dania - 3000 przepisów (strona:22/200)

Kominki francuskie ;) 211

kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania. Super przekąska na przyjęcie ;) Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :) Składniki: połówka

Czerwona Porzeczka
Potrawka z brukselką 249

swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką.  Rezultat – danie jest zjadliwe, choć moim kubkom smakowym nadal daleko do miłości z nią. Może to kwestia kawałków(...)sosie ich nie było. Jednak odkąd bloguję już nie mówię, że nie lubię czegoś po wieki wieków, gdyż do wielu dań i składników się nawróciłam. Może do brukselki też jeszcze dojrzeję jak np. do miodu? Składniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g  oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek

Fabryka pomysłów
Roladki schabowe z kiełbasą 220

Roladki mięsne, nadziane mięsem, owinięte mięsem... Zdecydowanie dla miłośników mięcha. :-) Faceci będą zachwyceni! Myślę, że nie muszę specjalnie zachwalać tego dania, bo na pewno znajdzie swoich amatorów... miłośników mięcha oczywiście! :-) 6 plastrów schabu 6 niedużych, dobrej jakości kiełbas 6 plasterków sera 12 cienkich plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, papryka ostra 1. Plastry schabu cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem

Szefowa kuchni
Pierogi z jeżynami 245

łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , Wykorzystanie żółtek Tagged: jeżyny , twaróg

https:KKuchniaMniam
Naleśniki biszkoptowe z serem 180

Często pogoda decyduje o naszym apetycie na jakąś potrawę. W chłodne dni z chęcią sięgamy po dania rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej

mojewypiekiinietylko
Bukiet warzyw z patelni 197

zestaw warzyw podbije serce niejednego smakosza. To smaczna i zdrowa przekąską. Można ją serwować także jako dodatek do dania głównego.  Składniki 1 bakłażan 1 cukinia 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 1 łyżka sosu sojowego sól Pieczarki kroimy w dużą kostkę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie

My Chcemy Jeść
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 196

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 156

czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light

My Chcemy Jeść
Kulki szpinakowe 190

wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na  sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek

My Chcemy Jeść
Szparagi zapiekane z serem 220

Posypujemy nim szparagi. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki 213

przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno. O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na  kremową zupę ziemniaczaną

My Chcemy Jeść
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 652

następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek

Passions hobbies life
Duszone udka kurczaka 278

Duszone udka z warzywami to nic innego jak szybkie i łatwe do wykonania danie jednogarnkowe. Ja dałam dużo wody więc moje udka się raczej ugotowały niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka

Mama Gotuje