Makaron naleśnikowy – idealny do zup i innych dań obiadowych, do których często wykorzystuje się zwykły makaron. Jest również fajną alternatywą jako coś innego, co może zachęcić małego niejadka do jedzenia :) Z podanych poniżej składników wychodzą 3 delikatne naleśniki o średnicy ok. 30 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron naleśnikowy – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa
Kulinarne Przebojeosobom, które zdecydowały się na dietę bezglutenową z przyczyn innych niż celiakia (np. mój syn z powodu kłopotów metabolicznych występujących przy zaburzeniach ze spektrum autyzmu ). Danie inspirowane jest przepisem na pulpeciki z makaronem wg Nigelli Lawson . Serdecznie polecam :-) Osoby chore na celiakię nie mogą spożywać orkiszu. * * * Składniki na pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 500 g mięsa
Kawa z mlekiemBardzo spodobał mi się makaron rigatoni, czyli grube duże rurki, podobne do cannelloni, ale zdecydowanie jednak mniejsze. Dzisiaj przepis na kolejny makaron, kolejny raz zapiekany w piekarniku. Takie danie pasują mi chyba najbardziej. Składniki: dwie garści makaronu rigatoni 300 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 500 ml pomidorowej pasaty 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki (adsbygoogle
Delusional TrineŚmiało moge powiedzieć, że to jeden z najlepszych makaronów, króre udało mi się przygotować :) Dla wszystkich smakoszy makaronu i szpinaku to idealna opcja na obiad. Danie szybkie i mega smaczne :) Składniki: *150g makaronu jajecznego *200g szpinaku *2 ząbki czosnku *1 łyżka oliwy z oliwek *1 jajko *pestki dyni *sól, pieprz *jogurt naturalny Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente 2.Mi
FITBUuKryż stanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec
Słodki Kompromisjest oczywiście spaghetti albo chili con carne. Dzisiaj przygotowałam to drugie. Wystarczy mieszanka warzyw chili con carne od Bonduelle , mięso mielone oraz sos boloński :) Danie jest pyszne, można je podać z bułką lub makaronem :) Składniki : 1/2 kg mięsa mielonego z indyka lub szynki 1 sos boloński ze słoika Pudliszki 500 g 1 puszka chili con carne od Bonduelle(...)bazylią, podsmażyć, następnie wlać sos i mieszankę od Bonduelle. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Danie gotowe, można podać z bułką lub makaronem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI 320 g makaronu 300 g bobu 100 g wędzonego łososia 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta(...)fave 100 g di salmone affumicato 1 cipolla 3 spicchi d'aglio 2-3 cucchiai di olio d'oliva prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie gotujemy bób do miękkości. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy i podsmażamy 3 ząbki
La grande e la piccola cuocatechniczny. Zapytacie co wspólnego ma sałatka caprese z futuryzmem? Ano to, że ojciec tego ruchu, Filippo Tommaso Marinetti tak był zapamiętały w przekreślaniu przeszłości, że uważał poczciwy makaron za rzecz przestarzałą! Daniem godnym futurysty, spójnym z ideami ruchu była natomiast sałatka z Capri. Warto jeszcze dodać, że Filippo T. Marinetti to postać dość paskudna. Z czasem twórca futuryzmu został(...)daniem rzeczywiście dość młodym, bo powstałym tuż po I wojnie światowej. Popularność zyskało po kolejnej wojnie i dzisiaj jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W wersji klasycznej składa się z pomidorów, mozzarwelli i bazylii, które układają się w kolory włoskiej flagi. My proponujemy dzisiaj mocno przekręcony przepis, zamieniający letnią przekąskę w pożywną sałatkę, której podstawę stanowi makaron
Niedzielny kucharzdań takie jak to. W ciągu 20 minut możemy być gotowi do tego, aby zasiąść przy stole z rodziną, czy przyjaciółmi. Jeżeli nie lubicie wędzonego łososia, to sos również dobrze smakuje saute. Spróbujcie :) Składniki: 400ml śmietany 18% 1 serek topiony śmietankowy 1 cebula 1/2 cukinii 100g łososia wędzonego łyżeczka siekanego koperku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz makaron
ChilliJemyJak już Wam kiedyś pisałam bardzo lubię jarmuż. Przyrządzam z niego sałatki, koktajle , albo też pesto , na które przepis już jest na blogu. Takie właśnie jarmużowe
Ostra na Słodkoktóre znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania i oto kolejne z nich. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na włoskie ravioli z wypływającym żółtkiem. Zrobiłyśmy je w dwóch wersjach: ze szpinakiem lub bez. Tak przyrządzone ravioli są daniem typowo śniadaniowym - takie jajko zamknięte w makaronie. Jednak jak dla mnie jest przy nim za dużo pracy
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI (2 porcje): 1/2 brokuła 3 marchewki pokrojone w słupki 2 łyżki czarnuszki ser sałatkowy z ziołami (typu feta) 1 ząbek czosnku świeżo mielona sól i
wege i kropkadłuższego czasu podsmażania. Przygotowany w ten sposób kalafior jest delikatnie chrupki i pyszny. Do sosu można dodać papryczkę chili, a ocet ryżowy ewentualnie zastąpić sokiem z limonki. Danie można podawać z makaronem (chińskim lub ryżowym), ryżem czy komosą ryżową. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Eat Good
Gospodyni Miejskawędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym plusem jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia, że to idealna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Niezauważenie możecie czmychnąć na kwadrans do kuchni i przygotować michę(...)pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche) 1 duża wędzona makrela 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego
Food Square