garście porwanej sałaty15 pomidorków koktajlowych8 paluszków krabowych4 łyżki słonecznika Krestoprzyprawa do sałatek młynek olej lniany do skropienia sałatkiSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, ja dałam masłową i rukolę. Na sałacie rozłożyć pomidorki przekrojone na pół oraz paluszki krabowe pokrojone na małe kawałki. Wszystko posypać słonecznikiem. Całość oprószyć przyprawą do sałatek i skropić olejem lnianym
Monia miesza i gotujegalaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć
Monia miesza i gotujewody Składniki na dwa talerze - takie jak na zdjęciu. Papryki przekroić na pół, oszyścić z nasion i ugrillować - ja ugrillowałam na grillu węglowym. Na talerzach ułożyć sałatę - ja dałam masłową, rukolę i roszponkę. Na sałacie ułożyć pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. W wyniku układania powstała mi taka
Monia miesza i gotujepomidorków koktajlowych żółtych14 pomidorków koktajlowych czerwonych100 g fety4 łyżki słonecznika Kresto6 łyżek oleju Rapsoprzyprawa do sałatek młynek Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka i skropić olejem
Monia miesza i gotujedowolnie (można wzdłuż lub w plastry, tak aby było nam wygodnie ją ugrillować). Pokrojoną cukinię skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy i ugrillować. Na talerzach ułożyć sałatę (ja dałam masłową i rukolę). Na sałacie ułożyć pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną cukinię. Na wierzch pokruszyć fetę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. 4 łyżki oleju wymieszać
Monia miesza i gotujewaniliowego1/3 szklanki oleju Rapso1/3 szklanki mleka1 aromat cytrynowy2 łyżki tartych migdałów Back Mit1 jajkoCukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ja dałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć
Monia miesza i gotujeBudyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego
Monia miesza i gotujebrązowi. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki i położyć na kratce aby odparował. Do chlebka można użyć również maki pełnoziarnistej wtedy chlebek będzie ciemniejszy, ja akurat tak zrobiłam, dałam pół kilo pełnoziarnistej i pół kilo zwykłej. a tu chlebuś ze zwykłej mąki pszennej
Monia miesza i gotujewędzonych200 g boczku wędzonego ze skórą2,5-3 l wody200 g grochu łuskanego1 marchewka1 cebula700 g ziemniaków3 liście laurowe2 łyżki majeranku2 łyżki natka piertuszkisólDo garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku
Monia miesza i gotujerozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami.składniki:1 duża główka czosnku500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków1,2 l bulionu drobiowego50 ml śmietanki 30 %50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)biały pieprz Kamissól1 łyżka masłagrzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju)Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko
Monia miesza i gotujeszczypiorkiem i serem, którą wszyscy zjedliśmy ze smakiem.składniki: 200 g wędzonych szprotek 3 łyżki majonezu 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka kaparów 100 g sera typu włoskiego (ja dałam Capri Sierpc) Od szprotek oderwać łebki oraz ogonki. Następnie całe tuszki wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez i zmiksować. Następnie dodać osączone z zalewy kapary, posiekany szczypiorek oraz rozkruszony ser. Jeszcze
Monia miesza i gotujecebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny (ja dałam z jednej takiej większej). Do zupy można dodać również skórkę z cytryny wcześniej zblanszowaną, trzeba ja wyłowić przed dodaniem makaronu jednak skórka nadaje zupie gorzkiego posmaku i według mnie lepiej
Monia miesza i gotujewędzonego łososia w kawałku4 pomidorki cherry1 łyżeczka octu balsamicznego Jamar4 łyżki oleju słonecznikowegosól z pieprzem KamisNa talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja używam zawsze mieszanki różnych sałat ale można dać jedną np. masłową. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Na sałacie ułożyć kawałeczki wędzonego łososia oraz pokrojone pomidorki. W słoiczku wymieszać olej z octem balsamicznym, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem
Monia miesza i gotujegorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30 %300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)3/4 szklanki cukru2-3 garście mrożonych malinwiórki kokosowe do posypania150 g herbatników pełnoziarnistych100 g margarynyMargarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić
Monia miesza i gotujemnie na wyróżnienie:) Kilka słów o mnie: zakochana w hula hop miłośniczka dobrej książki gotowanie towarzyszy mi od dziecka studentka administracji leniwa i pracowita w jednym (tak, tak się da:P) nienawidzę zimy! wiecznie nie mam w co się ubrać
Fabryka pomysłów