Mamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja było jedno z dań w dodatku w lutowej KUCHNI. Przepis niebawem jak Gnomy pójdą spać :) Mamy środowe wczesne popołudnie... No i usnęłam wczoraj z Gnomami :) dzisiaj po karnawałowym balu (godz
Dzieje kuchennej Wiewióryprzykryć pokrywką, szybciej zmięknie) Wszystko przełożyć do jednego garnka Oddzielnie ugotować makaron (nie przecedzać do "suchości" makaronu) i po odcedzeniu dołożyć bez przelewania zimną wodą do warzyw i kurczaka Dobrze wymieszać, dodać pesto, jeśli trzeba posolić i dodać pieprzu Jest to danie jednogarnkowe, można podjąć nim gości. Na pewno nie takich niespodziewanych, ale jeśli wszystko zakupimy wcześniej
Proste Potrawymimo długich przygotowań znalazłam czas także na odpoczynek. Poza tym jestem strasznie objedzona. Zawsze staram się trzymać jednej zasady - z reguły nie rezygnuje z jedzenia potraw, chcę spróbować każdego dania. Ale na próbowaniu się kończy. W ten sposób jestem zaspokojona kulinarnie ale też nie jestem przejedzona. W tym roku coś poszło nie tak, starałam się nie jeść dużo(...)kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym. Ja dodałam do tego jeszcze prażone orzechy włoskie, żeby wzbogacić danie o zdrowe tłuszcze, ale efekt nie zadowolił mnie wystarczająco, więc w przepisie pominę orzechy. SPAGHETTI Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI (4 porcje) Składniki: - 400 gram makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) - 500 gram piersi kurczaka - 1 duży brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych
Zgrabne GotowaniePomysł idealny na kolację we dwoje. Kurczak jest niezwykle aromatyczny dzięki świeżym warzywom a pomidory dodatkowo utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół
VioletoweKucharzenieobyczajów, ja również cenię go za szybkość i prostotę - sos jest gotowy w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mam zazwyczaj w szafce kuchennej. Spaghetti alla puttanesca łączy w sobie najpopularniejsze włoskie produkty - pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli. To one nadają temu daniu słonego, wyrazistego smaku. Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia spaghetti alla putanesca jak i jego(...)racji swojej profesji nie miały możliwości chodzić na targ po świeże produkty, a oliwki, kapary czy anchois miały zawsze pod ręką. ➤ Spróbuj także: inne dania kuchni włoskiej . Inna historia głosi, że danie zostało wymyślone w latach 50. XX w. przez szefa restauracji na wyspie Ischia (niedaleko Neapolu), który musiał przygotować coś dla wygłodniałych gości w środku
Chilli Czosnek i Oliwazaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku." Składniki (porcja): pęczek pietruszki łyżka pestek słonecznika 2 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki "gniazdko" makaronu proteinowego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę myjemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzpinakowa zapiekanka makaronowa wygląda jak jedzenie dla Shreka – jest taka zielona i zakręcona. Do zrobienia zielonego sosu użyliśmy sprawdzonego połączenia smakowego – szpinaku, sera feta oraz
niecodziennikparyTa sałatka z tuńczykiem posmakowała mi u mojej przyszłej Teściowej, więc podpytałam o przepis To taka sycąca sałatka na szybko. Przygotowanie zajmie Ci ok. 10
Kulinarne S.O.S.Pęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez(...)ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba jeść właśnie o tej porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników
Niedzielny kucharzktórego nie da się nie lubić. Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez , bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu bosko! Potrzebujemy: 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni
MamaOskarkaskładników zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości osób dla której przygotowujemy danie) : plastry lazanii (u mnie było to ponad 1/2 opakowania) purree z dyni (np hokkaido) mielone orzechy passatę pomidorową sól, pieprz, zioła, opcjonalnie ser żółty do zapiekania A teraz proste jak drut przygotowanie: Plastry makaronu podgotowujemy w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Odsączamy i układamy na płaskiej
Szybko Tanio SmacznieWarto zrobić sobie taką ekspresową ucztę! Prezentowane danie jest naprawdę rewelacyjne i doskonale nadaje się na jesienne dni, ale i nie tylko. Ależ ono kusi swym niepowtarzalnym aromatem... Polecam! 1 pierś z kurczaka (podwójna) papryka słodka sól, pieprz 1 łyżka masła z białymi truflami 1 słoiczek kremu/sosu dyniowego (280g) Dodatkowo: makaron pappardelle Opcjonalnie: natka pietruszki do posypania Umytą
Di gotujemamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni jesteśmy do dań słodkich z jego udziałem. Tutaj danie wytrawne. Według idei foodpairing mak doskonale komponuje się z herbatą i jabłkami. Poza tym jabłka są bardzo ważnym elementem wigilijnej tradycji, bo dekorowano nimi kiedyś pierwowzór choinki. Składniki: - makaron spaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g makaronu rurki lub świderki 1 puszka krojonych pomidorów 50ml słodkiej śmietanki 30-36% 20dkg żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra olej do smażenia *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mielone(...)mieszamy *** *** Ugotowany makaron oraz podsmażone mięso z pomidorami przekładamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy razem *** *** Całość posypujemy starym żółtym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i zapiekamy przez około 30 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA
Blog z Apetytemlunchowe. Wyjątkowe przepisy na szybkie dania lunchowe dla każdego: wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Każdy przepis pomysłowo podzielony jest na dwie części: to, co możesz przygotować w domu i to, jak powinieneś dokończyć danie tuż przed jedzeniem – kiedy dodać sos i przyprawy, żeby danie było najsmaczniejsze. Sugerowana lista(...)powinna delikatnie zmięknąć. Dziecinnie proste, dlatego u mnie często mieszają dzieciaki! Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć do cukinii, dosmacz oliwą, resztą soku z cytryny, wymieszaj , dodaj koperek i szczypiorek, sól i pieprz. Spróbuj i w razie czego przypraw. Przełóż do lunch boxów. To danie smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej. Nie trzymaj go w lodowce. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni