250 g boczniaka 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól pieprz Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i siekamy , lub kroimy na dowolne kawałki. Na patelni
Gotowanie jest łatwewięcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula
Różne smaki w kuchniDanie powstało w wyniku szybkiego przeglądu szafki jedzeniowej i lodówki, no i braku pomysłu na obiad. składniki (na 3 osoby) 15 - 16 muszli z makaronu 250 g szpinaku 100 g wędzonego boczku 1 jajko 120 ml śmietany ok 20 g sera typu parmezan, startego + trochę do posypania wierzchu ew 2 łyżki twarożku sól pieprz puszka pokrojonych pomidorów
Stare Garynajprostsze danie jakie można sobie przygotować w sezonie truskawkowym. Dziś widziałam na ryneczku pełne łubianki tych smacznych owoców. Dlatego namawiam na świeży mus truskawkowy z makaronem. Póki jeszcze są :) składniki : truskawki cukier ewentualnie jogurt lub śmietana makaron, u mnie podobny do ryżu :) / Biavetta-77, firmy Arrighi/ Przygotowanie : Umyte truskawki zmiksować z cukrem lub dobrze ugnieść, dla mnie
Proste PotrawySałatka makaronowa ma w sobie wszystkie składniki, które lubię: dobrej jakości włoski makaron, oliwki, mozzarrellę, ser feta, chrupiące warzywa i dobrej jakości wędlinę, nadającą charakter daniu. Zróbcie polecam Wam! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania makaronu włoskiego ( u mnie kolanka) - 1 kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków
SMYKWKUCHNITrzy składniki: ser, pieprz i makaron. Niesamowicie proste, a równocześnie dekadenckie danie w muślinowym, ale charakternym serowym sosie. Czas przygotowania – 15 minut. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cacio e pepe jest emblematyczną potrawą kuchni rzymskiej, ubogiej, prostej, a mimo to bardzo smacznej i wykwintnej. Nazwa oznacza ser i pieprz. Danie pochodzi z pradawnych(...)kiedy pasterze wędrowali ze stadami owiec po górach Apeninów. Zabierali ze sobą w drogę makaron tonnarelli, podobny do spaghetti, ale cienki jak anielskie włosy i sprężysty. Podczas wypasu wyrabiali owczy ser – pecorino romano, z którego później warzyli muślinowy, ale charakterny sos. Dzisiaj proste, pasterskie danie, jest jedną z najbardziej popularnych past na świecie. Trzy lata temu New York Times
Niedzielny kucharzJak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki. Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was
Ostra na SłodkoSkładniki: 1300 g mięsa z udźca indyka 300 g śmietany 18% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2
Qchnia po prostuMam nadzieję , że na Waszych Świątecznych stołach zagościło mnóstwo pyszności … ale od nowa chętnie będziecie do mnie zaglądać ! Dziś mam dla Was kolejny przepis z
Ostra na Słodkowody 1 marchewka 1 cebula 1/2 dużego pomidora 2 łyżki otrąb (użyłam żytnich) 1 łyżka przyprawy do mięs curry, sól oliwa Sposób przygotowania: Soczewicę opłucz, a następnie daj ją do garnka i zalej 400 ml gorącej wody. Do całości dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj(...)podsmażone warzywa, otręby, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przyprawę do mięs. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem lub jako osobne danie. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via GustoPyszne i łatwe danie z pieczarkami w roli głównej. Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 czerwona papryka 500 g pieczarek 1 kopiasta łyżka masła oliwa 1 duża puszka pomidorów krojonych bez skórki 3 ząbki czosnku 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża kwaśna śmietana 18% (330 g) 2 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody około 400 g makaronu np. kolanka lub muszelki WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połowę wrzucić na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, drugą połowę wrzucić do brytfanny z odrobiną oliwy. Pieczarki umyć i pokroić, wsypać na patelnię, posypać solą
Passions hobbies lifełyżeczka cukru brązowego sok z 1 limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin(...)minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy salmon curry (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil 1 large onion, finely chopped 1 teaspoon
karmelowyPyszna i bardzo prosta w przygotowaniu wyśmienita sałatka 4-składnikowa :). Zrobiła u mnie ostatnio furorę gdy podałam ją na imprezie. Goście byli zachwyceni i z chęcią
Blog kulinarny S9.PLTrufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską
nietylkopasta.plWreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo
Kolizje SmakówLasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców. Farsz szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce(...)pomidorów 250 ml bulionu warzywnego z kostki bazylia, oregano sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyzki masła 3 łyżki mąki 200 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min
Codzienne Gotowanie