Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z
Chilli Czosnek i Oliwakoniec smażenia dodajemy na patelnię ketchup (tyle aby połączyć kurczaka), podsmażamy jeszcze ok. 3 min. Przekładamy do szklanej miski. Następnie układamy wcześniej podsmażoną cebulką i przykrywamy warstwą majonezu. Nakładamy warstwę pokrojonych ogórków, którą przykrywamy ketchupem. Na koniec dodajemy odsączony groszek i przykrywamy go warstwą majonezu.Na wierzch możemy dać poszatkowaną kapustę pekińską.Bon Appetit
Pudełko rozmaitościspodziewała bo wydawało mi się, że to dość wymagająca w smaku kasza. Ale może oceniam po sobie bo sama ją chyba najmniej lubię z kasz. Chociaż przyznam, że są dania w których ona mi bardzo pasuje – przede wszystkim wszystko z wołowiną – gulasze czy bitki najbardziej mi pasują do kaszy gryczanej. Często używam też kaszy niepalonej, bardziej(...)kasza gryczana ma jeszcze lepsze właściwości wysuszające niż jaglana, co w naszej krainie wiecznego gluta jest bardzo pożądaną właściwością. Dziś więc kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z kurczaka, z dodatkiem szpinaku. Lubię kotlety bo to takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie
Cooking for Emilyprzygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)warzywa nie przywierają Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :) Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu Podałam z sosem tzatziki , którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compotem biegiem na trening. Postanowiłam wykorzystać żeliwną patelnię Staub , bo nie ogranicza mnie w kwestii temperatury, a dodatkowo dania przygotowane w żeliwie smakują o niebo lepiej niż przygotowane w standardowych naczyniach czy patelniach. Mogłabym to danie nazwać daniem "wrzucanym", bo tylko dorzucałam to co wpadło mi w dłonie. Ziemniaki i marchewki nie obierałam, bo wg mnie(...)porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz
Blondynka Gotujeugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie(...)wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
nietylkopasta.plCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z
Moja smaczna kuchnialabaneyi ) egipskich zup. Bazuje ona tak jak większość dań kuchni arabskiej na roślinach strączkowych, dzięki czemu jest sycąca i zdrowa. Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 300 g * kurczak ( skrzydełka lub udka ) – ok. 300 g * cebula biała
Ostra na Słodkofasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez na jogurt grecki czy jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji
Kuchnia Bazyliisię troszkę wydłuży, ale za to smak, dania będzie jeszcze lepszy :) Składniki na 2-3 osoby: 250 g pieczarek puszka pomidorów bez skórki około 100-150 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej (używam Kamis) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę makaron penne ilość
Gotowanie...to proste !Najprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką
Obiad gotowyświetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują się z groszkiem i makaronem (spaghetti - przepis TU - KLIK! ), tym razem fajne połączenie z makaronem orzo, przyrządzone bardzo podobnie do risotto :) Polecam, danie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 500 g makaronu orzo
Moje Kuchenne Rewelacje