Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez niego :) Zapraszam Was na pyszny obiad, który jest doskonałym daniem zarówno po treningu, jak i ciekawą i ładnie prezentującą się potrawą na kolacje. Składniki na 2 osoby: 2x pierś z kurczaka opakowanie szpinaku jogurt naturalny* 1 x mozarella saszetka(...)mniam! (muszę się kontrolować, by podczas próbowania nie wyjeść zbyt dużo szpinaku ;p) Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens AlphabetNie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i
peanutbuttermonsterTempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej części Japonii pod koniec XVI wieku, od nich nauczyli się Japończycy. Tempura to połączenie mąki pszennej, kukurydzianej, ryżowej, czasem tapioki i oczywiście przyprawy. Można ją przygotować samemu(...)tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkam.in tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebraćmoc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie Do szerokiego(...)posklejać.Całość mieszamy delikatnie z bardziej wodnistą częściąsosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje sięgo na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-) Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy
Z Kuchni Do Kuchnizatem zapraszam na konkurs z makaronami MALMA!-per l'amore della pasta! Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014 1/ Zrób włoskie danie z makaronu 2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres zkuchnidokuchni@interia.pl, z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości napisz nick z FB i jako(...)2/Dwóch zwycięzców wybiera SPONSOR. Wyniki ogłaszam tutaj na blogu oraz na fp Z Kuchni Do Kuchni w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu. 3/Możesz zrobic dowolną ilość dań, a swoje propozycje fotograficzne wysyłaj na adres zkuchnidokuchni@interia.pl. 4/Przepisy muszą być opisane nickiem lub imieniem , te anonimowe będę usuwać. 5/Niezależnie od ilości przesłanych zgłoszeń konkursowych, nagrodę można
Z Kuchni Do KuchniWitamy pięknie we wtorkowe popołudnie! Dziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja(...)należy przekroić polędwiczkę w jak najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest dopieczona w przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy
Symfonia Smakówpatelnię do pysznego sosu z podgrzybków. Karkówka robiona moim sposobem zawsze wyjdzie Wam miękka i soczysta! Jest to danie dla dużej rodziny albo zwyczajnie na dwa dni ;) Danie jest dość czasochłonne, jednak z pewnością warto poświęcić troszkę czasu aby potem delektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka(...)Uwaga! Cały czas mieszajmy po dodaniu śmietany aby się nie zważyła. Gdy zauważymy ruch masy świadczący o gotowaniu, zdejmujemy z ognia. Voila! Teraz tylko razem ułożyć na talerzu i danie gotowe! Smacznego
PastelFoodwarzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Jeżeli będziecie kiedyś w Ligurii, poproście o "trenette al pesto(...)zawsze sięgam po spaghetti, bo z Mężem przepadamy za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto. A Wy co myślicie o tym daniu? Spaghetti po genueńsku czyli z bazyliowym pesto, zieloną fasolką i ziemniakami przepis własnydla 4 osóbczas przygotowania: 20 min.Składniki: 1 opakowanie spaghetti (lub trenette, linguine) bazyliowe pesto 4 mączyste
Chilli Czosnek i Oliwaświątecznych w domu... :) zawsze wynajdę sobie ogrom zajęć, a potem narzekam, że dużo roboty :) No, ale moja organizacja jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, więc i w tym przypadku dam radę, w końcu do pomocy mam jeszcze męża który też uwielbia gotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki... Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI(...)mieszając, żeby nam się nie skawaliła dodajemy do tego łyżkę sosu z garnka i wszystko wlewamy z powrotem do gara. :) Dusimy do czasu, aż roladki będą miękkie. Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem
Zainspiruj się kuchniąprzegotować.Dodajemy je dopiero pod koniec gotowania, przykrywamy folią aluminiową, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy,by owoce same doszły pod wpływem temperatury. fot.: Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej(...)jest bardzo wyczuwalny w smaku, najlepiej szczyptę). Dorzucam owoce morza, ogień zmniejszam do minimum, nie mieszam. Patelnię przykrywam folią aluminiową, gotuję dalej na najmniejszym ogniu jakieś 6 minut. Odstawiam danie z ognia i pozostawiam pod folią kolejne 2-3 minuty, aby owoce morza doszły. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! fot. : Karmel-itka Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkifotografowania zmienia się i staram się eksponować dania lepiej i częściej dbam o odpowiednie rekwizyty w tle. Ale pomału, wszystko z czasem. Telefon upraszcza, bo po skończeniu dania czy deseru robię kilka szybkich ujęć i mogę zabierać się za pisanie postów. Żeby nie było tak kolorowo są minusy. Skupię się na tym największym minusie: ŚWIATŁO! Wiosną
Blondynka Gotujejest ładnie wyryte na zewnętrznej spodniej części naczyń. Poza tym ładnie prezentuje się na stole, na którym stawiamy podane danie i każdy może sobie nałożyć potrawę na talerz bezpośrednio z naczynia. Blogerkom kulinarnym mogę napisać, że na zdjęciach dania ładnie się eksponują. I tu coś dla kobiet - waga. Mój stary teflonowy wok jest cięższy od woka granitowego(...)Mimo iż zdarzało mi się wieszać pranie podczas smażenia :) Wredna jestem, ale ja po prostu chciałam sprawdzić, a raczej znaleźć jakiś minus. Coś na czym granit się wyłoży i da plamę. Niestety kochani - do dziś się nie udało. Przemyślenia szczere i zgodne z rzeczywistością. Uważam się za szczęściarę mając granit w szafce. A Wy? Wy też możecie być szczęśćiarzami, każdy
Blondynka Gotujewersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron w sosie kokosowym PRZEPIS(źródło: "Makaron. Dania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki(...)oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej
coolinarnastrefa.blogspot.commną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim daniu jakim była wołowina po burgundzku. Vindaloo to popularne na całym świecie danie indyjskie, ale właściwie to pochodzi z Portugalii i do Indii, wieki temu, przywieźli je właśnie Portugalczycy. Pierwotnie było przygotowywane wedle europejczyków z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością(...)czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza