Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty ( klik ), a ostatnio(...)człowiek potrafi się nie przejmować (a ja to chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia
Fabryka pomysłówEat COBB , czyli E gg A vocado T omato C hicken O nion B acon B lue cheese. Sałatka COBB to amerykańska sałatka z kurczaka, jajek
DietologTym razem proponuję rzadko u mnie spotykane rozwiązanie, czyli obiad z półproduktu. Skorzystałam w przepisie z gotowego sosu chili, choć można się skusić i przygotować wersję
Bazując na smakuDomowe marynaty do mięs z grilla są najlepsze, dodajemy to co lubimy najbardziej, no i przede wszystkim wiemy co jemy... Nie wiem jak dla
Smaczne Zdroweświeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze. Pierś z kaczki podana ze szparagami – składniki (na 2 porcje) 2 piersi z kaczki sól czarny pieprz pęczek szparagów Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy(...)lubicie bardziej wypieczone mięso to po prostu musicie piec je chwilę dłużej. Po upieczeniu pierś z kaczki odstawiamy na ok. 5 minut aby chwilę odpoczęła i dopiero wtedy kroimy ją na plastry. Szparagi umieszczam w parowarze i gotuję na parze ok. 8 minut. Pierś z kurczaka ze szparagami Smacznego! Post Pierś z kaczki podana ze szparagami pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Maliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do
Kuchnia Pełna Pasjisypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka(...)biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka
mojewypiekiinietylkoProponujemy kalafior w wersji indyjskiej. Wystarczy kilka przypraw, aby kalafior nabrał nowego smaku. Składniki: -średni kalafior -szczypta ziaren kuminu -2-3 listki laurowe -kilka
Maminek kulinarnykurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około(...)minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien. W nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy
Szybko Tanio SmacznieNa dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z
Kraina Miodem PłynącaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak
Kuchnia Pełna PasjiBłyskawiczne przygotowanie, w efekcie syty posiłek i eksplozja smaku w ustach Jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych jest tarta wytrawna . Nie dość, że z jednego gotowania
Grunt to przepis!Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o
Kto ugości moich gości?Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał
ClauditteMissCookingPierwszy i drugi dzień świąt nie są już postne jak kolacja wigilijna – w tym wpisie znajdziecie moje sprawdzone przepisy na mięsne potrawy, które warto wykorzystać jako
Karo in the Kitchen