Fiku Miku z Krabami Pomysł na sałatkę, którą możemy wykorzystać na różne uroczystości, jak również jako dodatek do grilla. Składniki: ·
Kulinarna Chwilaskładniki: ok. 300 g makaronu (np. kokardki)* 400 g mięsa (piersi kurczaka lub wieprzowego) 1 papryka 5 ogórków konserwowych 1 cebula 4 łyżki przyprawy gyros 2
Domowy Smak Jedzeniauroczo! :) Liście buraka liściowego smakują zupełnie tak, jak liście zwykłego buraka często przerabianego na botwinkę (zapewne każdy zna ich smak). Miałam w lodówce pesto, a w spiżarni makaron. Postanowiłam te łatwe danie nieco urozmaicić i dodać mu chrupkości i charakteru. Potrzebujemy: 3 plastry boczku wędzonego 6-7 liści buraka liściowego 1/2 słoiczka pesto z orzechami włoskimi i papryką Jamie(...)Oliver , u mnie ze sklepu Amus 250 g makaronu spaghetti Jamie Oliver , u mnie ze sklepu Amus Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kosteczkę. Pod koniec dodajemy posiekane liście buraka liściowego. Gorący makaron wsypujemy do boczku z burakiem liściowym, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Niezwłocznie podajemy. Wioleta Gargula
MamaOskarkaSkładniki: * Opakowanie dowolnego makaronu ( mój pełnoziarnisty) * szpinak mrożony 450 g * suszone pomidory 8 sztuk * filet z kurczaka 2 sztuki * śmietana 18% 4-5 łyżek * duża cebula
Kulinarne przygodyskładniki: ok. 400 g makaronu tagliatelle 300 ml mleka 4 łyżki świeżych płatków nagietka 2 marchewki 1 cebula 1 liść laurowy 1 i 1/2 łyżki mąki
Domowy Smak Jedzeniadodać, nic ująć. Kto kocha makarony tak samo jak ja, zakocha się w tym daniu natychmiast po jego spróbowaniu. Dajcie znać w komentarzach jak smakowało. Makaron z kurczakiem, pieczarkami i serkiem philadelphia porcja dla 2 osób Składniki: około 150 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum lub bezglutenowego ) 125 serka philadelphia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 2 ząbki
Jaglusiachce mi się siedzieć długo w kuchni i przygotuję na szybko danie z serii stir-fry. Dziś wersja wege – z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką. Pysznie i szybko. Koniecznie spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1,5 szklanki dyni pokrojonej w drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem
Moja pasja smakuNie wiem jak Wy ale ja w sezonie mogę jeść truskawki na śniadanie, obiad, deser i kolację. Połączenie z czekoladowym makaronem, który właśnie odkryłam, idealnie nadaje
Mama z miastasię z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy: makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :) Ilość porcji: 4-5 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej Jajko Szczypta soli Łyżka oleju rzepakowego
Kolizje Smaków(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: makaron tagliatelle (najlepiej domowy, przepis tutaj ) 1 świeży brokuł lub mrożone różyczki 250 ml śmietany kremówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 25 dag makaronu chińskiego (pszennego) 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 20 dag zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) 20 dag mieszanki brokułów, kalafiora i marchwi
Qchnia po prostuskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek
Domowy Smak Jedzeniapapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili
Gotowanie jest łatweJest co świętować - uwielbiam makaron! Dzisiejszy dzień makaronu trzeba więc godnie uczcić. Przygotowałam dla Was zestawienie moich ulubionych makaronowych wariacji! Makaron z sosem warzywno-śmietanowym
Magiczne Życie MartySobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;) 30dkg makaronu (np. świderki) słoiczek
Codzienne GotowanieWychodzimy z założenia ,że makarony są najlepsze na świecie. Może dlatego mamy zawsze zapas różnego rodzaju makaronu. Sprawdzają się na szybką przekąskę ,obiad czy kolację. Składniki
R'n'G Kitchenskładniki: ok. 8 rurek makaronu cannelloni 450 g brokułów mrożonych 150 g sera żółtego np. grana padano 4 ząbki czosnku olej wykonanie: Makaron gotujemy al dente
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek domowej
Domowy Smak JedzeniaDzieci uwielbiają makarony i to chyba pod każdą postacią, myślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu
Smaczne ZdroweDanie iście super proste, na studencką kieszeń :) Wystarczy ugotować makaron oraz przyrządzić do niego szpinak. Jeśli szpinak jest świeży ( a teraz mamy sezon na taki właśnie ) to przyrządzić go na oleju Umyć pokroić drobno, poddusić na oleju. Dodać ząbek roztartego czosnku , pokruszony biały ser - wymieszać i posolić, podsmażyć chwilę. Ugotować ulubiony rodzaj makaronu, nie przelewać go zimną wodą
Proste PotrawyPyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis
Kolizje Smakówktórą ostatnio zakupiłam , no i oczywiście zmieniłam po swojemu. Mieloną jagnięcinę , którą hindusi z tak wielką przyjemnością zajadają zastąpiłam mieloną wieprzowiną ( wykorzystałam łopatkę ). Podane z makaronem tagliatelle jest łatwym i niesamowicie sycącym daniem , które z całą pewnością zachwyci zarówno tradycjonalistów , jak i wielbicieli egzotycznych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mięso mielone – 250 g * cebula – 1 szt * zielona(...)sól – do smaku * imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbki * chili – 1 szczypta * świeża kolendra – 1 garstka * groszek – ok. 80 g DODATKOWO: * makaron tagliatelle – ok. 300 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy na złoto. Dodajemy posiekaną papryczkę chili , świeżą kolendrę
Ostra na Słodkoprostocie siła i tak jest właśnie z tym daniem. Cebula to wspaniałe warzywo, często jednak niedoceniane. Zawsze gdzieś na drugim, trzecim planie. Dlaczego nie na pierwszym ?! Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu ! Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 3 średnie białe cebule 250 – 300 zielonych szparagów 1 czubata łyżka
Moja pasja smakuŁazanki z kapustą to mało skomplikowane ale smaczne danie. Do zrobienia ich można wykorzystać kapustę, która została nam z poprzedniego obiadu, lub po prostu dlatego, że kapusta jest nie tylko smaczna ale i zdrowa. Składniki: ½ główki kapusty 1 duża cebula 1 łyżka smalcu sól pieprz makaron łazanki Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu
Mama Gotujewołowy i dusimy jeszcze 30 minut . 5.Na koniec duszenia dosypujemy 3 -4 garscie makaronu ,mieszamy i jeszcze dusimy 5 minut ,przykrywamy pokrywką ,gasimy ogień i zostawiamy danie na 15 minut aby makaron doszedł do siebie.Po tym czasie ,mieszamy całość i podajemy .Smacznego. Zupa ma być gęsta !Możemy posypać zupę serem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy
Delusional TrineJeden z lepszych makaronów jakie jadłam :) Osobiście uwielbiam szpinak pod każdą postacią, w naleśnikach, pierogach, z mięsem oraz właśnie taki - w towarzystwie makaronu żytniego i wędzonego łososia. Danie autorstwa Mojej Mamy, które potwierdza to jak pysznie gotuje :) Składniki: 300 g makaronu żytniego np. Lubella 150 g wędzonego łososia 300 g szpinaku mrożonego 250 g mascarpone lub jogurtu* 1 cebula
Chocolate Muffin Blogpaste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić. Do Browaru Zamość warto jednak przyjechać na sam kufel piwa. Polecam zwłaszcza ciemne i pszeniczne. Jeśli chodzi o jasne, to było
Pasja Smaku