moim rankingu. Żałuję jedynie, że nie mamy ich świeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek
Be Fit Be Strongprzyprawy. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały
My Chcemy Jeśćciągu 15 minut, jest to iście ekspresowe tempo. Szczególnie wtedy gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotowujemy prawie jednocześnie. W czasie gdy gotują się jajka i makaron, grillujemy pomidorki koktajlowe z czosnkiem. Do doprawienia użyłam jedną z moich ulubionych przypraw Kotanyi, zioła włoskie w młynku, oraz świeży tymianek, który rośnie u mnie na balkonie. Nie zastąpione(...)prawie do wszystkiego, delikatnie zaostrza smak potraw. Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem będzie pysznym śniadaniowym daniem, może zastąpić również obiad, jak i kolację. Ta makaronowa sałatka może być jedzona o każdej porze dnia. Składniki: garść makaronu farfalle/ kokardki 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory koktajlowe kopiasta łyżka ugotowanego groszku zioła włoskie w młynku Kotanyi chili w młynku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozgrzewające dania. Jednym z nich może być niesamowita zupa prosto z Maroka. Aromatyczna, treściwa i naprawdę mocno rozgrzewająca Harira to pyszna, gęsta zupa pełna wartościowych składników, która w swoim rodzimym kraju cieszy się nie mniejszą popularnością, niż u nas rosół. Każda gospodyni ma swój sposób przygotowywania tej wspaniałej potrawy. Można spotkać wersje z makaronem, ryżem, gotowaną na baraninie(...)całym dniu ścisłego poszczenia. Nie trudno zatem wyobrazić sobie, jak pożywne jest to danie i jak wspaniale sprawdzi się podczas naszych zimowych miesięcy, aby wypełnić brzuchy cudownym, aromatycznym ciepłem :) Dziś zapraszam na moją wersję Hariry! Na wołowinie, z dodatkowymi daktylami w zupie, bez makaronu, czy ryżu, choć Wy możecie ugotować je sobie osobno lub podać z pieczywem, jeśli uznacie
Kuchnia w Słońcu Skąpanazadęciem”. Obsługująca mnie kelnerka, sprawiała wrażenie bardzo ciepłej i miłej osoby, poleciła nam dania z karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki(...)bardzo intensywna w smaku, pyszna, sycąca, jednak wydaje mi się, że mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza
Kuchnia Bazyliibłagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś nie wyobrażam sobie tej zupy bez niego... Składniki: 0,5 kg wydrylowanych wiśni cukier
na moim stole...tuńczykiem groszkiem i karczochami. Rodzinne danie, właśnie idealne na środek tygodnia - nie dużo pracy i na pewno posmakuje wszystkim. Jestem fanką zapiekanek. To cudowny wynalazek - dodajesz różne składniki, które akurat masz w lodówce, do tego jakiś sos i najlepiej jakiś ser, do piekarnika i zawsze będzie pyszne. W mojej bazą jest makaron, dodałam też tuńczyka z puszki i mrożona
Smaczny zeszytostatnim upalnym tygodniu, mój mąż nieśmiało poprosił na ten tydzień o dania, których nie będzie musiał podgrzewać w mikrofali w pracy. Wybór był dość prosty. Jako pewnak był jego ukochany makaron z truskawkami. Ale co by ty zrobić jeszcze, co zapełni brzuch dorosłego faceta, nie będzie ciężkie itd? Sałatka. Ponieważ wczoraj wróciliśmy z działki z naręczem świeżej mięty(...)wystąpiły truskawki. Chciałam też spróbować niedawno kupionego perłowego kuskusu, który trzeba trochę pogotować, zamiast zalać wrzątkiem. Baza sałatki zatem już była gotowa. Teraz kilka dodatków w ramach czyszczenia lodówki. Dałam to co miałam – suszone pomidory w oliwie, świeży ogórek, u mnie koniecznie ze skórką, feta i natka. Całość doprawiłam oliwą spod pomidorów, solą i pieprzem. U mnie w sałątce
Mieszam w Garnkutych wszystkich zakazach i nakazach. Po kupieniu czegoś okazywało się, że nie mogę tego zjeść, bo źle doczytałam etykietę, albo że kupiłam składniki kompletnie niepasujące do siebie, albo że danego dnia będę poza domem. Pierwszym krokiem do sukcesu okazało się skrupulatne planowanie wszystkich posiłków, najlepiej na kilka dni do przodu. Drugim krokiem: przygotowanie listy zakupów PRZED udaniem się(...)Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy 5 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy 10 minut, żeby sos trochę zgęstniał. W między czasie przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. 3. Na talerze wykładamy makaron, pulpeciki i sos. Wierzch posypujemy tartym parmezanem (opcjonalnie) i podajemy. Smacznego
My Culinary Artżaroodpornym. Dzisiaj postanowiłam przygotować małe babeczki makaronowe z warzywami. I podać je w papilotkach. Jako muffinki/babeczki. Danie łatwe w przygotowaniu. Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli
Trufelkowoostrzu. Kładzie się go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej serwetki. Owoce: do ich nakładania podajemy komplet sztućców lub łyżkę stołową i widelec, jak do drugiego dania. Powinny się znajdować przy owocach, będących na talerzu deserowym. Jeśli owoce wymagają krojenia - dodatkowo musimy podać widelczyk, nożyk i talerzyk deserowy, a kiedy owoce tego nie wymagają(...)pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania. ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiposiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące. Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną suszoną szynką lub cieniutko pokrojonym boczkiem ( należy go dodać nieco(...)porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów 1 cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki tartego parmezanu sól morska, pieprz, chili w proszku WYKONANIE Odłamujemy twarde końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na około
cool and mintyjest świetnym rozwiązaniem. Nie mam pomysłu to biegnę w grządki i szukam czegoś co da się wrzucić na ząb. Brzuch pełny i człowiek zadowolony :D Może będę "oryginalna"i podam składniki :D Ale w sumie czemu nie pisać o tym, jeśli to jest smaczne? * makaron * truskawki * cukier Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, truskawki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z cukrem
Pieprzyć z Fantazjąnadzieję, że zechcecie z nich korzystać. Dziś zapraszam na domową carbonarę. Przepis na nią znalazłam w październikowym numerze „Mojego Gotowania”. Danie jest proste, pyszne i szybkie. Idealne do przygotowania w ciągu kilkunastu minut. Polecam. Składniki: • 250 g makaronu • 5 dag wędzonego boczku • 1 duży ząbek czosnku • 1 jajko • 1 żółtko • 100 ml śmietanki kremówki 30% • sól, pieprz do smaku
W mojej kuchniktóry nie pasuje do Waszych smaków, możecie wymienić na inny, lub całkiem pominąć. W ogóle możecie zmienić wszystko. To danie daje tyle możliwości, na ile pozwoli Wam wyobraźnia. Składniki (na 10 rollsów): - opakowanie papieru ryżowego - 20 krewetek - 1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego - dojżałe awokado - ogórek szklarniowy - kilka kawałków marynowanej rzodkwi - kilka liści sałaty - sezam - sos sojowy
Cook&Love