Szybki obiad to ostatnio podstawa w mojej kuchni, dlatego po pracy zdecydowanie wybieram makaron i dzisiaj padło na cukinię. Do tego aromatyczny kurczak i boczek. Spróbujcie
Magiczne Życie MartyKotlety mielone drobiowe z kukurydzą są ciekawym zamiennikiem tradycyjnych mielonych, szczególnie polecam je dzieciom gdyż są delikatne w smaku, mniej kaloryczne i bardzo smaczne. Razem
Smakowite Daniawiśniami i wiśniowym sosem to kolejna moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Danie jest pyszne, ale najważniejsze łatwe w przygotowaniu i tanie, gdyż nie obciążą zbytnio naszej kieszeni. Polecam też inne przepisy na pasztety: przepis na pasztet pieczony. i najlepszy pasztet wielkanocny z mięs mieszanych Składniki 5 ćwiartek kurczaka 400 g wątróbki drobiowej 2 czerstwe kajzerki 1 cebula 2 ząbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięS kładniki (4 porcje) 250 g ryżu do risotto 1 cebula 150 g mrożonego groszku 1 l bulionu 300 g fileta z kurczaka pół łyżeczki kurkumy
Jadło i czytadłoUwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami
My Culinary ArtNajbardziej czasochłonne w tym daniu są naleśniki. Pamiętajmy o wybraniu wystarczająco dużego naczynia do zapiekania (niestety ja o tym zapomniałam i musiałam zrolowane naleśniki przekładać;-/) Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1-2 jajka mąka woda mleko sól Pozostałe: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. mieszanki warzyw (np. włoskie) 1 op. sosu serowego przyprawa do mięs 200 g sera żółtego Wykonanie
IMPRESJA SMAKURoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka
IMPRESJA SMAKUKotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby
IMPRESJA SMAKUDziś mam dla Was przepis z biedronkowej gazetki. I powiem Wam, że naprawdę mają przepisy warte uwagi :) składniki 4 kawałki piersi z kurczaka 8 gałązek
Cukier&Puderczujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują
bistro mamaczosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia.Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać mąką i smażyć wszystko przez 2 minuty, mieszając.Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zioła. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, ale z solą radzę być ostrożnym, bo bulion i boczek solą danie wystarczająco.Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny(...)chciałam chociaż trochę go odparować. Jest on rzadki, to nie znaczy, że coś źle zrobiliście. Sos jest świetny do maczania w nim grzanek.Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "dania w jednym garnku". To najlepsza książka kucharska z jakiej do tej pory korzystałam. Dania są różnorodne, przepisów jest dużo i w większości to co z nich powstaje
W kuchni wieczoremSkładniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka
W Mojej Kuchni Lubięidzie wiosna, więc pora odtłuścić co nieco nasze dania ! Trochę czytałam jaki garnek najlepiej wybrać, ale jak wiadomo ile osób tyle opinii :-))). W końcu wybrałam taki z kaczuchą i z glazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim
Kulinarne przygody Gatitymeksykańskiej, chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku. Na blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light , dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen . Przyprawa meksykańska
Kulinarne przygody Gatity