smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty(...)danie "skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę. To nie ma być wodniste, ale przyjemnie gęste, tak by można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja. Spróbujcie, warto. Jest smaczna. Można ją mrozić! Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako
Z Kuchni Do Kuchnitraciły już świeżość. Dziś proponuję więc danie z cyklu „porządki w lodówce ”. Takie potrawy często wychodzą naprawdę super i później sama się sobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja
Ratunku obiadpanowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując wszystkiego, co tylko się dało. Cieszyłam podniebienie. Oraz oczy. Kosztowałam, smakowałam i napawałam się widokiem tych wszystkich(...)miodowe ciastko chlebowe bez drożdży Stowarzyszenie „Światowid” przygotowało dla dzieci, jak i pozostałych starszych, edukacyjne pogadanki i wywiady z pszczelarzami. Następnie kucharze z restauracji MOZAIKA. Niestety nie zdąrzyłam na danie główne, ale załapałam się na proces przygotowywania SORBETU Z ARBUZA Z MIĘTĄ, który aby szybciej się zamroził, potraktowano azotem. W pewnym momencie się ochłodziło. Zaczęło pokrapiać, więc czym prędzej
W kuchni Karmel-itkimąż zakupił brokuła, zmodyfikowałam go nieco i tak powstało to oto danie. Pyszne, kolorowe i do tego idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę. Składniki (porcja dla 2 osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 pojedyncza pierś z kurczaka średniej wielkości cebula 3-4 ząbki czosnku papryka brokuł makaron Pełne Ziarno Pióra od Lubelli sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie
Cynamonowe szczęściePyszna, kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka z zupek chińskich to świetna przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Najlepiej smakuje gdy postoi godzinę w lodówce
Smakowite DaniaBłyskawiczna ,, chińszczyzn- tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20
Buniabaje w kuchniDawno nie dodawałam nic na bloga, za co bardzo Was przepraszam i już wyjaśniam dlaczego tak się stało. Zaczęłam prowadzić budżet domowy i gotować oszczędnie. Pomyślałam
kuchnia doskirazem nie omieszkałam jej użyć. Świetnie smakuje, świetnie farbuje dania, a do tego korzystnie wpływa na organizm, czyż to nie cudownie?! Jeśli masz wolne ok. 20 minut ugotuj mój obiad. Nie dość, że ma ekspresowy czas przygotowania, brudzisz jedynie patelnię i garnek na makaron, to smakuje bosko! Nawet Młody zapytał kiedy go powtórzę i dlaczego tak mało fasolki
Blondynka Gotujetalerzu. Takim sposobem, od wczoraj jestem na diecie inspirowanej dietą paleo. Paleo opiera się w dużej mierze na jedzeniu białka zwierzęcego, dlatego zaczynam od wege wersji paleo : ). Składniki: na makaron: 1 średnia cukinia 1/2 (lub mniej) miękkiego awokado 3 suszone pomidory parę ćwiartek orzechów włoskich, ewentualnie brazylijskich (pominąć w diecie według AIP) na pesto: garść listków bazylii (u mnie połowa(...)ciężko dokładnie mi określić ile bazyli i jarmużu ma być – dałam mniej więcej po garści, po upchaniu stanowiły 3/4 małego siekacza . Sposób przygotowania: Przygotowanie jest super łatwe i szybkie. Zrobienie całego obiadu zajmuje maksymalnie 15 minut. Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron. Trzeby naokoło pomijając sam środek, czyli pestki. W blenderze miksujemy
Fill The Bowlmiędzyczasie, póki co mam tu propozycję bardzo szybkiego dania, do przygotowania w kilka chwil :-) Możecie je zrobić na obiad lub na kolację, jest lekkie i niezwykle smaczne :-) SKŁADNIKI 1 nieduży seler naciowy 150 g sera mascarpone 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu dodatkowo: tuńczyk z puszki, pomidor Selera oczyszczamy i kroimy
Czary - gary w kuchniuznania. Najlepsze w tym jest to, że sami decydujecie ilu jajeczny makaron chcecie:) a można też wcale jaj nie dodawać. Ilość mąki też wedle uznania. Ja zrobiłam makaron z 1 kg mąki:) + resztę mąki do podsypywania. Dużo tej reszty ale to ilość zwrotna:) Więc podsumowując, ja użyłam: 1kg mąki + jeszcze ok 1/2 kg ilość zwrotna. 5 jaj woda(...)może się kruszyć:) Powtarzamy procedurę z każdym plackiem. Gdy dany placek osiągnie odpowiednią suchość lub gdy zabraknie nam miejsca, zabieramy go, dość grubo posypujemy mąką i zwijamy w rulon. Rulon nie może być zawinięty ciasno bo ciasto może się posklejać przy krojeniu. Skrojony makaron rozsypujemy palcami aby nam się nie posklejał. Taki makaron możemy od razu
Ukojenie Podniebieniakością z ziemniakami i kapustą Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu Łazanki młoda biała kapusta i makaron Bigos staropolski ze świeżej i kiszonej kapusty Gołąbki z mięsem mielonym w kapuście włoskiej Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz Chłopski garnek czyli sycące danie jednogarnkowe Artykuł Sekrety natury. Zdrowa dieta. Kapusta pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki ze szpinakiem, to jedne z moich ulubionych imprezowych przekąsek z zastosowaniem ciasta francuskiego. Zazwyczaj robię je wraz ze ślimaczkami z serem i szynką, wtedy mam danie dla osób jedzących mięso jak i dla tych co zrezygnowali ze spożywania mięsa, bądź wolą smaki wegetariańskie. Wszystkie ślimaczki zawsze podaje z domowym sosem czosnkowym, który jest moim faworytem(...)lodówce spowoduje, że ślimaczki ze szpinakiem staną się miękkie i wilgotne a przez to niesmaczne. Danie wykonuje się szybko, jednak etapami, ponieważ należy poczekać, aż masa szpinakowa będzie zimna. Farsz ze szpinakiem można z powodzeniem wykorzystać również jako farsz do makaronu z kurczakiem bądź jako farsz do nadziewania mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz ze szpinakiem 1 opakowanie mrożonego szpinaku
To Musisz WiedziećProsta i smaczna zapiekanka makaronowa z kozim serem, botwinką, kiełbasą. Pożywne i tanie danie jednogarnkowego, do którego możemy dodać różne produkty, które chcemy wykończyć i czekają na to w lodówce (okrawki wędlin, serów, warzyw). Do zapiekanki użyjcie ulubionego makaronu – ja użyłam kokardek i czekoladowych świderków, które też zostały mi z dnia poprzedniego. To przepis na małą foremkę żaroodporną
Dorota SmakujeDziś polecam wspaniały przepis na przepyszny obiad - to jest bogracz , ale w wersji bez kluseczek . Jadłam to pierwszy raz w "gościach" u mojej przyjaciółki Natalii - danie
Kawa z mlekiem