każdym razem, kiedy próbujemy zrobić danie jednogarnkowe okazuje się, że jednak musimy wykorzystać więcej garnków niż początkowo zakładaliśmy. Postanowiłam więc tak dobrać składniki, żeby móc ograniczyć się do maksymalnie dwóch. Jak się okazało można by nawet wykorzystać jeden, ale było by to bardziej czasochłonne (ryż gotowałby się wtedy razem z resztą potrawy od samego początku). Porcja(...)osoby. SKŁADNIKI 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 cukinia 1 por 2 saszetki ryżu (2 x 100g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Obraną cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiej patelni/garnka/brytfanny. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość polać oliwą i przyprawić lekko solą, zaś mocno pieprzem
Passions hobbies lifeProste, niemal „jednopatelniowe” ;) danie w tajskim stylu. Kawałki piersi kurczaka smażone z pokrojonymi na talarki ziemniakami i orzeszkami ziemnymi (co by chrupnięcie było), doprawione aromatycznymi przyprawami w postaci pasty curry, imbiru, czosnku, czy sosu rybnego. Całość gotowana w mleku kokosowym (które trochę łagodzi dość ostry smak czerwonej pasty curry). Jeśli poszukujecie nowych smaków to to danie jest właśnie(...)czas mieszając. Dolewamy mleko kokosowe i znów mieszamy. Do sosu dodajemy obsmażone kawałki piersi kurczaka, pokrojone ziemniaki, orzeszki ziemne i dolewamy ok. 200 ml wody (lub trochę więcej). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowe danie nakładamy na przygotowane talerze, każdą porcję posypujemy odrobiną orzechów ziemnych. Smacznego
MyCookBook.plsklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz więcej i więcej. Zwykle zamawiałam dania do kwoty około 20-25 funtów i miałam jakieś resztki na lunch następnego(...)znaleźć domowy, na pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze dwa posiłki z pozostałości. Wyglada
Lejdi of the houseparze lub zwykłego metalowego durszlaka. Domowa wędlina z piersi kurczaka jest świetna na kanapki, grzanki lub jako obiad z ulubioną sałatką. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 10 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżego szpinaku 6 gałązek świeżego tymianku (same listki – około 1 łyżki) 2 – 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku(...)nacięcie w najgrubszej części piersi na ok. 1 cm. Następnie przy pomocy noża z zaokrąglonym ostrzem (np. noża do smarowania pieczywa) pogłębić nacięcie w środku piersi, jak najbardziej się da – ale uważać, aby nie przebić się na zewnątrz. Do środka każdej piersi włożyć liście szpinaku, pomidory suszone oraz listki tymianku. Owinąć sznurkiem wędliniarskim. Każdą pierś posmarować marynatą z każdej
Moja DelicjaGłówne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych(...)owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze
królestwo garówPotrawka orientalna, to ciekawe urozmaicenie menu. Osobiście uwielbiam jej słodko, a zarazem lekko pikantny smak. Ja korzystam z gotowej mieszanki Kuchnia eksperta mieszanka chińska, ale możecie
Passions hobbies lifeSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza
Kulinarna PatilogiaŚwietna odmiana dla tradycyjnych kotletów. Te zwane są również szarpanymi. Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne. Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 300 g - kukurydza – 150 g - por – 1 szt - cebula – 2 szt - mąka – 100 g - majonez
Ostra na Słodkodzieci , ogromną , uciechę przy stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 filety – piersi z kurczaka bez kości ( połówki ) kilka plastrów sera żółtego gouda lub ementaler kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego , mielonego czosnku wykałaczki do spięcia Piersi(...)innych nieprzyjemnych myków Nacinamy delikatnie wzdłuż , ale nie do końca – tworzymy taką jakby kieszonkę ( jak na zdjęciu ) . Plastry sera składamy w paski , tak żeby dały się włożyć do piersi drobiowej . Wnętrze kurczaka solimy , pieprzymy , prószymy czosnkiem i upychamy do niego ser , oraz gałązkę majeranku . Zapinamy wykałaczkami ( jak na zdjęciach ) . Smażymy z obu stron na małym ogniu , aż filety zrobią
Ogrodnik w podróżyłuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki (do dekoracji) ryż – około 200 gram Wykonanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż(...)orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px
Pociąg Do Kuchniobiadowym dla wszystkich, którzy nie lubią zmywać lub nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. Zajmuje bardzo niewiele czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza(...)pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem
Kolizje SmakówKotlety szarpane to mój pomysł żeby dać Wam odpocząć od słodkości więc proponuję danie obiadowe. Przepis z gatunku tych, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Masa tężeje, mięso przechodzi smakami i idealnie się smaży. Kotleciki są delikatne i bardzo smakują mi i mojej rodzinie. Na każdej imprezie budzą zainteresowanie, więc kotlety szarpane polecam z całego serca. Jeżeli nie lubicie koperku(...)uwielbiam) zastąpcie go natką pietruszki lub innym ziołem:). Przepis zaczerpnięty z GP . KOTLETY SZARPANE NAJPROSTSZE 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl sera o wyrazistym smaku (lub ulubionego) sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. W misce wymieszać resztę składników i zalać mieszaniną pokrojone mięso. Odstawić najlepiej na całą
Pieguskowa Kuchniapiekarnika na około 40 minut. 2. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie ostudzić i obrać. 3. Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Następnie(...)zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu. Po tym czasie dodać wcześniej ugotowany i obrany bób, całość dokładnie wymieszać i ułożyć upieczone pałki. 4. Gotowe danie przykryć pokrywką i zaparować około 5 minut aby całość nabrała aromatu. Wiosna już za rogiem. Przywołaj ją do swojej kuchni pełnym kolorów, zdrowym menu
Szalona Kuchnia Ewelinypieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę(...)momentu, aż sos będzie gęsty. Rada: Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia babki. Soli używamy dopiero na samym końcu, ponieważ przyprawy, oliwki, sosy jakie użyte zostały do przygotowania dań są same w sobie słone. Smacznego
Moniki SmakołykiChoroba mnie nie opuszcza, niestety. Sił brak, ale na gotowanie muszą się znaleźć. Tymczasem przepis dietetyczny - no wiecie noworoczne postanowienia, których w zasadzie nie ma, ale
Gotowanie z pasją