Danie pyszne, szybkie i pożywne, dla zabieganiu przed Sylwestrem. Bavette to makaron który ma kształt długich, płaskich i wąskich nitek makaronowych. Do jego przyrządzenia potrzeba pomidorów, jak nie macie świeżych można użyć tych z puszki. Zapraszam do kuchni i odkrywania pysznych smaków. Bavette w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepokrojone pieczarki i końcówki szynki, które znalazłam w lodówce. Do tego odrobina bazylii, ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne, aromatyczne danie gotowe 😊 Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉 Składniki: makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana
Walijskie Pichceniejego ilość według uznania). Oskubać udko z kurczaka i dodać do penne. Wrzucić do makaronu ugotowaną marchewkę pokrojoną w plastry i pieczarki. Dokładnie wymieszać. Wierzch dania posypać startym parmezanem. Bardzo lubię makarony z dodatkiem pesto, ponieważ jest ono pyszne i lekkie. To doskonała alternatywa dla ciężkich sosów szczególnie w upalne dni i dla osób, które dbają
Karola gotujeWitam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar spotkać
sierotka maRysia w kuchniDanie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów. Składniki 150-180 g makaronu ricciarelle 4 łyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki
R'n'G Kitchenjest,że prz mieleniu ucieka bardzo dużo aromatu głównie z bazylii.No ale każdy może zrobić jak chce. Takie gotowe pesto wymieszane z ugotowanym już al dente makaronem tworzy w kilka chwil gotowe danie do którego już nic się nie dodaje.Po dodaniu pesto do makaronu nie wolno go absolutnie już podgrzewać na patelni czy w mikrofalówce bo bazylia pod wpływem
Sztuka gotowania w/g Samirypobytu w Prowansji, gdzie moja szwagierka zabrała nas na kolację wyprawioną przez jej przyjaciół, rodowitych włochów. Jest to pyszne, proste w przygotowaniu, naturalne danie. Polecam ;) Składniki na spaghetti po bolońsku z groszkiem: 300 g makaronu spaghetti 200-300 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka groszku konserwowego bazylia
Rozpustne gotowaniemakaron z brokułami. Postanowiliśmy połączyć kolory włoskie i wyszło nam super danie :) Myślicie czasem o gotowaniu poprzez kolory ? Nam to się często zdarza, bo uwielbiamy kolorowe jedzenie. Zawsze zastanawiamy się nad łączeniem kolorów w jedzeniu. Spróbujcie kiedyś zaplanować jedzenie na podstawie kolorów i dobierzcie składniki właśnie na tej podstawie. To działa :) Oczywiście z sensem, mając jakiś zarys dania wypracowany wcześniej. Zobaczcie co nam wyszło z tworzenia dania na podstawie łączenia przemyślanych kolorów. Makaron funghetto z brokułowym pesto, serem bałkańskim i buraczkami. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego
vegetanieminut *** *** Po tym czasie wsypujemy surowy makaron oraz kukurydzę konserwową *** *** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz opcjonalnie cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ
Blog z Apetytem„ Chińczyk ” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat
Food SquareBłyskawiczne do przygotowania danie, które jeszcze szybciej niż się robi, znika z talerzy! Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu:) Do tego jest pyszne i zdrowe. Pesto można przygotować jedynie z samej bazylii, ale polecam tak jak w przepisie dodać również świeżą kolendrę. Dodatkowo pesto wzbogacone jest owocem awokado, które jest bogate w potas, witaminy i zdrowe tłuszcze(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odcedzony makaron mieszamy z pesto. Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i pokrojoną papryczką chilli. Uwagi: Do malaksera można dorzucić również garść orzechów pinii lub pistacji i zmiksować je z resztą składników. Ja osobiście wolę danie posypane kawałkami pistacji. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Smaki Na Talerzubędzie tak już cały czas, bo te deszcze dały się we znaki. U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 5 porcji: 1 opakowanie makaronu u mnie kokardki 1 pęczek szparag kilka(...)kukurydzę odsączamy z zalewy, ja ją jeszcze dodatkowo przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię. 4. Teraz dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Danie przekładamy na talerze i przed podanie posypujemy serem :-) Smacznego
kruche babeczkiępnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty. Doprawić wszystko białym pieprzem. Dodać brokuły. I smażyć około 1 minuty. Na patelnię dodać makaron, podsmażyć go około 2 minuty i połączyć z resztą dania. Można udekorować świeża pietruszką Smacznego
Ania i Marcin gotująTak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich! Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie
Ostra na SłodkoSpontaniczne dania smakują najlepiej, zanim pójdę na zakupy wykorzystuję moje zapasy w szafkach i lodówce :) Spaghetti z jarmużem z cukinią i jakiem na twardo dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść jarmużu, może być mrożony 1 jajko ugotowane na twardo 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól
Moja smaczna kuchniaskładników sałatki. Na końcu dodajemy majonez oraz musztardę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, żółtym serem i makaronem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaJapońska zupa ramen to nic innego jak japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i dodatków. Ramen przywędrował do Japonii wprost z Chin. Jako że ramen nie ma sprecyzowanego konkretnego przepisu każdy może przygotować go na własny smak. Podstawą jednak jest rosół na mięsie i makaron, reszta to pomysł kucharza. Ja tym razem dodałam same smakowitości, zobaczcie zresztą sami
Moje Małe CzarowanieJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego(...)chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta) Do "wykończenia" dania przygotuj na dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania. Bułki pokrój w nie wielką kostkę. Przesusz je przez noc w misce. Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj
Pasje Jolkisię posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego - z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych dodatków i na pewno wkrótce przygotuję takie cudeńko własnoręcznie :) Tymczasem jednak miałam gotowca, wyrazistego w smaku i lekko pikantnego, dlatego właśnie postanowiłam podać go z łagodnym sosem, by wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy okazji(...)tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :) Składniki: - 500 g makaronu - 2 łyżki margaryny - 2 łyżki mąki - 0,5 l bulionu warzywnego - dwa pęczki natki pietruszki - ok. 1 łyżki śmietany - sól, pieprz Sos jest błyskawiczny, stąd też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie
Kulinarne zapędy Kokosa