Paszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej
Bajeczna KuchniaZapiekanka, którą dzisiaj proponuję, to doskonała alternatywa dla lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo
W kuchennym oknie EwyOstatnio wygrałam w konkursie Książkę Ani Starmach Pyszne na słodko , postanowiłam że wypróbuj ę wszystkie jej przepisy . Dzisiaj proponuj ę pyszne Pancakes z soko
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis z serii archiwalnych. Jeśli zostaną Wam jakieś kawałki mięs pieczonych a tak często się zdarza po świętach czy innych uroczystościach to nie wyrzucajcie ich. Przygotujcie tego typu danie obiadowe. Nic się nie zmarnuje a rodzinka będzie miała smaczny, ciepły posiłek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninagrzanego na 180⁰C na 35-45 minut – sos na górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie
Karo in the KitchenDzisiaj polecam doskonałą roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, serem fetta i suszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z
W kuchennym oknie EwyPieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie
Pociąg Do KuchniSałatka coleslaw, pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Według mnie wspaniale pasuje do każdego obiadowego dania mięsnego czy też rybnego. Ja zawsze robię duża porcję, bo już spora jej część znika w trakcie przygotowywania, nawet zanim zdąży się przegryźć . Sałatka coleslaw II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g białej kapusty 1 duża cebula
Kulinarne przygody GatityKopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę
Magiczny Garnekostatnim czasie ukochane słodkości zamieniłam na rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak
Ostra na SłodkoŚwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się
W kuchennym oknie EwyJeżeli zrobili ście zapas sosu pomidorowego z Lidla proponuję Wam zrobić szybkie danie obiadowe z makaronem i kiełbaską chorizo w sosie pomidorowym. Ten sos jest tak idealny , że nie trzeba go w cale doprawiać . Może jeszcze zostało coś z tygodnia włoskiego w sklepach, także polecam ten sos . Jak na razie j est moim n umerem jeden . Ps. post
Ana Mari's worldBez klusek śląskich trudno wyobrazić sobie tradycyjne śląskie wesele, tak samo są równie ważne na innych imprezach okolicznościowych z obiadem. Wbrew pozorom są proste w wykonaniu
Passions hobbies lifewybierają nuggetsy w fast foodach, ale te zrobione w domu są zdrowsze i wiadomo z czego i jak są przyrządzone. Nuggetsy są świetną przystawką, przegryzką i oczywiście szybkim daniem obiadowym. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 jajka szklanka mąki pół szklanki wody 2 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka olej Sposób przygotowania
na moim stole...Najbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności. W latach
Karo in the Kitchen