pokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki, zasypujemy delikatnie solą i odkładamy na 15 minut. 3. To samo robimy z kalarepą(...)Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki. 6. Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli. 7. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki: poszarpanego kurczaka, kalarepę, ogórka i dwie łyżki posiekanego koperku. Łączymy z sosem, mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła. Idealna na lekką kolację, dodatek do dań z grilla
W kuchni Katiepokrojony w plasterki, pieprz ziołowy, doprawiamy wodę do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie wrzucamy do rondelka pierś z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy pierś i odstawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki, zasypujemy delikatnie solą i odkładamy na 15 minut. 3. To samo robimy z kalarepą(...)Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki. 6. Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli. 7. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki: poszarpanego kurczaka, kalarepę, ogórka i dwie łyżki posiekanego koperku. Łączymy z sosem, mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła. Idealna na lekką kolację, dodatek do dań z grilla
W kuchni Katiewspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno nie bez znaczenia było, że curry podane było z chlebkiem naan, a nie z ryżem(...)więc na oko sama, ale nie musicie wcale iść tą drogą :) Można kupić gotową mieszankę trzeba tylko sprawdzić czy na pierwszej pozycji nie widnieje cukier :) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 różyczek kalafiora (może być mrożony) ok. 200 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) ok. 150 g mrożonego zielonego groszku
bistro mamaMuszę przyznać, że dawno nie byłam tak zmęczona po tygodniu urlopu… Myślałam, że wykorzystam ten czas i popracuję w kuchni… poodwiedzam zaprzyjaźnione blogi, zobaczę
UgotujmyTo.plMakaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem i serem pleśniowym to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń. Szczerze polecam! Jak widzicie na zdjęciach, do przygotowania dania użyłam nietypowego w kształcie makaronu szpinakowego (kupiłam w Lidlu), ale każdy rodzaj makaronu będzie się nadawał. Jednak najbardziej polecę Wam mój ulubiony rodzaj “penne”, który jest według mnie idealny do śmietanowych(...)przecież nie można mieć wszystkiego, prawda? Makaron z salami i cukinią Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią Makaron z pieczarkami i kurczakiem Przepis na makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka mała cebula ząbek czosnku 200 g śmietanki 30% lub śmietanki słodkiej
Kuchnia BazyliiTarta to zawsze dobry pomysł na obiad. Mam już swój wypróbowany przepis na kruchy spód a do farszu zazwyczaj dodaję mascarpone i parmezan, żeby uzyskać idealną
BullioW ostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak
Kolizje Smakówdanie, które wbrew pozorom można w łatwy sposób odtworzyć w domu. Moja wersja jest bardzo podobna w smaku, jak i w wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili. Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy. Składniki na ok. 40 sztuk:ok. 1,5 szklanki mleka2 szklanki mąki100g wiórków kokosowych1 podwójna pierś(...)pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego
Fabryka pomysłówMam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos. Składniki: 500 g kapusty
Oka w rosole czyli KaFka gotujeokazji czyszczenie lodówki. Bardzo nie lubimy wyrzucać jedzenia, więc takie dania robimy przynajmniej raz w miesiącu. W związku z chorą nogą nie miałam jak jeździć pod moją ukochaną Halę Mirowską więc musiałam znaleźć alternatywę dla dobrego mięsa. Znalazłam w markecie (i to nie jednym) zaraz obok kurczaka zagrodowego drób z wolnego wybiegu. Bardzo mnie to cieszy, gdyż(...)kcal w 100 g, Jest cennym źródłem białka, żelaza, magnezu, witamin B1 i B2 i kwasu foliowego. Samo zdrowie. Ale przejdźmy do gotowania. Potrzebujemy: 3 cukinie 250 g piersi z kurczaka 5 pieczarek 1 strąk chili 1 pęczek natki pietruszki 100 g kaszy owsianej 3 garście szpinaku 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa z oliwek
Marder&Marder Manufactureprzyrządzam. Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm. Oliwę w małej miseczce połączyć z przyprawami i natrzeć(...)malutkie ostre papryczki ;) Taka "niespodzianka" nie jest jednak konieczna ;) Pora nasze szaszłyki upiec. Możemy to zrobić w dowolny sposób. Latem najlepiej na grillu węglowym :) Można również na elektrycznym, który da się uruchomić nawet zimą :) Jeśli nie mamy pod ręką grilla, wtedy wyciągamy patelnię i obsmażamy na niej szaszłyki, dusząc je potem przez chwilkę. Można również wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaWreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo
Kolizje SmakówLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowane mięso z drobiu należy chyba do najbardziej popularnych. Aby było niepowtarzalne smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała
mojewypiekiinietylkobardzo popularne w UK danie, zaczerpnięte z kuchni indyjskiej. I chociaż nie do końca jestem przekonana do wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ... Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję(...)wszystkie lubię, dlatego często oryginalne przepisy dostosowuję zarówno do tego co mam w kuchni, jak i do tego co lubią moje kubki smakowe :) Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 cebule puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym 2 łyżki śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilii
Walijskie Pichcenie