Tort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm). Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny pół łyżki mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa: 125 g ciemnej czekolady 125 g śmietany 30% perełki cukrowe (kolorowe) 1. Na samym początku do rondelka wlać: olej, pół szklanki wody, zwykły cukier i kakao. Całość ze sobą połączyć
Ugotowaćmogę się już tego wszystkiego doczekać! Póki co jednak, mam dla Was sernik, który stanowi połączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód, a na nim intensywnie czekoladowa masa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą, cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam(...)przyjeździe okazało się, że Mama również jeden przygotowała - na szczęście na zimno, więc nie było najmniejszego problemu z pochłonięciem obu). Najpierw chciałam upiec taki typowo zimowy, ciężki, koniecznie czekoladowy. Później pomyślałam, że przydałoby się, choćby i najlżejsze, tchnienie wiosny. I wtedy przypomniałam sobie o wyśmienitych, czekoladowo-cytrynowych finansjerkach z wyżej wymienionej książki. To połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowo pyszne, postanowiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser na poniedziałek - suflet czekoladowy! Bardzo czekoladowy i puszysty, mogę powiedzieć że to moje "niebo w gębie" :). Przepis na niego zapożyczyłam od Komarka z Every Cake You Bake, gdzie fiołkami pachnie, a sam suflet autorki blogu prezentuje się niesamowicie. Wypróbowałam i nie żałuję, łatwo się przygotowuje, tylko czekać w zapachu czekolady na niego aż wyrośnie. Pycha! Składniki(...)dać do niego czekoladę i mieszać do momentu aż się rozpuści. W rondelku stopić masło, dodać mąkę, gotować na małym ogniu przez 1 min. Ciągle gotując, powoli wlewać czekoladowe mleko, mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i dodać do ostygniętej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Białka ubić z szczyptą
pink envelopepaczuszce od Barmar znalazłam torebkę czekoladowego ciasta Adama :) Jest to gotowa mieszanka nisko węglowodanowego ciasta, do której należy dodać kilka produktów, aby "wyczarować" pyszne, puszyste, nisko kaloryczne ciacho :) Świetny produkt do diety "low carb", a także innej diety odchudzającej bądź po prostu zwykłego zdrowego żywienia :) Więcej o czekoladowym cieście Adama dowiecie się TUTAJ :) Skład czekoladowego ciasta Adama przedstawia się(...)też możesz zostawić je wyłącznie dla siebie, pałaszując po jednej (no dobra, dwie :D) każdego dnia :) Ale nie bądź taka/taki, podziel się :D Składniki na ciasto: - gotowa mieszanka czekoladowego ciasta Adama od Barmar - 150 g serka twarogowego chudego (u mnie "Emilki")/twaróg - 2 jajka - 50 g oleju słonecznikowego (Zielony Nurt) - 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 25 ml chudego
Zdrowie na języku :Pkolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber i Beę i po raz kolejny jestem zachwycona :)! Ty razem miałyśmy za zadanie upiec chleb czekoladowy z przepisu z książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem(...)Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać do niego orzechy i to na pewno był strzał w dziesiątkę, bo połączenie czekolady i chrupiących orzechów zawsze i każdemu smakuje. Dodałam również od siebie trochę
UgotujmyTo.plsernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli(...)przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowymSkładniki:Spód:400 g ciasteczek digestive200 g masłaMasa – wszystkie składniki w temperaturze pokojowej600 g serka
UgotujmyTo.plCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka
Słodka StronaTradycyjne, proste w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasto. W konsystencji dość ciężkie, mokre i zwarte jak klasyczne amerykańskie brownies. Miłośnikom czekolady nie trzeba zbytnio go reklamować. Z pewnością smak tego ciasta uwiedzie niejednego wielbiciela czekoladowych łakoci. Proste Czekoladowe Ciasto - Składniki:Ciasto:125 g masła150 g czekolady mlecznej100 g gorzkiej czekolady6 jajek125 g cukrucukier waniliowy60 g mąki(...)kopiate łyżki)2 łyżki kakao (opcjonalnie)Polewa:100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)50 g masłaProste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna.Białka jaj ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie powoli, ciągle
Słodka StronaSmaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza.SKŁADNIKI: porcja na 4 osobyCiasto na naleśniki- 2 jajka- 210 gram mąki pszennej(użyłam 405)- 150 ml mleka- 150 ml wody(...)łyżki cukru pudru- konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa - 2 białka plus 3 łyżki cukru pudruSos czekoladowy - mleko 100 ml- pół tabliczki gorzkiej czekolady- 30 gram masła- świeżo zmielony pieprz odrobinę do podbicia smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Naleśniki- mieszamy jajka z cukrem na puszystą masę po czym dodajemy resztę
