danie jednogarnkowe - 4696 przepisów (strona:224/314)

Aromatyczna gotowana golonka. Smaczna i soczysta. 173

Bardzo prosty i szybki przepis na soczystą i smakowitą golonkę. Wczoraj mój mąż obchodził swoje imieniny i dostał ode mnie prezent " w naturze " czyli to co

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 174

Udziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 249

Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 197

Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5

Kuchnia z widokiem na ogród
Meksykańska uczta - chili con carne 148

Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków czyli moje chili con care. Składniki: 500 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego

VioletoweKucharzenie
Bigos z papryką 140

1 główka białej kapusty 1 pętko wędzonej kiełbasy 1 czerwona papryka 300 g pieczarek 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego przyprawa do bigosu

VioletoweKucharzenie
Fasolka po bretońsku 174

Myślałam, że pęknie mi brzuch… Tak mi smakowała ta fasolka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w

VioletoweKucharzenie
z mikrofali ziemniaki z mozarellą i jajkami... 181

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, cebula 2 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, fasolka szparagowa 1 puszka, olej rzepakowy 2 łyżki, mozzarella 10 dag, jajka 4 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
Słownik kuliarny: Pot pie 186

Pot pie (źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz

WojnaNaSmaki.pl
Ratatuj z parówkami i pieczarkami czyli Leczo 127

Ratatuj, często w Polsce nazywane leczem, to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukini lub bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek

Gosia gotuje
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 326

Ryba według dietetyków powinna często gościć na naszym stole. Przyznam, że chyba nie trzymam się ściśle tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest

W kuchennym oknie Ewy
Pęczak z grzybami leśnymi 166

Zwany również kaszotto, ale po prostu nie znoszę tej nazwy. Wg mnie ma ona bardzo ciężki, wręcz negatywny wydźwięk i wolę stosować inne określenia, gdy wykorzystuję

Fabryka pomysłów
na hiszpańską nutę ziemniaki,por,jajka na szybki obiad... 277

Składniki: ziemniaki 13 sztuk, pory 3 duże, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Kartacze lub pyzy z mięsem 187

Kartacze  to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku. 176

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka

O kuchni z uczuciem