podobno nie mężczyźni, lecz kobiety wymyśliły to danie.. dla swoich klientów. Tak! Słowo “ puttana ” po włosku oznacza “kobieta lekkich obyczajów”, “dziwka”. Makaron doprawiony słonym anchovies, czarnymi oliwkami, chili czosnkiem i kaparami miał zwabiać nocnych poszukiwaczy rozkosznych przygód i posilać ich dając energię do dalszych zabaw. Wszak składniki tego dania są przecież afrodyzjakami! ;) Mogłabym rzecz, że Włoszki(...)trudniące się w nocnej branży rozrywkowej trafiały przez żołądek do.. portfeli swoich klientów ;) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) 2 - 3 fileciki anchovies 3 dojrzałe pomidory 50 g czarnych oliwek 1 łyżka kaparów sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie
W kuchni KatieIndyk w śmietanie – bardzo proste do przygotowania a przepyszne danie, które możemy zjeść z kaszą czy ryżem, z makaronem albo z ziemniakami. Do przygotowania tej potrawki możemy wykorzystać zarówno indyka surowego jak i gotowanego (np rosołu) czy pieczonego jeśli nam zostaną – takie porcje staną się nowym pysznym daniem. PRZEPIS NA INDYKA W ŚMIETANIE Składniki na indyka(...)dodajemy do cebuli i podsmażamy 2-3 minutki. Indyka z cebulą zalewamy śmietaną, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz. Gotujemy wszystko jeszcze 5-7 min. Podajemy z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Artykuł Indyk w śmietanie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeselen białko. Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powoduje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowanych z mąki kukurydzianej warto dodawać mąkę sojową, która bogata jest w te drogocenne dla zdrowia substancje. Maka kukurydziana posiada charakterystyczną żółtą barwę i neutralny delikatny smak. Dzięki(...)wody, a następnie wyłożonej na blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami. Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościpizzę. Niby nic takiego specjalnego, ale jest to pyszne i szybkie danie obiadowe które wręcz robi się samo. Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kiełbasą składniki: 2 kiełbaski śląskie 8 pieczarek 1 mała czerwona cebula 4 - 5 suszonych grzybów 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki Makaron z kiełbasą Grzyby zalewamy wrzątkiem na godzinę przed gotowaniem. Cebulę kroimy w piórka(...)makaron, ilość wedle uznania, jakieś dwie garści. Makaron powinien prawie cały być zalany wodą. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką i suszoną bazyliom. Następnie gotujemy pod przykryciem do momentu aż makaron będzie prawie al dente (około 5 - 7 minut, w zależności od makaronu) od czasu do czasu mieszając. Rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody i dodajemy do dania
Delusional TrineFaktycznie nie muszę jeść dwóch dań obiadowych naraz. Najpierw zupa, do której mogę dodać węglowodany np: ryż, ziemniaki, kasza lub makaron. A za 2 godziny, gdyż tyle trawią się węglowodany drugie danie: mięso i warzywa, które trawią się 3 godziny. Na śniadanie węglowodany, na drugie śniadanie białka. Wszystkie potrzebne składniki dostarczam do organizmu tyle, że w kilku posiłkach
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesyte z dużą ilością sera i pysznym sosem pomidorowym, na który przepis podałam Wam już wcześniej. Polecam jako danie obiadowe albo jako danie na różne imprezy. Składniki: ilość składników zależy od wielkości naczynia żaroodpornego. * makaron nitki * sos pomidorowy (przepis tutaj) * starty na tarce o dużych oczkach żółty ser * świeża bazylia * naczynie żaroodporne Wykonanie: Makaron nitki
Zrób to smacznieSmaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :) 200 g makaronu Fusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser
czarrna od kuchniłatwością. Poniżej nasza krótka recenzja i wrażenia po wizycie w tej restauracji. Restauracja specjalizuje się w potrawach wywodzących się z kuchni włoskiej . Czy faktycznie zjemy tam dobrą pizzę, dobry makaron i owoce morze ? Sprawdźcie… Wygląd wnętrza Restauracja jest dość spora, mieści się na dwóch poziomach, jak również wystawione są na zewnętrz stoliki. Możemy zatem siedzieć w pasażu i obserwować(...)sali. W tym miejscu warto wspomnieć, że znajdziecie każdego dnia tygodnia inną promocję i na przykład warto wybrać się tam w poniedziałki na pyszne makarony bo zjecie w je w promo -50% :) Dane adresowe Trattoria Boccone ul. Ostrobramska 75c Warszawa http://boccone.pl Artykuł Trattoria Boccone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jaka, ser i pieprz. kolejna -to Rzymianie, którzy twierdzą,że 1944 roku wspomagali ich alianci i z kilku składników udało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają(...)powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość
Kopystką po garachjaka, ser i pieprz. kolejna -to Rzymianie, którzy twierdzą,że 1944 roku wspomagali ich alianci i z kilku składników udało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają(...)powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego parmezanu ok. 200 g. boczku, najlepiej wspomnianej już pancetty 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz można posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość
Kopystką po garachmożecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki
Zasmakuj Kuchnimożecie zastąpić kiełbaską lub (dobrej jakości) parówkami, np. grillowanymi, dodać fasolę i brokuły. Kaszę też możecie zastąpić jednego dnia, jaglaną, drugiego pęczakiem, ryżem czy nawet makaronem. Lub zupełnie zrezygnować z mięsa i przygotować danie wegetariańskie, nawet fit:) Życzę smacznego! Składniki: pierś z kurczaka 1 średni pomidor duża garść mrożonej żółtej fasoli 1 mała cebula około szklanki
Zasmakuj Kuchnimiałam morlińską z szynki) 4 cebule 1 słoiczek koncentratu 200 g (ja miałam Pudliszki, polecam) sól i pieprz Chcę pokazać jak szybkie i proste jest danie dlatego w podpunktach wymienię kolejno czynności. Gotuje makaron Kroję kiełbasę wzdłuż na 4 a następnie w plasterki i smażę aż będzie dobrze przysmażona W międzyczasie kroje cebule w pół plastry Gdy kiełbasa
Kuchnia VikiProste, szybkie danie, które smakuje zawsze każdemu. Przygotujecie je z minimalnej ilości łatwo dostępnych składników, bez długiego gotowania i zbędnego bałaganu w kuchni. Dobrej jakości pomidory z puszki, czosnek, cebula i parmezan, to wszystkie składniki potrzebne do tego, aby w czasie, gdy gotuje się makaron przygotować pyszny i aromatyczny sos. Opcjonalnie, pod koniec gotowania, można dodać
cool and mintypierwszą myśl zwykle wtedy przychodzi typowa zupa botwinkowa lub chłodnik z botwiną. Ja jednak postawiłam na pomysł z lekka wywrotowy, a mianowicie pastę jajeczną z dodatkiem makaronu i młodziutkiej botwinki . W ten sposób dałam wyraz mojemu zamiłowaniu do smarowideł kanapkowych o oryginalnym składzie i nietypowej recepturze. I powiem tylko jedno. Raju, jakie to wyszło dobre!!! Pasty starczyło mi akurat(...)całość sama, nie dzieląc się z Panem Mężem ani jednym gryzem tej jajeczno-makaronowo-botwinkowej pyszności :) Wypróbujcie i Wy - nie pożałujecie :) Składniki na 4 kanapki: 3-4 łyżki ugotowanego makaronu Lubella Mini Kokardki [ok 30g - ważony suchy przed ugotowaniem ] 2 jajka - ugotowane na twardo garść liści botwiny wraz z łodyżkami 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka majonezu
Grunt to przepis!