takie danie w domu. Oczywiście jestem wariatka bo zamiast najpierw zaopatrzyć się porządnie w składniki podeszłam do tematu spontanicznie nie mając ani sake, ani mirinu potrzebnych do sosu teriyaki. I tutaj z pomocą przyszła Joasia, która oryginalny przepis przerobiłam jakiś czas temu po swojemu. A ponieważ znam Jej smak więc chętnie zgapiłam i dzisiaj właśnie taką wersję dania Wam przedstawię. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaChłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane w gorące letnie dni. Doczekało się mnóstwa modyfikacji i każdy robi je po swojemu. Ja postanowiłam zajrzeć do mądrych książek i zrobić chłodnik wedle rad mądrych ludzi. Przygotowałam więc swój chłodnik na podstawie(...)Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPudliszki. W studio Cook up mieliśmy przygotować różne dania wykorzystując ketchup. To produkt, który wszyscy znają i mnóstwo osób używa. Do kanapek, frytek, zapiekanek i wielu innych dań jest niezastąpiony. Jednak czy można nim tylko po prostu polać coś i gotowe ? Na warsztatach zobaczyłam jak jeszcze można go użyć. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaskoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne borowiki brunatne, trafiła do obiadu. Powstało bardzo szybko pysznie danie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagrzybowego żeby było na temat. Liczę na to, że Wam też taka zabawa przypadnie do gustu i już piszę o co chodzi. Tematem będą grzyby leśne a właściwie dania z nimi przygotowane. Jakie to już tylko Wasza sprawa, ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się(...)grzybowy skarb prosto z lasu, w formie świeżej, suszonej albo wcześniej jakoś przetworzonej. Grzyby hodowlane czyli pieczarki, boczniaki i inne na razie zostawmy w spokoju.Możecie opisać i pokazać danie, które zrobicie specjalnie na konkurs, ale można także wstawić coś co przygotowaliście wcześniej bo przecież grzyby rosną prawie cały rok. Jestem bardzo ciekawa jakie gatunki wykorzystujecie
Smaczna Pyzapojawia się już dużo wcześniej bo nawet w maju. Zbieram go chętnie bo bardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami :- Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa
Smaczna PyzaMakaron i klopsiki w pysznym sosie - jedno z ulubionych zestawów moich chłopaków. Robię takie dania w różnych odsłonach, starając się doprawić danie za każdym razem inaczej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadanie ekspresowe bo jego przygotowanie zajmuje niewiele więcej ponad 10 minut. Oczywiście jeśli mamy wszystkie składniki m.in. mrożone, oczyszczone wcześniej, krewetki. No to co, zaczynamy ? Szykujcie garnek z wodą do gotowania makaronu i patelnię :) Za kilka minut podajemy ! Kilka dni temu dostałam pyszną przesyłkę z e-delikatesów Smaki Południa a w niej między innymi włoski makaron i butelkę passaty(...)tego dania bardzo mi się przydadzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatakże sałatkom czy daniom wytrawnym. Doskonale znacie je wszyscy jako składnik koktajli mlecznych i nie tylko. Chyba nie mam wśród bliskich znajomych nikogo kto nie lubiłby truskawek, ale być może o czymś jeszcze nie wiem :DDzisiaj, 5 czerwca, jest Dzień Truskawki więc zjedzmy ich choć kilka !Niżej znajdziecie trochę propozycji na desery, napoje i dania, w których
Smaczna Pyzadanie sprawdza się idealnie jako propozycja na szybki obiad po pracy. Również jako wizytowe danie może nas godnie reprezentować:) Kurczak w papryce na zielonej wyspie Składniki: 1 szt filet z kurczaka 2 szt papryka kolorowa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWykorzystany przepis znalazłam na zakupionym opakowaniu krewetek koktajlowych, z modyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :)Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny(...)natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane w ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory
Pudełko rozmaitościkominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka
Czerwona Porzeczka