dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:619/1001)

Carbonara w pięciu smakach, przystanek NIEMCY – Spätzle mit Speck und Eier 214

Niemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy

Wiszniówka
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 225

Pyszny i zdrowy posiłek! Idealny obiad na letni ciepły deszcz, bądź też wczesną kolację. W czerwcu jak i przez całe wakacje, w każdym daniu staram się wykorzystywać produkty sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw(...)czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 średnia cukinia - 2 porcje makaronu soba ( z mąki gryczanej) - mięta świeża - bazylia świeża - 300 g młodego bobu obgotowanego - 3 ząbki czosnku - 1 chlust białego wina - oliwa z oliwek z chili - kilka kropel soku z cytryny

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą 176

żółtych warzyw Proste Historie  500g jogurtu naturalnego typu greckiego 30g koncentratu pomidorowego 200g mozzarelli przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, pieprz, suszony koperek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z olejem dusimy wszystkie warzywa. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, pieprz i czosnek granulowany. Między czasie(...)suszony koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Na desce kroimy w kostkę mozzarellę. Jeśli wszystko jest już gotowe to w dużej misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie gotowe danie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Wegańskie spaghetti bolognese 272

orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki zastępują strukturą mięso z tradycyjnej wersji, a reszta… reszta wszystko łączy i dopełnia. Wegańskie bolognese świetnie dopełni… wegański parmezan . Nie jest on niezbędny, ale bardzo fajnie uzupełni smak dania. Dodatkowo do podania użyj świeżych, posiekanych ziół, takich

Blendman
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 241

Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! Orientalna kuchnia, kiedyś była dla mnie totalną nowością i miłym zaskoczeniem. Teraz bez "chińczyka" w domu obyć się nie można. Standardem raz na tydzień robię coś z kuchni orientalnej i bardzo lubię te smaki. Do zainteresowania tą kuchnią, skłoniła mnie, dwukrotna podróż mojej szwagierki do Chin. Po powrocie(...)poczęstowała Nas kilkoma daniami przygotowanymi, tak jak w Chinach i muszę Wam powiedzieć, że były to cudowne smaki. I od tego momentu pomału, zaczynałam poznawać smaki tamtej kuchni. Są składniki których po prostu w mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych

SMYKWKUCHNI
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 228

czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby ser się(...)rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony w panierce 174

Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze

kuchnia doski
Akcesoria kuchenne Fiskars - durszlak, praska i szczypce 228

każdej chwili możemy go rozłożyć. Wykonany jest z wysokiej jakości silikonu, jest stabilny i wytrzymały. Nie ma możliwości, że durszlak złoży się podczas użytkowania i wypadnie nam cały makaron czy warzywa. Cena w internecie to ok. 50-70zł.    Praska do czosnku To zdecydowanie pozycja obowiązkowa w kuchni. Moja metalowa niestety się zepsuła. Nie był to odlew całej(...)włóknem szklanym. Mimo wysiłków nie dałam rady jej złamać, chociaż na początku myślałam, że jest zbyt delikatna. Koszyczek na czosnek jest spory, ale co za tym idzie by przecisnąć czosnek musimy włożyć w to też więcej siły. Cena praski w internecie to ok. 28-40zł.    Szczypce Zbawienie przy smażeniu, sprawdzaniu makaronu czy gotujących się warzyw. Szczypce służą

Gotowanie i blogowanie
Holenderska zupa z kurczaka 175

oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka. Całość podajemy z makaronem typu vermicelli (nitki). Jak w przypadku każdej zupy gotowanej na kurczaku trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa(...)kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli

Kulinarna Pokusa
Holenderska zupa z kurczaka 447

oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka. Całość podajemy z makaronem typu vermicelli (nitki). Jak w przypadku każdej zupy gotowanej na kurczaku trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym. Nie może to być hodowany „na szybko” brojler, gdyż absolutnie nie da on zupie należytego smaku. Tak naprawdę w ogóle warto używać właśnie mięsa(...)kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego 2-3 łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli

Kulinarna Pokusa
Ósmy cud świata-rosół. 170

pieprz pieprz cytrynowy listki laurowe ziele angielskie Zabrudzone naczynia   nóż   deseczka  duży gar   widelec    mniejszy garnek do ugotowania makaronu   sitko do odcedzania makaronu  łyżka Sposób przygotowania 1. Umyć mięso. Zdjąć skórę z mięsa. Wrzucić do największego gara jaki znajdziesz w swoim otoczeniu. Zlać zimną wodą gotować na wolnym ogniu. NIE SOLIĆ(...)marchewkowego w ramach akcji: nie damy Ci wina,musisz wyzdrowieć!) 5.Dodać liście laurowe i ziele angielskie,sól,pieprz. Autorka bloga poleca pieprz cytrynowy (kiedyś nie mieliśmy pieprzu normalnego w mieszkaniu studenta chorego,którego należało uratować rosołem i wyszło genialniej niż zwykle) . Gotować wywar kolejną godzinę 6. W osobnym garze wstawić wodę na makaron. POSOLIĆ dopiero po zagotowaniu (szybciej się

Fiolka w kuchni
Domowy makaron 221

zrobiony własnoręcznie. Bez wyszukanych dodatków, prawdziwy, jajeczny makaron. Wymaga tylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować.  Składniki: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Należy przyjąć że na każde 100 g mąki, należy dać jedno średnie jajko. Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko(...)nożem w dowolnej grubości paski, nitki, kto co lubi. Roztrzepać palcami paski i rozłożyć na stolnicy. Wkładać do gotującego się osolonego wrzątku i gotować około 5 min. Można również makaron po pokrojeniu rozłożyć na czystej, suchej ściereczce, wysuszyć, przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Taki makaron można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego

na moim stole...
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 220

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości  mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy(...)cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 136

soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do “ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie “ Sałatki na ciepło z makaronu orzo “. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki sok i skórka

Moja Delicja
Lasagne ze szpinakiem i wędzonym łososiem (Lasagne con spinaci e salmone affumicato) 203

assaggiate, si converrà di essere di fronte ad un piatto delicato, aromatico, che si scioglie letteralmente in bocca. Buona domenica a tutti! SKŁADNIKI Lasagne 700 g szpinaku 250 g makaronu typu lasagne 200 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej(...)wędzony łosoś, sos beszamelowy, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji podduszonego szpinaku, łososia i beszamelu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Lasagne pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczoną lasagne wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut, by danie lekko przestygło i podajemy. **** PREPARAZIONE Spinaci Per preparare le lasagne, iniziate pulendo gli spinaci

La grande e la piccola cuoca