Jako, że dzięki "Gwiazdce" stałam się posiadaczką m.in. profesjonalnej frytownicy (dziękuję Kochanie!:) nasze ostatnie menu nabrało rumieńców;) Zwłaszcza drobiowe kęski, chrupiące ziemniaczki, rumiane pieczarki czy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapowiadałam, że fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWydawać by się mogło, że żeberka nie są specjalnie dietetyczną potrawą. Jednak jeżeli tradycyjne wieprzowe (takie jak w moim ostatnim rozdaniu) zastąpimy cielęcymi i udusimy w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCzy zdarzyło się Wam zastanawiać, co może być romantycznego w fasoli? Mnie się zdarzyło. Konkretnie wczoraj. Jeszcze konkretniej w związku z wyzwaniem, jakie postawiła przede
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławarstw przydałby się dodatkowy czas, by całość się lepiej zespoliła - ale to już wnioski na przyszłość:) Chlebowe torty kroiliśmy jak standardowe, cukiernicze desery. Opór stawiała twarda, spieczona skórka, ale daliśmy radę:) W zasadzie można z niej było w ogóle zrezygnować, dlatego myślę, że kolejne zrobię w prostszej do porcjowania wersji, czyli z krojonego chleba w prostokącie - najlepiej ciemnego typu pumpernikiel
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSerii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarodzynkami - dziś ją przypominam ze stosowną modyfikacją. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego np. waniliowe danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli morele (z kompotu/ z puszki/ świeże lub inne owoce np. jabłka) dodatkowo na polewę: 125 g śmietany
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł na lekką ale i pożywną, bezmięsną propozycję obiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylkowrzucić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSezon na kurki dopiero przed nami, ale jego przedsmak możemy poczuć już dziś :) Zapraszam na wieprzowe polędwiczki duszone w sosie kurkowym, wzbogaconym smakiem wędzonego twarogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru.Zamiast kurczaka można dać plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw
Monia miesza i gotujegarście porwanej sałaty8 paluszków krabowych4 rzodkiewki1 ogórek8 łyżek jogurtu1 łyżka posiekanego świeżego koperkudo smaku sól ziołowaSkładniki na dwa talerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić na plasteki a paluszki krabowe na małe kawałki
Monia miesza i gotujepomidorków suszonych z oleju20 pomidorków koktajlowychNa krótkie patyczki do koreczków nadziewamy po jednej małej kulce mozzarelli owinętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam tylko jeden bok aby równo
Monia miesza i gotujeskładniki:2 garście porwanej sałaty3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej1 brzoskwinia7 kulek małych mozzarelli3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka sosu włoskiego PrymatNa talerzu ułożyć sałatę (ja dałam mix-roszponki,masłowej i rukoli). Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na sałacie ułożyć kulki mozzareli, kawałki brzoskwini oraz kawałeczki szynki. Olej wymieszać z sosem włoskim i przed podaniem skropić sałatkę
Monia miesza i gotujecukinie250 g ricotty10-12 pomidorków suszonych z zalewy3 listki świeżej bazyliiolej Rapso do skropienia cukiniiprzyprawa grill ziołowy Prymat do posypania cukiniiprzyprawa do sałatek młynek PrymatPrzygotować cukinie (ja dałam żółtą i zieloną), wybrałam dwie długie i niepękate sztuki aby plastry były w miarę równe na całej szerokości. Cukinie umyć i osuszyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż w plastry
Monia miesza i gotuje