dania obiadowe - 9009 przepisów (strona:170/601)

Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi 153

Przepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki

W kuchennym oknie Ewy
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 169

odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy na 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Z tej porcji zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę

Karo in the Kitchen
Gulasz mięsno-warzywny 183

Proste danie, które można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria

Passions hobbies life
Bazyliowy kuskus z pomidorami, kurczakiem i chrupiącymi ziarnami 163

dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz posypany chrupiącymi ziarnami, to błyskawiczna i wyborna propozycja zarówno na ciepło- jako pełne danie obiadowe-  jak i na zimno (na kolację czy jako imprezowa przekąska), a jego przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut! Smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami! :))) Kurczak: * pierś z kurczaka

Kraina Miodem Płynąca
Schabowy paprykarz na słodko 149

Wczoraj na obiad miał być schabowy (czyt. kotlety schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce

Magiczny Garnek
Udka faszerowane mięsem mielonym, fetą i papryką 145

się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ  Składniki: - 20 udek kurczaka

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki 132

Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto. Składniki: 4 kg ogórków 1 kg cukinii 1 kg papryki ( różne ) ½ kg cebuli ½ kg marchwi 1 pęczek zielonej pietruszki 1 główka czosnku 1 łyżka soli Zalewa:  5 szklanek wody

Smaki Ewy
Marchewka z groszkiem na gęsto 162

chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę z groszkiem. I tak też się stało. Dzisiaj więc prezentuję zamówioną marchewkę z groszkiem. Pasuje ona do wielu dań obiadowych. Składniki: 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ( ok 400 gram ) 1 szklanka wody 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Przepis podaję na wykonanie

Smaki Ewy
Pieczony schab – odmiana do kanapek 102

kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe. Składniki: 1 ½ kg schabu 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli Kilka ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Schab myjemy

Smaki Ewy
Nuggetsy – czyli mini kotleciki z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych 154

pysznych potraw można zrobić z piersi z kurczaka a dodatkowo szybko. Dzisiaj prezentuję piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, danie ekspresowe i smaczne. Może być to danie obiadowe jak i przekąska podawana z dipami, sosami. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Płatki kukurydziane Sól Pieprz Papryka słodka Olej Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki ( takie jakie

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 146

surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy od dnia następnego gdy smaki się połączą. Podajemy na zimno na kolację lub na ciepło jako danie obiadowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pieczona karkówka – na zimno do kanapek i nie tylko 156

godzina. Podczas pieczenia obracamy karkówkę. Gdy mięso będzie z każdej strony zarumienione przykrywamy folią aluminiową aby nie wyschło. I pieczemy przykryte folią. Na ciepło może być daniem obiadowym z na zimno do kanapek. Wystudzone przechowujemy w lodówce ( najlepiej owinięte folią aluminiową ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pikle z ogórków 176

wrzenia. Pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Odstawić do ostudzenia.  Przechowywać w zaciemnionym miejscu. Pikle mogą być samodzielną przegryzką, dodatkiem do dań obiadowych lub warzyw czy mięs grillowanych. Pamiętam czasy, gdy dorośli jadali je pod wódeczkę :) --------- Podobne: Ogórki konserwowe Cukinie i patisony w occie Ogórki z papryką, cebulą i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryczki nadziewane mięsem 142

Zapewne każdy zna tą potrawę, ale czy każdy ją przygotował? Pracując w korporacji, wiele razy miałam możliwość skosztować papryczki nadziewane mięsem w firmowym „bufecie”

Magiczny Garnek
Domowe przetwory. Sałatka z cukinii, z czosnkiem, chili i koperkiem 445

właśnie do spiżarni . Tym razem zapakowałam w nie delikatną cukinie dobrze doprawioną czosnkiem, chili i koperkiem, w słodko kwaśnej zalewie. Dla mnie coś pysznego zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i np. do hamburgerów . Cukinię możecie pokroić w zwykłe plasterki, niekoniecznie w długie wstążki, a sałatka będzie równie dobra. Możecie też zrobić sałatkę z cukinii dodając do niej

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania