bliżej do wiosny, tym bardziej mam ochotę na eksperymentowanie z warzywnymi zamiennikami mięsnych dań Inspiracją do stworzenia tego dnia był przepis Ani z bloga Opycha.pl na warzywne medaliony z kalafiora i selera . Zrobiłam je w wersji bezglutenowej i były pyszne! Postanowiłam zatem troszkę poeksperymentować i przygotować takie kotleciki z brokuła. Okazały się tak pyszne, że jedliśmy je już(...)tłuszczu. I to wszystko. Nasze warzywne kotleciki z brokuła i selera są już gotowe Ja najbardziej lubię podawać je z domowej roboty dipem jogurtowym z przyprawami. Lubicie takie zamienniki mięsnych dań? Smacznego! A może macie ochotę na kotleciki kapuściane? Kapuściane kotleciki bezglutenowe – przepis krok po kroku Artykuł Warzywne kotleciki z brokuła i selera – przepis krok po kroku pochodzi
Okiem Blondynki by McBlondidawno nie było na moim blogu dania mięsnego. Dzisiaj mam dla Was pyszną, soczystą karkówkę pieczoną w słodkiej kapuście z pieczarkami. Rewelacyjny smak. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Całość podałam z ziemniakami puree. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne, to przepisy i pomysły znajdziecie w zakładce MIĘSA Składniki 500 g karkówki bez kości 1 mała
O kuchni z uczuciemDzisiaj mam dla Was przepis na danie mięsne, które jest bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Raz dwa i mamy obiad. Karkówka duszona w kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę
O kuchni z uczuciemdelikatne i dobrze wtopione. Wino jest dobrze zrównoważone i ma sporo ciała. Jest bardzo smaczne już dziś a i długie lata przed nim. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, drobiu, kaczki , bażanta, dziczyzny oraz grzybów. Cantina Caldaro - Pfarrhof Pinot Nero Riserva DOC 2010. Wino pochodzi z winnicy Montan/Montagna w samym sercu krainy Pinot Nero. Działka o powierzchni(...)miesięcy w dębowych beczkach. Dominują w nim aromaty wiśni, malin, wanilii. W ustach owocowe, świeże i soczyste. Dobra struktura i przyjemny długi finisz. Najlepsze do pikantnych potraw, dań mięsnych w tym do dziczyzny. Cantina Bolzano – Taber Lagrein Riserva Alto Adige DOC 2012. 100% Lagrein odmiana autochtoniczna. Wino z 80 letnich krzewów rosnących na wysokości tylko 250 m n.p.m., dojrzewa
królestwo garówSkłada się z mięsnego farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Świetnie smakuje i szybko zaspokaja głód Możesz przygotować wersję łagodniejszą lub ostrzejszą dodając pikantne przyprawy (papryczki chili, ostrą paprykę mieloną, pieprz cayenne) . Burrito można podać samodzielnie, z ulubionymi dodatkami (z zimnym sosem, surówką, frytkami, z nachosami) lub zapiekane z sosem i żółtym serem. Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację(...)patelni. Do podania polecam zimne sosy: czosnkowy , pomidorowy , curry , słodko-ostry sos chili . Do farszu możesz dodać… kukurydzę konserwową, paprykę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarny S.O.S.wyparte przez sezonowe warzywa i owoce (choć oczywiście jest to efekt chwilowy, większość z nas, gdy temperatura zaczyna spadać, ponownie powraca do bardziej treściwych, mięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego(...)smakiem. Pomimo niechęci do tradycyjnej wersji, postanowiłam spróbować z wersją wegańską, przygotowując wegański smalec z prażoną cebulką. Inspirację zaczerpnęłam od niezastąpionej Jadłonomi . Nie nastawiałam się jednak, że będzie to danie, które wpiszę na listę potraw ulubionych. Jednak znów się pomyliłam – wersja wegańska zdecydowanie podbiła moje serce. Co prawda nie jestem ekspertem od tradycyjnego smalcu, ale po zebraniu opinii
