dania z piersi kurczaka - 7013 przepisów (strona:355/468)

Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 480

piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem(...)wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym serem. Potrawę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne. Żółty

Gospodyni Miejska
Kurczak w sosie miodowym 516

kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego groszku 2 łyżki oleju szklanka zimnej wody fix Knorr "Kurczak w sosie miodowym" Wykonanie: 1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś(...)czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. 4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 431

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta

Kolizje Smaków
Kurczak z warzywami po chińsku 138

porcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć(...)Gotować do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak. Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 221

niego w różnych formach. Jedną z nich jest prezentowana poniżej sałatka. Choć może niekoniecznie spodoba się to osobom dbającym o linię, używam do jej przyrządzania nóg z kurczaka, gdyż pierś (filet) wydaje się być jednak zbyt suchym mięsem do połączenia go z gotowanymi jajkami. Jeśli chodzi o avocado i czerwoną cebulę, to nie są one tutaj niczym szczególnie odkrywczym – dość(...)wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja

Kulinarna Pokusa
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 164

zobaczyłam przepis na gulasz szegedyński wiedziałam, że to nie może nie smakować.  Chociażby dlatego, że charakterystycznym dla tego gulaszu jest  dodatek kapusty kiszonej, którą baaardzo lubię :)   Danie to bardzo popularne w Czechach i Austrii, powstaje z  wieprzowiny, rzadziej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę, którą  obowiązkowo naciera się sproszkowaną papryką i kminkiem.  Klasycznie mięso(...)kroimy w dużą kostkę, obsypujemy obiema paprykami, solą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, kiedy się zezłoci dorzucamy czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył

Walijskie Pichcenie
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 159

jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia oryginalna – znajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych(...)łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół puszki cieciorki ( zobacz przepis na sałatkę, w której

Niedzielny kucharz
Curry z kurczakiem 147

Pyszne, aromatyczne i jak najbardziej indyjskie curry, u mnie z kurczakiem. Zapach Indii ogarnął całe mieszkanie. Kocham to danie.  Składniki: kurczak 300g- wcześniej go marynujemy  dwie cebule dwie łyżki sklarowanego masła po jednej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry 2 goździki 2 ząbki czosnku 3 cm imbiru  szczypta cukru puszka pomidorów łyżeczka curry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu(...)łyżeczka mielonej kurkumy  papryczka chili  pieprz mielony  Dodatki: ryż  pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni.  Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy marynatę- mieszamy wszystkie produkty i wrzucamy do niej kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 15-30 minut

Mango Papaja
Kokardeczki według Blondyneczki :) 146

jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy(...)tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 274

podajcie go z kostkami sera feta lub sadzonym jajkiem. Jeśli jecie mięso i zależy Wam na bardziej sycącym obiedzie, to polecam podać spanakorizo z upieczoną lub usmażoną piersią z kurczaka (1 pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia kaszotto(...)fasolą, możesz przygotować to kaszotto z mięsem kurczaka lub polędwicą wieprzową. Weź 200 g mięsa, pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą i porem. Rada: Do kaszotto wykorzystaj pół pora i pół pęczka koperku, które został po przygotowaniu spanakorizo. Kaszotto świetnie się mrozi - testowałam :) Sobota - Falafele buraczane Kolejna propozycja różowego dania z dodatkiem buraka. Tym razem

Chilli Czosnek i Oliwa
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 408

Lubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w KFC, która jest znacznie tańsza i jesteście pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. https://dl.dropboxusercontent.com/u/126608580/1%20PDF/piersi%20z%20kurczaka%20w%20panierce%20z%20p%C5%82atk%C3%B3w%20kukurydzianych.pdf" class="su-button su-button-style-default(...)trochę więcej niż na zwykłe kotlety), bierzemy kawałek kurczaka z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony aż płatki będą zarumienione na brązowo (dlaczego nie na ostrzejszym ogniu? bo płatki zaczną się palić a w środku kurczak będzie surowy), w razie potrzeby wyławiamy z patelni

Nerds Kitchen
Fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem 102

Majówka się skończyła a wraz z nią słodkie leniuchowanie i nie myślenie o tym, że trzeba posprzątać czy ugotować. Na szybki obiad po powrocie z takiego

Życie ze smakiem
Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup 341

Pyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek

karmelowy
Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą 147

mięsa kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek . Nadziewane roladki z kurczaka Składniki: na 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka 400 g szpinaku, mrożonego 100 g feta 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 6-8 plastrów wędzonego boczku masło klarowane do smażenia 250 g kurek ¼ łyżeczki(...)cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach na rozgrzanym maśle

codojedzenia
Orzechowa pierś z kurczaka 352

Delikatny, a zarazem chrupiący, uzupełniony smakiem delikatnego kremowego sosu, ryżem i sałatą ze świeżych warzyw podbił moje serce na nowo :) Składniki - obiad dla 2 osób Kurczak: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka łagoda sól, pieprz orzechy (włoskie, ziemne, pini, tak naprawdę może to być każdy rodzaj) kolendra, opcjonalnie pietruszka 2 łyżki oliwy Sałatka: mix sałat pomidor ogórek oliwki czarne(...)łyżka posiekanego koperku 1. Każdą część kroimy na połowę. Marynujemy ok. 2 godzin w oliwie, przyprawie do kurczaka, soli i pieprzu. Następnie rozgniatamy wałkiem orzechy na mniejsze kawałki. Ja użyłam orzeszków ziemnych bez dodatki soli i tłuszczu. Następnie obtaczamy kurczaka w orzechach, układamy na blaszce razem z kolendrą. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut.  2. Na talerz układamy garść

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania