Kolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu
greenscarfprzyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyczyn zdrowotnych musiałyśmy z córką zmienić trochę nasz sposób odżywiania, czyli wykluczyć cukier, pieczywo, jasne makarony, ogólnie większość produktów z wysokim IG, które z czasem będziemy je stopniowo włączać, ale w zdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc
Bernika - moj kulinarny pamietnikwcale taka zła, nas deszcz zmoczył jedynie raz ;-). Na dobry początek tygodnia serwuję Wam kolejne zielone danie i tym samym kolejne zielone pesto. Przygotowałam je z niezwykle aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pięknie pachnie i jest bardzo smaczne. Wykorzystacie je do makaronu, sałatek, kanapek. Doskonale smakuje również z jajkami, jako dodatek zamiast majonezu :-). Zajrzyjcie też po przepisy
Pora coś zjeśćzdobyć tę aromatyczną roślinę, warto przygotować z niej pesto, które później można wykorzystać jako sos do makaronu lub dodatek do grzanek. Można też na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu. Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
Smakowity Blog Kulinarnyostatni hit obiadowy – pyszny, szybki i łatwy. Pomysł od Aśki - dzięki! Oliwa lub masło są w tym daniu konieczne – dzięki nim wchłaniane są zawarte w cukinii witaminy A i K ( rozpuszczalne w tłuszczach). Porcja dla 2-3 osób. Składniki: 250g makaronu spaghetti 3-4 łyżki oliwy 4-5 łyżek masła 3 małe cukinie lub 2 większe sól, pieprz
Qlinarnie i QlinarniePesto pachnące moim ukochanym koperkiem. Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań! Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest
Smaczna Pyzazmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy śmietanę, wszystko dusimy ok 2 minut.4. Odcedzamy ugotowany makaron, rozkładamy na talerze, dodajemy sos i jemy :)Ten sos nie wymaga żadnej soli, ponieważ łosoś wędzony sam w sobie jest dość słony. Danie jest przesmaczne, szybkie i proste do przygotowania.Smacznego
Kuchnia domowa AniSpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie...Cienkie, długie nitki makaronu.Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos.Pływające kawałki tuńczyka.Pycha! Składniki:250 g makaronu spaghetti;1
Gospodyni Miejskapierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy więc jak ten makaronik zastąpić warzywami, jak zamiast
Brzuszki Łakomczuszkiprzyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek.3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym.4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem.5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C.Musze przyznać, że wolę wersje
Pasja Smakurosnących tam zbóż produkuje się mąkę i przyrządza pierożki, makaron i kluski. Chińscy kucharze przywiązują duże znaczenie do odpowiedniego doboru przypraw. Zdają sobie sprawę, że w sztuce kulinarnej dużą rolę odgrywa także kolor i dbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się(...)łyżka sosu sojowego papier ryżowy - 13 sztuk łyżka tłuszczu roślinnego, np. oleju rzepakowego olej rzepakowy do smażenia gotowych sajgonek Świetnie do takiego farszu pasuje jeszcze połączenie makaronu ryżowego oraz kapusty pekińskiej, ja je dziś pominęłam. Ale zagoszczą w towarzystwie mięsa mielonego, już niedługo. Przygotowanie: Polędwiczki myję w zimnej wodzie, suszę na papierowym ręczniku, kroję
Zasmakuj KuchniAromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet(...)żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyosobnym talerzyku z ziemniakami tłuczonymi z boczkiem. Ja zupę grzybową podaję z drobnym makaronem i urozmaicam pulpecikami z indyka, które właściwie mogłabym podawać w każdej zupie :) bo sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :)Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię.Składniki:borowiki (ja miałam(...)dorzucamy do zupy. Teraz pozostało nam tylko doprawić zupę do smaku solą i pieprzem oraz ukwaszoną śmietanką, wcześniej zahartowaną. Całość posypujemy natką lub koperkiem, i serwujemy z wcześniej ugotowanym makaronem
Walijskie PichceniePodstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią, całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka(...)smaku Sos pomidorowy: 500 g pomidorów w puszce bez skórki 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku świeże oregano Sposób przygotowania Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę. Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry
Wanilia i Kardamon