którzy cenią sobie prostotę w wersji luksusowej, bo takie właśnie jest to danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego
Garniec Magalierestauracji. Bardzo łatwo go zweganizować. Ja użyłam do sosu miodu, ale wystarczy zastąpić go syropem klonowym. W dodatku danie jest bez glutenu i bez laktozy, a tofu, które dla niektórych jest bez wyrazu, nabiera tutaj smaku. Jestem pewna, że ten makaron zagości w Twoim menu na stałe! Składniki na 2 porcje: 100g makaronu z fasoli mung lub makaronu ryżowego
Fabryka pomysłówZapiekanka makaronowa z cukinią to jedno z moich ulubionych dań. Tak naprawdę do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne produkty, które aktualnie mamy w lodówce. Wystarczy mieć ser mozzarella, albo zwykły żółty ser, makaron, przecier pomidory, przyprawy i zapiekanka gotowa :) Do naszej zapiekanki wykorzystaliśmy udka z cebulą , zostały one z jednego z poprzednich obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego. W całym daniu brakło czegoś, co by podniosło kasztanowy smak sosu, wzmocniło delikatny smak tak dobrej ryby. Mimo wszystko, danie
Right Behind The Kitchenróżnic sprawia, że w smaku, a w dużej mierze też w wyglądzie, to dość różne zupy. W szczególności tajska zupa krewetkowa zawiera takie składniki jak grzyby shitake, pszenny chiński makaron, kafir, sok z limonki czy olej sezamowy, a na koniec warto udekorować ją i uzupełnić jej smak świeżymi liśćmi kolendry. Siłą rzeczy musimy więc otrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne pałeczkom(...)jednak jak w przypadku jej wietnamskiej wersji, jest prostym i mało czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku, niż mogłoby wynikać z palącej podniebienie degustacji
Kulinarna Pokusaformie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki(...)czosnku, 1 papryczki chili, oregano, tymianku, bazylii, 1 łyżki octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem
Wyprawy kulinarnePulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko
O kuchni z uczuciempomidorowym sosie (aż 3 rodzaje pomidorów :)) z dodatkiem krewetek na pewno Wam posmakuje :) Dla mnie to danie to smak wakacji - kojarzy mi się z podróżami na Bałkany :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 570 kcal) 400 g makaronu razowego spaghetti 1/2 dużej białej cebuli 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 400 g krewetek
Moje Kuchenne Rewelacjejest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarnepodawana jest z.... makaronem. Dlatego swoją przyrządziłam z grzankami serowymi - zajadał aż miło :) Ponownie zrobiłam domowy dżem - bardzo lubię mieć w domu własne przetwory Udało mi się wprowadzić wpisy z serii #Inspiracje i podzielić się z Wami tym, kto mnie najbardziej motywuje - Mama <3 Kolejny opublikowany poradnik okazał się czytelniczym hitem Mojej siostrze zasmakowało moje danie (szok(...)rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące
Cooking Monsterktóry jest bardzo aromatyczny i ma dość specyficzny smak :D Warto próbować w domu takich dań, by przekonać się czy jest to coś dla nas czy są to kompletnie nie nasze smaki :) Składniki: 250 g makaronu chow main 500 g piersi z kurczaka ciemny sos sojowy pół czerwonej papryki 2 marchewki mały por sezam czosnek
Malinowo w kuchnilubi i ciągle jak ja szuka nowych przepisów. Dlatego podaje wam przepis na ekspresowy makaron, bardzo smaczny, lekko pikantny. Ja użyłam do niego papryczki chilli tajskiej, jest mała ale bardzo ostra, ale wy możecie użyć takiej jak ą lubicie, bardziej łagodną albo dać więcej tych ostrzejszych, jeżeli lubicie bardzo pikantnie jeść, albo zamiast tego dodać trochę jakiejś ostrej chilli pasty
Bernika - moj kulinarny pamietnikbulionu gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego) 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) ząbek czosnku szalotka 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie(...)duszenia. Następnie do mięsa wlewamy śmietankę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut. Danie gotowe. Grzyby świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kaszami, ale będzie tu pasował także ryż, makaron (wstążki szczególnie) czy ziemniaki. Smacznego! Artykuł Kurczak w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza SmakuGulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza(...)można przeoczyć tego okresu i dlatego też mój gulasz przygotowałam z dodatkiem tego warzywa. Lubię dynię przede wszystkim za jej doskonałe możliwości dostosowania się do danej potrawy, bo nadaje się zarówno do dań na słodko jak i na słono. Dodałam do niej zatem por, fasolkę, kukurydzę, pomidorki i groszek. No i oczywiście kurczaka. W ten sposób powstał zdrowy, sycący
Życie ze smakiemmożna dodawać wedle uznania i to co znajduje się w lodówce. Ja zawsze mam w szafce puszkę pomidorów i cebule czyli praktycznie jestem w stanie przygotować t o danie w każdej chwili. Przed rozpoczęciem gotowania wrzucam szpinak na 7 minut do maszyny do gotowania na parze aby nie miał później tyle wody.Na początek kroimy cebulę, paprykę(...)odparowany. Ja dzisiaj zagęściłam śmietaną, gdyż miałam akurat w lodówce, ale bez śmietany też jest ok. Podawać z makaronem, ja użyłam penne, można posypać tartym serem, najlepiej parmezanem. Smacznego! Jest to jedno z moich ulubionych dań, jest szybkie i bardzo zdrowe
Delusional Trine