podsmażamy krótko ok. 1 min, nie mieszamy ! Następnie dokładamy gorący makaron, polewamy 1 -2 łyżkami oleju z bazylią. Dodajemy oliwki, oprószamy solą, dodajemy pieprz do smaku i delikatnie mieszamy. Ściągamy z ognia, można pozostawić na chwilę pod przykryciem, łosoś nie będzie surowy, ani przesmażony, ma być delikatny. Całość dania podajemy z płatkami sera, ja użyłam cheddar, ale może
Moniki SmakołykiSmak wyrazisty, a zarazem lekki. Zdrowe, szybkie, smaczne i syte danie. Możecie zrobić takie danie praktycznie z każdym makaronem (spaghetti, tagliatelle, penne, muszelki, itp.) na jaki macie ochotę. Ja dziś użyłam makaronu bezglutenowego. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego świderki - użyłam makaronu firmy "Bezgluten s.c.": Al Dente, Gluten Free Pasta 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku(...)gęstego Bakoma, może być inny oczywiście:) 1 płaska łyżka masła łyżka soku z pomarańczy / limonki / cytryny do smaku: sól, pieprz i gałka muszkatołowa wedle uznania: tarty parmezan do posypania dania Przygotowanie: Na patelnię wkładamy zamrożony szpinak i rozmrażamy go na średnim ogniu bez przykrycia, aż woda odparuje, przyprawiamy. Posiekany czosnek przesmażamy na małej patelni / rondelku na łyżce
Zasmakuj KuchniProste danie obiadowe z kilku podstawowych składników - gotowe w 20 minut! Kawałki fileta z kurczaka smażone z pieczarkami i wymieszane z makaronem typu kolanka. Całość posypana jest posiekaną natką pietruszki oraz tartym serem mozzarella, który rozpływa się pod wpływem temperatury i zaczyna się ciągnąć. Pychotka! Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad, szczególnie przed świętami(...)mieszając, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy danie tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki
Kuchnia MagdaLenyb>Jak zapewne zauważyliście ostatnio na blogu pojawiały się przepisy, w których nie potrzebowaliśmy zbyt dużo czasu na ich przygotowanie :) Nie inaczej będzie także tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z kurczakiem w sosie serowo - paprykowym... to kolejny przepis dla miłośników makaronów :) Lubię takie szybkie dania, które można zrobić w każdej chwili z podstawowych produktów, które znajdują się w mojej lodówce. Składniki na 3-4 porcje: podwójny filet z kurczaka ok. 300 g makaronu rurki śmietanka do sosów 12% 2 serki topione - śmietankowy i paprykowy
Alutka-Gotujerazem w roli głównej wystąpią pesto pietruszkowe, nadziewane zielone papryczki i chorizo. Tym, którzy nie jadają mięsa proponuję usunąć z przepisu chorizo i już mamy wyśmienite danie bezmięsne. Co potrzebne: makaron typu spaghetti lub inny długi (ja wybrałem Linguine – cienki, długi makaron... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuwysmażone skwarki z cebulą, przemieszać. Wlać rozbełtane jajka z mascarpone i wodą oraz z parmezanem i całość dokładnie wymieszać. Można dodać pozostawioną wodę od gotowania makaronu, częściowo lub całą. Zależy od konsystencji dania, nie powinno być suche. Garnek i makaron są gorące, więc wystarczy wstawić je na gorący palnik ale już nie gotować. I mamy gotowy pyszny, sycący
Smaczne ZdroweMakaron w mojej kuchni musi być i basta. Dlatego dzisiaj zapraszam na coś innego, ale równie pysznego. Będzie to makaron z jajkiem i ciecierzycą. Smak rewelacyjny, danie przygotujemy szybko, gdy mamy np wczorajszy makaron z obiadu. Składniki : * szklanka dowolnego, ulubionego makaronu ugotowanego al dente * kilka plasterków szynki bądź boczku * pomidor * 2 jajka * 5 łyżek ciecierzycy z zalewy
Magiczne Życie MartyObiad idealny - makaron w sosie śmietanowym podany ze szparagami, pomidorem i mięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś(...)lekko się zredukuje, to dodać do niego ugotowane szparagi, posiekany koperek i pociętego na mniejsze kawałki pomidora. Całość jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem, np. rurkami
Ugotowaćkolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i makaronem chow mein tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze. Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę(...)dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego
Ostra na Słodkodobrze zjeść i wykładają na stół wszystko, co najlepsze. No własnie, bo lasagne, każda lasagne nie jest daniem na co dzień . We Włoszech lasagne tradycyjnie była traktowana jako danie na specjalne okazje, takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas. Pierwszy raz przygotowałam(...)każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować ) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla ), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny
Chilli Czosnek i Oliwanależy na patelni do WOK'a rozgrzać olej. Dodajemy makaron i warzywa, podsmażamy a następnie mieszankę (woda, śmietana, posiekana natka, posiekana cebula i czosnek). Mieszać i doprawić przyprawami. Prosto, szybko i super smacznie. Osoby dbające o linie mogą użyć jogurtu naturalnego. Ale taka ilość śmietany w daniu dla 3 osób nie jest zbyt szkodliwa
ClauditteMissCookingkuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków np spaghetti Napoli a nada daniu zupełnie nowe oblicze i pomoże nam lepiej strawić dość kaloryczny makaron:) Nadaje
CoolinarniePLSkładniki: (na jakieś 2-3 porcje, a na pewno dla 1 dorosłej osoby i 3 dzieci) 300g makaronu fusilli 1-2 łyżki oliwy 1 cebula, drobno
Lejdi of the house300 g purchawek młodych 150 g śmietany 18 % sól pieprz 1 łyżka masła pół cebuli 500 g makaronu ugotowanego domowego Purchawki umyć i pokroić na cienkie
Gotowanie jest łatwe