jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 główki cebuli ząbek czosnku sól pieprz otręby pszenne
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTrochę odmienione mielone, chude z drobiowego mięska, wzbogacone papryką i koperkiem. Polecam podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1/2 czerwonej papryki 1/2 pęczka koperku bułka tarta biały pieprz sól Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Koperek posiekać, paprykę pokroić w drobną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, mięciutkie żeberka z cebulą w śmietanie to niezwykle smaczny sposób na proste i sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym smakują wybornie. składniki na 4 porcje 1 kg żeberek 4 duże cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu 1 szklanka śmietany 18% 2 liście laurowe
Smakowite Daniaumieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego
Kulinarne przygody GatityWystudzić. Obrać ze skórki. Upieczony miąższ zmiksować blenderem na gładką masę. Puree przechowujemy w lodówce przez kilka dni lub możemy zamrozić. Idealny dodatek do pysznych wypieków i dań obiadowych. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomioczekiwanie taka kiełbasa to skarb. Smakuje obłędnie, robi się szybko potem szybko znika. Polecam również wszystkim na diecie. Ta kiełbasę używam do chleba ale można również podać jako danie obiadowe z ziemniaczkami i surówką. Zrobicie? zachęciłam? Kiełbasa gotowana do chleba i nie tylko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePonieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki: 500-700 ml zakwasu żurkowego 6 średnich ziemniaków 2 marchewki, pietruszka, seler 30 dkg ciemnych pieczarek 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki majeranku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś proponuję Wam bezmięsny obiad. Kotlety pachną czosnkiem i natką pietruszki. Podane z delikatną i orzeźwiającą surówką z ogórków i kapusty pekińskiej stanowią świetne i lekkie danie obiadowe. Proporcja na 10 kotlecików - 2 puszki ciecierzycy z puszki ( lub odpowiednia ilość ciecierzycy wcześniej namoczonej na noc i ugotowanej - 800 gram ) - 1 średnia cebula - 2 małe ząbki czosnku
kawawszklanceDzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym
W kuchennym oknie EwyObok kaszy jaglanej, gryczana należy do moich ulubionych kasz i o ile ta palona o intensywnym aromacie sprawdza się w wytrawnej wersji dań obiadowych, o tyle jej mniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta
Roślinna - blog wegańskiPrzepis na pyszne danie obiadowe, które bardzo lubię. Delikatne pulpeciki w lekko ostrym sosie chrzanowym z koperkiem. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym. Składniki: Pulpety 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany
e-PrzepisyKulinarnejarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Niby trochę tego, trochę tego i wyszedł tej zupy spory garnek
Ewa w kuchniSos carbonaara to doskonałe włoskie danie, które szybko i smacznie możemy przygotować. Ciekawy smak sosu uzyskujemy poprzez połączanie boczku ,śmietany , sera oraz odpowiednio dobranych
W kuchennym oknie EwyDanie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad. Składniki: 60 dag karkówki bez kości 70 dag ziemniaków 20 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem sól morska do smaku czubryca czerwona do smaku pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków do smaku
Wanilia i KardamonNie znałam wcześniej boczniaków a zachęcona ich łatwą dostępnością w marketach postanowiłam je kupić. Poczytałam przy okazji o ich właściwościach odżywczych.... i okazuje się, że zawartość
Szefowa kuchni