książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania
SMYKWKUCHNIbaaardzo delikatny ogień. Mieszam aż się rozmrozi, doprawiam, na końcu dodaję ok. 100 g śmietany, mieszam, dodaję wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Makaron odcedzam, dodaję szpinak, zajadam:) Aby danie było zgodne z I fazą MM śmietanę należy zastąpić mlekiem bądź chudym białym serkiem. Komentarze emka1216 2010/01/08 14:00:55 Szpinak zaczęłam jeść w wieku
Zdrowa Kuchnia Sowyokazało sie , że ,, wyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor
Buniabaje w kuchnibardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne , raz pikantne. Fantastyczne smaki można uzyskać zestawiając ze sobą kontrastowe warzywa i dodając do nich odpowiednie potrawy. Postanowiłam podać usmażoną na chrupko pikantną wątróbkę z cebulką z puree pietruszkowo-batatowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoja druga propozycja konkursowa z makaronami #omnomnom. Tym razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w
Magiczne Życie MartyTrzecia już i ostatnia moja propozycja konkursowa z makaronem Om Nom Nom. Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie
Magiczne Życie Martytakie same niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej
Magiczne Życie MartyCześć :) Od dawna miałam ochotę na faszerowaną paprykę... Kupiłam 2 papryki, kupiłam mięso, wróciłam do domu, po czym okazało się, że nie ma kaszy gryczanej... a
Pora coś zjeśćbazylii: PRZEPIS TUTAJ wykonanie: Pesto robimy, jak w przepisie powyżej. Dodać do niego łyżką rocotte i dokładnie połączyć składniki. Makaron ugotować, odsączyć i połączyć z pesto. Podawać od razu z dodatkiem świeżej bazylii i sera koziego. Gwarantuję, że danie pomimo dość „banalnego” wykonania i prostoty, jest wyśmienite
Ania i Marcin gotująkulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka wymaga takiego długiego leżenia – to podobne ciasto jak na makaron, musi poleżeć żeby zmięknąć. Nic nie da mu zagniatanie – tutaj przez dodatek jajka włókna glutenu rozwijają się w mące wolniej, a ciasto potrzebuje czasu żeby nabrać elastyczności. Ziemniaki obieramy cienko ze skóry, kroimy
Karo in the KitchenDzisiaj serwuję na obiad pyszne tortellini - czyli tradycyjne włoskie pierożki nadziewane serem, podane z warzywami w sosie śmietanowo-serowym ... mniam! Takie danie to prawdziwe wybawienie w chwilach gdy potrzebujemy ugotować coś szybkiego i pożywnego. Składniki na 3-4 porcje: opakowanie tortellini z ricottą i szpinakiem (Lidl) opakowanie mrożonki warzyw na patelnię śmietanka 12% - 250ml starty ser mozarella(...)instrukcją na opakowaniu Na dużą patelnię dodajemy śmietankę, ser i przyprawy - podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia sera Do sosu wrzucamy warzywa i mieszamy Odcedzony makaron dodajemy na patelnię - całość delikatnie mieszamy i danie gotowe
Alutka-Gotujeintrygować kuchnia dalekiego wschodu. A jeszcze bardziej jak się okazało, że wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne w Polsce. Od tego momentu nie wychodzę z kuchni tylko kombinuje nowe dania. Ogólnie w kuchni orientalnej główną podstawą sosów jest sos rybny, sojowy i ostrygowy. Warto się w nie zaopatrzyć, jeśli chcemy zacząć przygodę z tą kuchnią :) Zawsze(...)kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąmało czasu na gotowanie. Trzy składniki i tyle dobrego jedzenia! Czasem przyda mi się odpoczynek od włoskiego jedzenia. Wtedy mam ochotę na dania inspirowane kuchnią azjatycką. Sięgam wówczas po makaron azjatycki i dodatki, które mam pod ręką. Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim Składniki: 100 g makaron chow mein noodle
Moja smaczna kuchniaFOODS. Nawet zdeklarowani mięsożercy stwierdzili, że sos jest pyszny i na pewno musi być w nim dodatek sera. Dla mnie to wystarczająco satysfakcjonująca rekomendacja tego dania 😇 A dla Was? Spróbujecie? 😉 Składniki : Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Gotujemy przez
Kuchnia Ellie