Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest
To co kochamtych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami
Cooking Monstertych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami
Cooking MonsterLasagne z cukinni Lasagne, czyt. "lazania" , to popularne i pyszne włoskie danie, od pewnego czasu często obecne również na polskich stołach. Jesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić
Aromatyczne PodróżeOprócz pysznego smaku tego dania dużą zaletą jest czas jego przygotowania. Wystarcza ok. 20 minut, aby mieć gotowy pożywny, smaczny, zdrowy i wegański obiad! Składniki (2 porcje): 100 g bezglutenowego makaronu spaghetti (Incola) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy
Zdrowie na języku :Pleczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką
Quinoa Raz!podsmażymy, dodajemy nasz ugotowany makaron, całość mieszamy, aby makaron połączył się smakiem czosnku. Do tak przygotowanego makaronu dodajemy obrane i pocięte na kawałki avocado, nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy pieprzem cytrynowym oraz szczypiorkiem. Gotowe w kilka chwil możemy stworzyć smaczne, zdrowe pożywne danie. A jakie wasze są ulubione połączenia makaronowe? Smacznego
Basia w kuchniSałatka jest takim daniem, które można jeść bez względu na porę, dzień tygodnia... Zawsze jest to alternatywa, gdy brak pomysłu np na kolację. Porcelana Bogucice Martha Platin Składniki: opakowanie makaronu np małe kolanka 1 mały brokuł ugotowany na parze puszka kukurydzy por kilka ogórków kiszonych sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie: Makaron gotujemy
Malinowe PocałunkiPodając można danie oprószyć świeżym koperkiem wedle uznania bądź jakąkolwiek inną zieleniną (króliki lubią zielone ; ) Danie można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami, ryżem itd. Można także (po uduszeniu) oddzielić mięso od kości i dodać bezpośrednio do sosu, który następnie zmieszamy z makaronem typu fettuccine albo pappardelle w towarzystwie zielonych oliwek i ostrej papryczki chilli. PS Mimo
Right Behind The KitchenWszystkim! Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu. Do przygotowania carbonarry potrzeba nam: 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji) 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach) 1 mała cebulka
Kuba GotujeEfektowna, acz pożywna, doskonała jako dodatek, ale i samodzielne danie, smakuje wyśmienicie, łatwa, szybka, to jej największe walory, zapewniam, że od pierwszego razu stanie się Waszą"dyżurną" sałatką na wszelkie okazje... Składniki: 100 g drobnego makaronu 1 słoiczek selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 100 g szynki 100 g sera żółtego 1 puszka
kgwjanczewonożem na cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą, wrzucamy makaron, mieszamy, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą. Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy
Pelusiowa KuchniaDzisiaj przykład na to, że z "resztek" można przygotować pyszne danie, w dodatku pożywne, kolorowe i na włoską nutę. Nie przepadam za mięsem, zwłaszcza wieprzowym czy wołowym, ale pierś z kurczaka zawsze chętnie zjem, najlepiej z makaronem, w takiej postaci jak przepis, który przygotowałam. Jeśli zostanie Wam nieco mięsa, upieczonego i nie macie pomysłu co z nim zrobić, taka
Moja smaczna kuchnialekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak smaczne, że po wziętych dokładkach, niewiele go już zostało. Ja podałam z grubą kaszą jęczmienną perłową, ale równie dobre będzie z ryżem, makaronem, czy ziemniakami :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymleko, żółtka, cukier kryształ i wanilinowy na gładki sos. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian płaty makaronu, sos, masę makową sos itd. Na wierzchu polej resztą sosu. Zapiekaj ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Dodam tylko, że u nas to danie było na stole zaledwie 10 minut . Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytodrobinę do dekoracji. Mieszaj do rozpuszczenia sera. Krok 5 - Wrzuć makaron i wymieszaj z sosem. Teraz pozostaję tylko wyłożyć porcję na talerz. Na wierzch posypać serem mozzarella, który wcześniej odłożyliśmy. 3 GŁÓWNE SKŁADNIKI 5 KROKÓW WŁOSKIE DANIE, KTÓRE ZACHWYCA PROSTOTĄ I SMAKIEM ! Do tego dania polecam dodać także suszone pomidory. Wzbogacają one intensywność sosu. SPRÓBUJ
Mój Smak na Życiedziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza , a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy(...)farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym
Chilli Czosnek i Oliwanigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze Włoskie danie. Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli
Mania Gotowanianajedzeni, gdyż rozpieszcza nas mama właściciela. Zaczęło się "zamówieniem" tradycyjnej trogirskiej (rodzinnej?) potrawy i ruszyła machina. Danie naszego pomysłu oraz wykonania - zimna zupa chmielowa. Figi zerwane prosto w drzewa (a w Polsce się umęczyłam, żeby kupić) Przerobiona wczorajsza kolacja bób z kalmarami (+ makaron i ser) Targ w Trogirze cały w oliwach i miodzie. Risotto z mięsem kraba. Rybka, jakby
Brzuszki ŁakomczuszkiZapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal(...)kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie. Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można
Gotuję Testujędanie, które idealne wkomponowuje się w wiosenną tonację. Poza tym nie jedna osoba może powiedzieć: „szpinak – o fuj!” . Sama kiedyś tak myślałam i wiem, że jest to mylne twierdzenie. Klucz do szpinaku to dobre jego przyrządzenie. I nawet mój brat, który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie! Składniki na 3 porcje: 300g makaronu penne
Fabryka pomysłówsamo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy. Jak makaron skończy się parować, przelewamy go na sitko i hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy conchiglioni farszem i układamy(...)wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne
Parowar Facetazapraszam do przygotowania dań z wykorzystaniem zielonych warzyw, wybór należy do Was! Na zdrowie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku
Moja smaczna kuchniamnie smaki :) Od dawna myślałam o spróbowaniu tego typu dania i udało się. Po skosztowaniu "surowej" pasty nie wzbudziła ona mojego zainteresowania (żeby nie powiedzieć, że mi nie smakowała). Po obróbce nabrała jednak zupełnie innego wymiaru. Składniki na tagliatelle z pastą truflową w sosie śmietanowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 - 250 g pasta truflowa około(...)solą oraz pieprzem. Wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodać łyżeczkę cukru. Na koniec dodać łyżkę lub dwie posiekanej pietruszki, wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie makaron połączyć z sosem. Posypać dużą ilością parmezanu i udekorować kilkoma listkami bazylii. W trakcie jedzenia dodałam później kawałki pomidora malinowego i muszę powiedzieć, że nadal było ono smaczne. Uprzedzam
Karola gotuje