Parówki nadziewane makaronem a makaron nadziewany fasolką - tak to sobie wymyśliłam moje nadziewajki makaronowe gotowane w ostrym rosole. parówki cienkie: 4 sztuki makaron grube rurki: ok
Jadło i czytadłoBardzo proste, szybkie i sycące danie. Z reguły podaję je z ryżem,ale dziś stwierdziłam że wykorzystam makaron. Bez kurczaka też jest bardzo dobre ;) Składniki: drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju
W kuchni bez szafekUrocze kokardki w towarzystwie pysznego, kremowego sosu. Ten przepis znalazłam jakiś czas temu i odtąd regularnie go przygotowuję. Serek mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu
Chocolate Muffin Blogpomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Danie można posypać parmezanem. Liście jarmużu mogą być zielone lub fioletowe Jeśli masz ochotę, danie posyp parmezanem
W SMAKmakaron z mąki pszennej błyskawiczny 100 g 3 łyżeczki przyprawy: pomidory z bazylią i czosnkiem 5 dag żółtego sera sól, pieprz ketchup Makaron zalewamy wodą. Solimy
Humanistka w kuchniDwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki" i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym. Składniki obu wersji: Bazą jest oczywiście ser biały. Kulki pikantne Składniki: -twaróg
Maminek kulinarnyDzisiaj polecam makaron z brokułami i kurczakiem. Bardzo smaczny. Niewielka porcja sprawi, by poczuć się sytym i najedzonym, SKŁADNIKI: 1 brokuł (świeży) pół piersi z
W kuchennym oknie EwyOgraniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski
BullioSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek
W Mojej Kuchni LubięGulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem. Składniki * ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k * 4 cebule * 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki * 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego * 3 łyżki oleju * 1 czubata łyżka masła estragon Skworcu przyprawa do wołowiny - mąka pszenna graham 1850 Młyn Kopytowa Etapy przygotowania Mięso umyć, pokroić
Z Kuchni Do Kuchnibyły podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku. Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania. Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej WiewiórySuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie
Stare Garymakaron. To dość szybki sposób na delikatny i nieco inny dodatek na przykład do zupy. Ja dzisiaj namówię Was na połączenie takiego makaronu z sosem z gotowanej marchewki. Danie o dość ciekawym smaku, które zasmakuje wielbicielom marchwi. Wymyśliłam je szukając pomysłu na coś oryginalnego i niebanalnego. Czy mi się udało? musicie sami ocenić, bo zdania
Codzienna kuchnia niecodziennatylko Włosi są miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. Spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle(...)Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki
Smakowity Blog Kulinarnywoda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka
Chilli Czosnek i Oliwa