Basia w kuchnisię częściej. Lepiej chyba być nie może? Tym razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą. Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy(...)prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się smakiem 'ostatków').SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:- 6 jajek,- 1 szklanka cukru,- 2 budynie czekoladowe (bezglutenowcy - czytajcie skład),- mąka (około 3 łyżek) bezglutenowcy - mąka bezglutenowa do ciast,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego,SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:- 330 ml śmietany 30%,- 300 g sera mielonego
Wypisz Wymalujszukać otwartego sklepu. Powstało coś czego w życiu nie jadłam. Tzn może przesadzam tak mówiąc, ale takiego połączenia nigdy. Wszystko oddzielnie i owszem. Miało być czekoladowo i słodko. Tak powstały racuszki z sosem czekoladowym. I zgrzeszyłabym mówiąc, że żałuję tej decyzji. Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej. http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html (...)Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście
Malinowe PocałunkiLubicie tiramisu? Ja baaardzo:) Zawsze robiłam tylko klasyczną wersję, ale jak zobaczyłam ten przepis u Ani, koniecznie musiałam go wypróbować! Troszeczkę jednak go przerobiłam:) Deser jest mocno czekoladowy a zarazem orzeźwiający dzięki mięcie. Jeśli szukacie odpowiedniego deseru na letni wieczór polecam to pyszne połączenie czekolady, truskawek i mięty... Nie ma nic lepszego:) Składniki:200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze(...)serka mascarpone, łyżka kakao, 70g+2 łyżki drobnego cukru, 3 g świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego,100ml śmietanki 30%,łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji.PrzygotowanieCzekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru
Z miłości do słodkościZnam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy(...)formy, a później rysujemy nią esy floresy na powierzchni ciemnej czekolady. Można jeszcze delikatnie połączyć białą i ciemną czekoladą rysując zawijasy lub dowolny wzór np. silikonową szpatułką. Wierzch bloku czekoladowego ozdabiamy bakaliamy. Całość wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mój stał w zimnie ok. 7 godz. i wtedy nadawał się już do wyjęcia
Ratunku obiadzeszłym roku Walentynki były meeega czekoladowe. Do dziś bardzo miło wspominam tamten blok czekoladowy, jednak w tym roku postanowiłam przygotować coś nieco lżejszego. Poprzednio już po jednym kawałeczku miałam dość ;) Tym razem długo nie miałam żadnego pomysłu, a później długo nie mogłam się zdecydować. W końcu nie mogłam już dłużej zwlekać, trzeba było zrobić zakupy i zabrać się(...)pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej
Ratunku obiadDziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł z tej strony, z uwielbianymi przez dzieci piankami marshmallow. Czekoladowa pianka ze Smerfami Składniki na spód: 130 g czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła Składniki na czekoladową piankę: - 200 g gorzkiej czekolady(...)śmietany 36% - 2 żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczoną Kasią/masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lodówce przez około 15 minut. Rozpuszczamy czekoladę
Mia Cucina SofietaUwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego mimo kuszących, sezonowych owoców zdecydowałam się upiec właśnie to ciasto. :) Zachęcił mnie niewielki dodatek mąki i stosunkowo mała ilość cukru (prócz czekolady i orzechów laskowych rzecz jasna :)). Całość polałam polewą czekoladową. Ciasto można upiec dzień wcześniej, smaki się wtedy lepiej przegryzą. Warto się skusić. Podobne ciasto już pojawiło się na blogu, z tą różnicą, że zamiast(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 100 g masła szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła lub margaryny garść migdałów, uprażonych i drobno posiekanych Przygotowanie Ciasto. Jeśli orzechy laskowe będziemy sami mielić
coolinarnastrefa.blogspot.comTestowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS{tortownica: 23 cm} Temperatura pieczenia: 150ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie(...)półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 50 g masła płatki migdałów (opcj.) Przygotowanie Spód. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy
coolinarnastrefa.blogspot.comTort mietowo-czekoladowy – wykonany przez DomoweTorty.com Tort czekoladowo-mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie(...)tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli tylko macie ochotę sami się o tym przekonać-to Zapraszamy do przepisu ! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju
Domowe Tortyczęść stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów w szczególności chciałam zgłębić przez zbliżającą się datą 4 lipca 2015 roku - dniem naszego(...)cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania. Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy
Plate of Joyprzychodzi co do czego, to piekę sama, ale tak wymyślam, żeby jego ozdobienie nie wymagało za wiele ode mnie ;) W tym roku powtórzyłam Franiowi tort zeszłoroczny, czyli czekoladowo-miętowy. Dla mnie to jedno z najlepszych smakowych połączeń. Mięta jest idealnie wyczuwalna, a nikomu nie trzeba tłumaczyć jak idealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie(...)upuścić je na podłogę. Odstawiamy do wystudzenia i dopiero zimny przekrawamy na 2 lub 3 krążki. Uwaga: Przekrojony biszkopt, przed nałożeniem kremu, odwróciłam do góry nogami. krem czekoladowo-miętowy: 500 g mascarpone 200 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka aromatu miętowego Mascarpone przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując
