Dzień dobry! Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć
Pora coś zjeśćopłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty(...)kremówkę. A zanim zabierzemy się za szpinak, mięso i sos - wstawiamy wodę na ryż i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, w między czasie bierzemy się za powyższe punkty:) Danie przybieramy ziołami i posypujemy pieprzem i orzechami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeelementów. Po pierwsze gumbo musi być gęste. Sama nazwa potrawy najprawdopodobniej pochodzi od okry, warzywa, którego określenie w języku banto brzmi ( ki gnombo ) [ Wikipedia] . Okra wydziela śluz, który zagęszcza dania i jest często stosowana w różnych odmianach gumbo. Podstawowym zagęstnikiem jest też zasmażka (roux), która nadaje oryginalnego smaku i ciemnego koloru potrawie. Innym słynnym zagęstnikiem jest również(...)mieszając. Następnie dorzucamy pokrojonego pomidora, podsmażoną kiełbasę (może być także połowa tłuszczu, który się z niej wytopił, ale jeśli nie chcecie tłustej zupy to możecie to pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, cayenne oraz płatki chili (dodajcie tyle ile lubicie), oregano, 1 łyżeczkę soli oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko i dusimy
Nerds KitchenMożna też zjeść lancz na zimno. Jeśli nie macie ochoty na dania rózmrożone – to możecie zamrozic tylko przygotowane wcześniej połskładniki (np. upieczone wcześniej mięso), a np. makaron zrobić na świeżo Jak gotowaliśmy W tym tygodniu używaliśmy dużo piekarnika. Upiekliśmy batata, pomidory, paprykę i bakłażana oraz kurczaka i indyka, a nawet steki. Jeśli chodzi o steki to był(...)warto poświęcić kilka godzin w weekend, żeby prze tydzień nie stać w garach. Oto jakich składników użyliśmy: Lista zakupowa Mięso/wędliny Polędwiczka z indyka 2x 8,5 zł Piersi z kurczaka 2x 4 zł Rostbef 9,5 zł Polędwica wołowa 16,5 zł Chorizo 5 zł Owoce morza Krewetki 250 g 15 zł Makarony/kasze/pieczywo Makaron z ciecierzycy
Niedzielny kucharzpikantny . Przed pieczeniem dzielę kalafiora na różyczki co znacznie skraca czas pieczenia. Inne nasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką(...)pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 15- 20 minut. W połowie pieczenia możemy wymieszać zawartość blaszki. Wykładamy na półmisek i zjadamy jako danie główne lub traktujemy jako dodatek do obiadu. The post Kalafior pieczony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiamy dania, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani poświęcania im masy czasu. W dzisiejszym świecie większość z nas, albo jada poza domem, albo stawia na posiłki, które są proste w przygotowaniu. Dlatego też dzisiaj przedstawiamy przepis na obiad lub kolację, którego całkowite wykonane zajmuje kwadrans, a efekt jest po prostu niesamowity. SKŁADNIKI (dla 2 osób(...)ryżu (najlepiej w torebce) 1 filet z kurczaka 1 cukinia 2 marchewki 1 średnia cebula 4 strąki kardamonu 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego sól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ryż. Jeśli jest on w torebce, to dosypujemy kardamon uprzednio lekko roztarty w moździerzu
Kuchnia od dwojgaMoże danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów(...)ktoś nie ma może być zwykła sproszkowane chili (według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka
IMPRESJA SMAKUPrzy takiej pogodzie, niech przynajmniej nasze talerze będą kolorowe i smaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej
Kuchnia Pełna PasjiDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele
Kraina Miodem Płynącamleka olej do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki (dość niedbale) lub długie paski (forma jest dowolna). Posypujemy je mieszanką przypraw (ilość wg uznania, u mnie około 1/3 łyżeczki każdej przyprawy), całość dokładnie mieszamy aby przyprawy pokryły wszystkie kawałki mięsa. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki (pamiętajmy, aby kurczaka wyciągnąć przed smażeniem chwilę wcześniej(...)chwilę, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski z pokrywką (lub jakiegoś garnka) wsypujemy mąkę.Wkładamy tam po kilka kawałków kurczaka (nie za dużo), zamykamy pokrywkę i potrząsamy miską, aby mąką pokryła mięso. Mąki nie należy dociskać do kawałków kurczaka. Tak przygotowane mięso smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron
Słodkie okruszkilikier kokosowy, olej sezamowy i wyszło to cudo! Polecam bardzo - palce lizać! :) Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej i dałam mu przynajmniej 12 h, by przeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczony kurczak limonkowo-maślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki(...)wyciskamy do niego sok z całej limonki i wrzucamy skórki do środka. Dodajemy ok. 1 łyżkę masła z przyprawami do środka. Następnie zabieramy się za "luzowanie" skóry kurczaka na piersiach i udkach. Robimy to delikatnie, by jej nie rozerwać, ale na tyle mocno, by do środka można było włożyć masło z przyprawami i rozprowadzić je pod skórą kurczaka. Wkładamy całe
Cooking Monsterukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę(...)skuteczną ochronę przed zakażeniem bakteriami. No to tyle o pakowanym mięsie i przechodzimy do tego, co lubimy najbardziej – czyli do pichcenia! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Piersi z kurczaka w ostrej kokosowo-migdałowej panierce. Do tego kuskus , świeże, soczyste pomidorki koktajlowe i fantastyczny obiad mamy gotowy! Koniecznie wypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka
Ostra na SłodkoPyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia
Monia miesza i gotujeCytrusy sa bardzo mile widziane w mojej kuchni. Lubie ich swiezy i bardzo aromatyczny smak i zapach. Przewaznie zjadamy je bez zadnych ozdobnikow, w takiej naturalnej
Przysmaki Karolkida się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą, a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą i szepczą nieznośnie "Zjedz mnie, weź mnie, weź i zjedz!". Znasz to? Na pewno. I ta sałatka będzie tak dręczyła, krążyła po głowie i wypierała inne, ważniejsze myśli. Dopóki jej nie zrobisz, nie uwolnisz się. SAŁATKA Z KURCZAKIEM(...)BRZOSKWINIĄ I KUKURYDZĄ. /przepis własny mojej Mamy; przy współpracy z Winiary / dla 4- 6 osób 300g wędzonej piersi z kurczaka 1 średnia kapusta pekińska 2 puszki kukurydzy pęczek pietruszki pęczek koperku puszka brzoskwiń w syropie mały jogurt naturalny 3-4 łyżki sosu chrzanowego Winiary ewentualnie sól i pieprz Kapustę pekińską kroję dość drobno. Kukurydzę odsączam z zalewy, jak również
W kuchni Karmel-itki