znalazłam w kuchni bez wychodzenia na zakupy. Miałam napoczęty makaron szpinakowy do lasagne, w lodówce kawałek kiełbasy i selera naciowego, którego trzeba było zużyć natomiast w zamrażarce fasolkę szparagową. Dorzuciłam do tego puszkę kukurydzy i resztę śmietanki, która mi została po przepisie na czekoladową bitą śmietanę i zrobiłam wyśmienite danie :) Tym przepisem chcę Was przekonać, że pozornie z niczego(...)nadziwić, że uczestnicy potrafią z tej bogatej spiżarni wybrać produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego
Pyza i Surówkasię spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne. Zamiast kuskusu można użyć innej, ulubionej kaszy(...)kukurydzę, ostrą paprykę w proszku, suszone oregano oraz czarnuszkę. Doprawiamy do smaku. Warzywa podajemy na kaszy kuskus. Warto posypać warzywa posiekaną natką z pietruszki lub świeżą miętą lub tymiankiem, Danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień. Można zamrozić
Moja smaczna kuchnianiesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna
Karo in the KitchenPyszne, kruche mięso z dodatkiem warzyw. Idealny obiad z ziemniakami czy makaronem. Do tego mięsa podaję jeszcze sałatę ze śmietaną bądź gotowany kalafior. Pyszności! Składniki : * 2 polędwiczki wieprzowe - około 350g * sól, pieprz * łyżeczka mąki pełnoziarnistej * cebula * mała czerwona papryka * pół szklanki zielonego groszku Przygotowanie : Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć(...)stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło
Magiczne Życie Martykolejny, a teraz czas na smaki lata. Ze szparagami żegnam się bardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu. Dodam tylko, że soba to japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden
Smakowity Blog Kulinarnyprzy tym klarowny z wyczuwalną nutą czosnku i cebuli. Krem serowy podkręcam dymką i miętą, dorzucam makaron ramen by jeszcze bardziej sycił. Przed tym jednak miksuję go na gładki krem. Ten krem jest mocny, esencjonalny i ma tylko jedną wadę nie da rady w siorbać go dużo INNE PYSZNE ZUPY TU NA BLOGU: KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI(...)KREM SEROWY Z MIĘTĄ JEST: – Sycący i esencjonalny – Łatwy i szybki w przygotowaniu – Zgrany smakowo – Seeerowy i kremowy – Obłędnie pyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 PORCJE CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Makaron Ramen – 4 porcje – Ser cheddar – 150g – Serek topiony śmietanowy – 150g – Ser grana padano – 50g – Cebula biała – 2 sztuki – Czosnek – 2 ząbki – Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam
globuskulinarnyszpitala!!! Więc dziś mogłam coś ugotować i z przepisem podzielić się z wami. Dziś będzie to szybie danie spaghetti Napoli z czarną oliwką i kiełkami rzeżuchy. Moje czarne oliwki, które dostałam z Włoch długo czekały na swoją premierę, było warto :) SKŁADNIKI : makaron nitki ok 100 g na osobę 1 puszka pomidorów 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szalotka
Basia w kuchnikulinarnych, jednogarnkowy Stroganoff. Jest on geograficznie specyficzny, to znaczy, inaczej niż u nas, podaje się go z makaronem oraz sos jest raczej musztardowy, niż pomidorowy. Jak to mówi stare przysłowie Co kraj to obyczaj, co rodzina to zwyczaj. Co prawda danie pochodzi od nazwiska Aleksandra Stroganowa, gościa, który brał udział w tłumieniu powstania listopadowego, ale w cale(...)tego przepisu jest to, że jest on bardzo szybki, a przez to oszczędny, gdyż wszystkie składniki przygotowujemy w jednym garnku. Do zagęszczania, typowo dla USA, mąka kukurydziana. Składniki: - jakiś makaron - najlepiej świderki - boczniaki - cebula - słodka papryka - musztarda #30minuteschallenge 14:30 Wykonanie: Boczniaki kroimy w paski z cebulę w półplasterki. Dodajemy makaron. Sypiemy 4-5 łyżek mąki kukurydzianej i zalewamy wodą
Kryzysowa Książka Kucharskaktóry mówi, że właśnie trafiłaś na eksperta w swojej dziedzinie. Włoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję
W kuchni wieczoremmakaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy(...)zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla z kapustą wkładamy makaron i podgrzewamy. Jeśli potrawa jest sucha dolewamy wody z makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz curry jeśli jest mało wyrazisty smak. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki. Chciałam Wam również napisać kilka słów o książce z jakiej pochodzi to danie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaronowa zapiekanka z brukselką nie jest na pewno lekkim daniem. Dodatek boczku, sera i śmietany to poważna dawka kalorii. Ale danie to jest idealne, żeby przekonać do brukselki wszystkich tych co za nią nie przepadają. A w takiej sytuacji wytoczone działa ciężkie są usprawiedliwione:) Całość zapieczona pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jesienny comfort food. Jeżeli nie przepadacie za brukselką(...)brukselką dzięki dodatkowi boczku i sera będzie doskonałym sposobem na przekonanie do brukselki tych co za nią nie przepadają. Całość zapieczona jest pod chrupiącą warstwą okruszków chleba. Keyword brukselka, makaron, zapiekanka Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Ingredients 500 g brukselki 200 g boczku 300 g makaronu 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego 3 łyżki śmietany
Cooking for Emilyjuż truskawek, to póki co korzystam z tych dobrodziejstw, które właśnie pojawiają się na straganach. Danie nie jest zbyt wyszukane - rzekłabym wręcz, że banalne w wykonaniu i w ilości składników. W sam raz na wiosenny obiad. Składniki na 2 porcje: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 duży filet z kurczaka 100 g sera brie
My simple kitchenkuchni :). Nie zdziwiłam się, że w ruch poszedł tagine, czyli gliniany, tradycyjny garnek z przykrywką w kształcie kominka. Tagine to też nazwa dania. To co zrobili było tak smaczne, że dzisiaj postanowiłam odtworzyć danie Amani. Przygotowanie tagine może Wam przysporzyć dwóch problemów: skąd wziąć harissę i sam garnek. Harissę mój brat zdobył w trójmiejskim Tesco, na pewno(...)pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku). Wysoka pokrywka w tagine zapewnia ciągłą cyrkulację pary, przez co danie jest
Przepisy AleksandrySkładniki/2 porcje: – ok. 1 ½ szklanki ugotowanych brokułów – 1 niepełna szklanka płatków owsianych – ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy – 1 jajko – 2 łyżki mąki orkiszowej – 2 łyżki ziaren
I LOVE LIFE