bistro mamaPrzepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z lodami. W każdym razie był pyszny! W oryginalnym przepisie Magdy wykorzystuje się wyłącznie mielone migdały, ale ja puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej(...)sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy z migdałami. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich
Smakowy RajInspiracją do zrobieni tego waflowego tortu, była książka z przepisami dziadka mojego męża, o której wspominałam przy poprzednim przepisie na wafle Pischinger . Wafelki są mocno czekoladowe, dwukolorowe, mięciutkie i po prostu rozpływające się w ustach. Byłam mocno zaskoczona, że aż tak dobre wyszły. Kształtem ten torcik przypomina trochę tort Wedlowski, ale w smaku i konsystencji są zupełnie inne. W każdym(...)Domowy Pischinger ma jednak tą przewagę, że dekorację możemy zrobić sami i zadedykować go danej osobie np. mamie w dniu matki :) Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 50g cukru pudru 1 łyżka masła (ok. 30g) 100ml śmietany kremówki 30% 100g orzechów włoskich i/lub laskowych (drobno posiekanych
Smakowy RajWszystko co czekoladowe zawsze cieszy się u nas wielką popularnością;)) jakiś czas temu otrzymałam słodki prezent od firmy Lindt i postanowiłam w końcu zrobić z niego użytek:) Zrobiłam pyszny czekoladowy deser, właściwie czekoladowe ciastka. Bardzo efektowne i bardzo słodkie. Oraz bardzo, bardzo czekoladowe... Składniki: 2 jajka, 100g masła, 25 g mąki pszennej, 75 g cukru
Z miłości do słodkościJakiś czas temu zostałam poproszona o przepis na blok czekoladowy. Powiem szczerze, że nie należałam do tej części społeczności, która miała wcześniej styczność z tym słodkim przysmakiem i musiałam z przykrością stwierdzić, że owego przepisu nie posiadam. Od tamtego czasu ciągle gryzło mnie sumienie, fakt, że jeszcze nie robiłam i nie próbowałam tego PRL-owskiego smakołyku stał się dla mnie(...)postanowiłam go przygotować. Wertowałam wiele przepisów, ale fakt zjedzenia masła z kakao nie rokował dla mnie zbyt dobrze. Postanowiłam zrobić swoją propozycję. Skoro miał być to przepis na blok CZEKOLADOWY, to postanowiłam użyć do sporządzenia mojej receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie
Słodkie PrzyjemnościRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier(...)mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronabiszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy 1,5 łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku(...)białka1/2 szklanki cukrułyżka miodułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:500 ml mlekabudyń śmietankowy (40g)łyżka mąki pszennej3 żółtkacukier waniliowyok. 2/3 szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową
Słodka Stronakolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas(...)czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.SKŁADNIKI - na dwa bochenki - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant) - 4 i 1/2 filiżanki mąki- 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli
Basia w kuchniDziś szczególna noc, wypełniona magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy(...)rozpuści i powstanie syrop cukrowy.Zdejmujemy syrop cukrowy z ognia, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Mieszamy, do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy masę czekoladową do masy jajecznej, chwilę miksujemy (kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły.Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę
W kuchni Katieznowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki(...)szkl mąki1 budyń czekoladowy ( proszek)1 szkl cukru3 jajka1 łyżka miodu1 szkl mleka3/4 szkl oleju3 łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCzekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto.Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach C przez 50 minut.Upieczone ciasto dobrze wystudzić. przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoJakiś czas temu otrzymałam do testowania olej kokosowy od portalu Uroda i zdrowie. Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka(...)150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościHumor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym, zwłaszcza, ze nabyłam książkę z czekoladowymi przepisami. Oczywiście wypróbowując przepis nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała go co nieco. Pomieszałam, poprzestawiałam i proszę torcik gotowy. tak strasznie pachniał czekoladą, że ledwo się powstrzymałam, żeby(...)trochę nie skubnąć. Zapach ruszył nawet moją mamę, która nie przepada za czekoladą. Torcik pachniał więc mocno czekoladowo i równie czekoladowo smakował. Lekka konsystencja musu idealnie pasowała do smaku czekolady. Chyba nic z mojej produkcji tak mi nie smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie
ciastkarnia na kruchym spodzie