danie ma w sobie śródziemnomorski klimat - minimum składników, prostota i pyszny smak. Klasyczne włoskie połączenie składników: makaron, pomidorowa passata, cebula, czosnek, oliwa i parmezan. Niezawodne na lato kiedy nie mamy ochoty długo stać w kuchni
Milion SmakówLokalem tym jest pizzeria, której właścicielem zresztą jest Włoch z krwi i kości. W menu owej pizzerii prócz szeregu pizzy i makaronów spotkać można również sałatkę polio. Mój przepis jest odwzorowaniem właśnie tej receptury z tamtejszej karty dań. W sałatce jest wyczuwalny delikatny posmak sosu czosnkowego, jednak każdy zamawiający otrzymuje jego dodatkową porcję. Nie ukrywam wcale że jako fanka
Kuchenne aromatykolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe, prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj składniki(...)duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej) 4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić na trzy części) 1 szklanka startego sera typu parmezan lub Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części) 3 średnie cukinie
Stare Garypomidory z puszki i kurczaka. Całość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami lub ryżem czy nawet makaronem. Przepyszne
upichcicdeserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji. Doprawiamy dowolnymi przyprawami. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię
Animelka BlogKolejne danie, które powstało w wyniku zawartości lodówki oraz dodatkowo mojego lenistwa. Jesienne warzywa, resztka sera oraz makaron (bo było najszybciej). Do tego świeże zioła, zerwa na balkonie i w pół godziny obiad gotowy. Składniki: 250 g makaronu np. świderki pół cukinii 2 - 3 pomidory 1 papryka garść liści bazylii (czerwona i zielona) 2 gałązki
Sto kolorów kuchniminutach zdejmujemy z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z pozostałym sosem. Przystrajamy świeżymi listkami bazylii. Bardzo sycące danie
Moje Kuchenne Rewelacjemięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół z makaronem, to taki gości u nas coraz częściej. Rosół z pieczarkami: 500-700 g szpondra wołowego (szponder z kością) 2 średnie marchewki
Poezja smakunadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując makaron z pesto czy łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki: 100 g rukoli 10-12 suszonych pomidorów z oleju
Monia miesza i gotujeMakaron przygotowany przez męża na wzór carbonary ale z kwaśną śmietaną i szpinakiem. Pyszne, lekkie, szybkie danie, coś mięsożerców i dla makaroniarzy. Na letnie popołudnia idealne. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikproszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisię pestki dyni, jajka oraz makaron ryżowy. Sałatkę przygotować można wcześniej i podać polaną sosem dopiero w momencie serwowania. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z batatami. 50 dkg słodkich ziemniaków 4 łyżki prażonych pestek dyni 4 jajka ugotowane na miękko 10 dkg makaronu Vermicelli (ryżowego) 10 dkg sałaty rukoli(...)odlać z wody, włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. W trakcie pieczenia ziemniaki od czasu do czasu przemieszać. Makaron wraz ze szczyptą soli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mi zajęło to 2 minuty. Ugotowany odlać z wody i wystudzić. Jajka ugotować na miękko (5 minut), wystudzić i obrać. Każde
mecooksemulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności czerpaną z jedzenia najprostszej z prostych potraw, ale o niecodziennym orientalnym smaku z wyczuwalną lekko dymną nutą. To właśnie karmel, który stanowi tyko tło dla dania, a w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Jeśli macie czas i ochotę oraz ciekawość(...)rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak po wietnamsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy(...)Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą
Moje domowe kucharzenieprzypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu. Składniki na 2 porcje: opakowanie tofu naturalnego (180g) 350g mrożonych warzyw chińskich 150g makaronu soba 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu
Fabryka pomysłów