osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone
Kulinarne przygody Gatitybardziej, bo też i na dłużej zniknęłam z blogosfery i absolutnie nic mnie nie tłumaczy, zatem pozostaje mi jedynie przeprosić, obiecać poprawę i słowa dotrzymać :) Dziś będzie szybko. Idealne danie na te dni, kiedy trzeba upichcić coś dobrego i pożywnego, by nabrać energii na resztę dnia, a czasu mamy bardzo niewiele. Pieczarki to wyjątkowo wdzięczny temat(...)wariacja na temat tego przepisu , przydatna w sytuacji, w której nie mamy w domu kurczaka, a do tego staramy się eliminować z diety niechciane kalorie, w tym przypadku śmietanę. Makaron można zastąpić kaszą, też będzie pysznie :) Ja użyłam znanego nam już makaronu tagliolini - jest fajny, czerwony, pikantny, lekko pomidorowy i bardzo mi smakuje :) Składniki: - ok. 250-300 g makaronu
Kulinarne zapędy Kokosaskładniki* 3 pojedyncze filety z kurczaka* 1 średnia czerwona papryka* 20 dag małych pieczarek* 5-6 łyżek śmietany* kostka knorr paprykowa i pieprzowa* sól* oliwa do
Mix smakuśroda była pozbawiona kręgosłupa- wszystko co zaplanowane i rutynowe rozsypało się w drobny mak. A skoro nie dało się z niej nic sensownego wydobyć, nie pozostało nić innego jak dać się jej prowadzić. W niezaplanowanej przerwie kupić plecak, będący zapowiedzią letnich wojaży, i wypić pierwszą mrożoną kawę w sezonie. W kolejnej przerwie pogawędzić z konQbkiem, który musiał ze mną jechać(...)zdobią nasz ogród. Zobaczcie jaki ładny: FARFALLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KWIATAMI SZCZYPIORKU 1/2 średniej młodej cukinii 1 średni ziemniak 250 g kolorowego makaronu farfalle ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 100g krojonej w plasterki szynki szwarcwaldzkiej sól do smaku garść kwiatów szczypiorku Ziemniaka obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki (raczej mniej niż
les mirabellesPrezydent Miasta Lublin - Krzysztof Żuk Z moich obserwacji jako członka komisji konkursowej Regionalizm W czasie wizyt u podmiotów ubiegających się o w/w wyróżnienie mogliśmy spróbować ok. 90-100 różnych dań/potraw/dodatków. Przekrój potraw był naprawdę różny. Ważne było to, iż niemalże wszyscy restauratorzy chcieli pokazać nawiązanie do kulinarnego dorobku Lubelszczyzny . Niektórym udało się to lepiej, niektórym gorzej(...)każda osoba odwiedzająca to miejsce też tak będzie potraktowana. Te osoby reprezentujące dane miejsce powinny zarażać gości swoją energią, powinny inicjować miłą interakcję, z której dowiemy się coś więcej o lokalu, o jego historii, nawiązaniu w szelaki sposób do Lublina i Lubelszczyzny. Bo dany lokal tworzą ludzie dla ludzi, a Miejsca Inspiracji to także miejsca z duszą, której
Right Behind The KitchenDuszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i
Magiczny Garneknudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki. Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem dyniowym, czy egzotyczną czakalakę. Wsztstko to jest doparwione
Ugotowane pozamiataneśmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę
Zdrowie na języku :Pznalazł. Bardzo lubię tuńczyka w sałatkach i w daniach obiadowych, dlatego kolejna jego odsłona. SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebulka 100 ml śmietanki 18% 1 łyżka mąki kilka kropel cytryny, sól, pieprz do smaku natka pietruszki ulubiony makaron WYKONANIE: tuńczyka odsączyć, podsmażyć na maśle z cebulką posiekaną
Kuchnia Beatyogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane
Walijskie Pichceniedomu tylko malutki, jednak danie i tak zdało egzamin. W związku z przeprowadzką mogę mieć chwilowy zastój w publikacji wpisów. Postaram się powrzucać trochę "szybkich przepisów", jeśli będzie możliwość, a do prowadzenia bloga "na serio" wracam w sierpniu. jak zawsze życzę SMACZNEGO! Składniki: makaron wstążki boczniaki zrobione według tego przepisu
Lubczyk i WaniliaKolejna propozycja na obiad. Tym razem muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko. Składniki: 400g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka(...)pomidorów krojonych 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii około 300g makaronu muszle 150g sera mozzarella 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki zimnego mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić
Amatorka kuchennaKolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10
Maminek kulinarnyPrzepyszne połączenie cukinii i mięsa mielonego, idealne na przygotowanie szybkiego obiaduSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego z łopatki1 kg cukinii2 szklanki makaronu rurki2 ząbki czosnkupo łyżeczce
Z Majeczką w kuchni