, postanowiłyśmy użyć je do przygotowania słodkiego, pożywnego a przede wszystkim chłodnego dania. Zastosowana przez nas ilość wiśni spowodowała, że oprócz słodyczy zupa ma lekko kwaśny smak, a zapach cynamonu rozbudza zmysły. Chłodnik nie należy do posiłków wysokokalorycznych, a przez dodatek owoców i makaronu staje się zdrową opcją dla wszystkich zupomaniaków :) Składniki na 5 porcji: 1 kg wiśni
Banana SmilesBardzo prosty i szybki przepis na pyszny makaron. To przykład tego, że z zaledwie kilku składników można zrobić smaczny obiad, lunch czy kolację. Połączenie niczym nie zaskakuje, bo oliwa, czosnek, pomidory i oliwki pojawiają się razem w niejednym daniu i stanowią nie od dziś dobre połączenie. Tutaj też sprawdzają się świetnie, a dodatek sera z niebieską pleśnią jest
Milion Smakównajbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Składniki: 800 g łopatki wołowej 500 g mięsa wieprzowego (szynka) 2 cebule 2 papryki 1 marchew 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6 łyżek makaronu zacierki sól czerwona ostra papryka czerwona słodka wędzona papryka ¼ łyżeczki imbiru szczypta
Mama Gotujeskłada się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli
Chilli Czosnek i Oliwazmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota
W kuchni Karmel-itkiPesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami
Kolizje Smakówwszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia(...)przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu
Fabryka pomysłówkażdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu. Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Potrawę wyjąć i odstawić
Posadzone i zjedzoneZ ziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa
Smakowity Blog Kulinarnyznajdują się dania rozpoznawalne na całym świecie, tak aby każdy z gości mógł poczuć się „bezpiecznie” i wybrać znane mu danie, ale również spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne(...)ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło: parówki, bekon, fasolka
królestwo garówprostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić. Z takim obciążeniem było dość kłopotliwie, ale dałam radę Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był(...)pieprz 2 łyżki oleju Beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki
zabawa smakiemMakaron z serem… Tak, to dobre i tanie jedzenie na pocieszenie, ale nie tylko. Za czasów studenckich to był w moim wykonaniu szybki kulinarny banał na
Karo in the Kitchen