365 dni dookoła kuchnipoważniejszych zmian w całym naszym stylu życia. Polska, która wciąż zmienia się dość powoli, wierna starym nawykomi niechętnie wychodząca naprzeciw innościom wciąż serwuje w większości knajp prawie same dania mięsne. Niektórzy wegetarianie nie mogą zjeść nawet pierogów ruskich w barze mlecznym, bo obowiązkowo są one okraszone smalcem, inni na zamówienie wegańskiej opcji burgera, dostają bułkę z tofu(...)czasami można nawet zdrowiej. Być może warto z nim nie przesadzać, a na pewno warto otworzyć swoje kubki smakowe na inne doznania. Nie ulega wątpliwości, że niektóre dania mięsne są i zdrowe, i pyszne, a rośliny nie muszą być nudne i pozbawione smaku. Mając coraz większy wybór, możemy starać się sięgać po mięso z odpowiedzialnych źródeł – małych, lokalnych
Moja smaczna kuchniaZbliża się wiosna i święta. Na naszych stołach będzie dużo słodkości i mięs, nie należy więc zapominać o dodatkach do dań mięsnych, czy potrawach samych w sobie dla wegetarian. Byłam wegetarianką 3,5 roku i mimo, że moja droga poszła w zupełnie inną stronę mam niesamowity sentyment do kilku potraw które z wielką radością wymyślałam w szkole średniej(...)styl życia. Jednym z moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona
KreatywnePinyCzosnek ma ostry, piekący smak i charakterystycznych zapach (którego odczuwamy dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się(...)szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie
Health-Fit-LifeCzosnek ma ostry, piekący smak i charakterystycznych zapach (którego odczuwamy dość długo po zjedzeniu bardzo czosnkowej przyprawy – znacie to prawda?:-) ). W naszej kuchni używamy go do dań mięsnych jak i warzywnych. Dobrze sprawdza się do marynat czy sosów (na przykład sos czosnkowy na bazie jogurtu). Można go spotkać w świeżej postaci lub suszony. Cynamon uważa się(...)szarlotki, pierniki czy grzane wino), omletów czy placuszków. Można dodawać go do herbaty (zimowa herbatka z miodem i sokiem malinowym 😊 ) czy innych napojów. Niekiedy dodawany jest do dań mięsnych – zwłaszcza w kuchni indyjskiej czy irańskiej (na przykład curry). Jako przyprawa posiada liczne działania lecznicze. Polecany jest osobom, które często mają zimne stopy i dłonie, gdyż działa rozgrzewająco. Pozytywnie
Health-Fit-LifeSurówka z białej kapusty, prosta a zarazem smaczna. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu szczególnie do dań mięsnych.Składniki (proporcje na 4-5 osób) :0,5 kg białej kapusty2 marchewkisos sałatkowy francuski3 łyżki oleju1/3 pęczku koperekuPrzygotowanie :Kapustę możliwie drobno szatkuję, marchew ścieram na tarce na grubych oczkach, koperek również szatkuję. Wszystkie te składniki mieszam ze sobą(...)sałatkowy mieszam z 3 łyżkami oleju i dodaję do warzyw. Mieszam. Podaję po minimum 30 minutach po ponownym przemieszaniu.Surówka świetnie pasuje do dań mięsnych.Smacznego
Mechanik w kuchnisosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej. Ze […] The post Kotlety mielone w sosie serowo-porowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekGotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu. Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym, wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Składniki: 500 g młodych ziemniaczków 150 g gęstej śmietany 18% sól i świeżo zmielony czarny pieprz pęczek dymki/szczypiorku do podania: kiełki rzodkiewki Sposób przygotowania: Młode(...)minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki. Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Czas przygotowania: 45' Trudność: łatwe Kaloryczność: 410 kcal / porcja
Pyry na GazLekka, różowa sałatka z buraków z dodatkiem jogurtu i cytryny świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie(...)Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi
Pyry na Gaz