Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal(...)kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie. Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można
Gotuję Testujędanie, które idealne wkomponowuje się w wiosenną tonację. Poza tym nie jedna osoba może powiedzieć: „szpinak – o fuj!” . Sama kiedyś tak myślałam i wiem, że jest to mylne twierdzenie. Klucz do szpinaku to dobre jego przyrządzenie. I nawet mój brat, który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie! Składniki na 3 porcje: 300g makaronu penne
Fabryka pomysłówsamo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy. Jak makaron skończy się parować, przelewamy go na sitko i hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy conchiglioni farszem i układamy(...)wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne
Parowar Facetazapraszam do przygotowania dań z wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku
Moja smaczna kuchniamnie smaki :) Od dawna myślałam o spróbowaniu tego typu dania i udało się. Po skosztowaniu "surowej" pasty nie wzbudziła ona mojego zainteresowania (żeby nie powiedzieć, że mi nie smakowała). Po obróbce nabrała jednak zupełnie innego wymiaru. Składniki na tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 - 250 g pasta truflowa około(...)solą oraz pieprzem. Wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać łyżeczkę cukru. Na koniec dodać łyżkę lub dwie posiekanej pietruszki, wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie makaron połączyć z sosem. Posypać dużą ilością parmezanu i udekorować kilkoma listkami bazylii. W trakcie jedzenia dodałam później kawałki pomidora malinowego i muszę powiedzieć, że nadal było ono smaczne. Uprzedzam
Karola gotujeChyba wszyscy lubimy obiady, których przygotowanie nie zabiera dużo czasu. W czasach, gdy każdy z nas się spieszy nie ma czasu na przygotowywanie wykwintnych i czasochłonnych dań. Dlatego kolejny raz wychodzę do Was z propozycją na błyskawiczny, smaczny obiad, który nie wymaga dużej ilości składników, a składniki dostępne są w większości sklepów. Chętni? Zapraszam! Składniki na 4 porcje(...)100g groszku – 100ml wina białego wytrawnego – 100ml śmietanki 30% – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ryżowej – sól, pieprz Dodatkowo: – 300g makaronu lub ziemniaki/ryż Mięso kroimy w plastry i oprószamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy z obu stron na maśle lub oliwie, ściągamy z patelni i odkładamy na bok. Jeżeli używamy mrożonych
Be Fit Be StrongZapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu
Kawa z mlekiemPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy
kuchnia doskiPo długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej. Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po
kuchnia doskiZapiekanki to jest to co tygryski kochają najbardziej, a tym bardziej, jeżeli są przy tym bezglutenowe. Zapraszam do przyrządzenia najprostszej i najpyszniejszej zapiekanki na świecie, a
Kawa z mlekiemPierogi z serem na słodko to ulubiona wersja pierogów jakichkolwiek mojego synka, na szczęście mogę je już bez przeszkód przyrządzać, od czasu gdy wymyśliłam przepis na
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis mojej mamy na pizzę z czasów propagandy sukcesu, z PRLu , która zupełnie nie przypomina pizzy, a bardziej swoistą zapiekankę na dużej blasze. Chciałam
Kawa z mlekiemSałatka z tuńczykiem i ananasem – lekko słodka sałatka z makaronem, rybą i ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5
KuchniaWeDwoje.plProsty przepis na przygotowanie domowego sosu Yakisoba, nieodłącznego składnika klasycznego w Japonii smażonego makaronu Yakisoba (przepis wkrótce ), ale może być również używany do innych potraw. Wystarczy
Oryginalny smakTen przepis ostatnio wpadł mi w oko na blogu Zdrowe odżywianie . Naprawdę warto było go wypróbować, bo smakował całej rodzinie i napewno jeszcze nie raz
kuchnia doskiKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem
kuchnia doskiDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiLeczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie
kuchnia doskiJeśli masz ochote zjeść coś naprawdę smacznego, a nie chce ci się spędzać pół dnia w kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie :) Przygotowanie jest
kuchnia doskiLekko słodka sałatka z makaronem, rybą i ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki
KuchniaWeDwoje.plPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doskiZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiNie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doskiCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doski