Dziś zapraszam Was na czekoladowe ciasto aromatyzowane syropem o smaku wanilii meksykańskiej. Przygotowałam je specjalnie na moją 5 rocznicę ślubu. Oboje z mężem lubimy tego typu ciasta. Ale tym razem (z racji okazji) musiało mieć w sobie coś wyjątkowego. Postanowiłam dodać do ciasta (i polewy jednocześnie) syrop barmański deserowy o smaku wanilii meksykańskiej . Był to przysłowiowy strzał w 10 Ciasto(...)studzimy. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Do żółtego dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Całość miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy nasze ubite białka. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie
Słodkie okruszkiWspaniały, kremowy i wilgotny sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie brownie. Z warstwą gęstego śliwkowego purée na wierzchu. Dzięki pieczeniu z parą wodną spód czekoladowy jest delikatny i nieprzesuszony, a kremowa masa serowa nie pęka i nie zapada się po upieczeniu. Sernikobrownie ma świetną konsystencję, pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo podzielne. Wszystkie składniki(...)Lekko studzimy. W drugiej misce krótko ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo, cały czas miksując małym strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec wprost do miski z masą jajeczno-czekoladową przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka
cool and mintyDziś mam dla Was dość nietypowy przepis na czekoladowe bezglutenowe babeczki z pomarańczową skórką. Dlaczego nietypowy? Do przygotowania wykorzystałam mąkę z czerwonej soczewicy od Pro-BIO . Przyznam Wam szczerze, że nigdy wcześniej na niej nie pracowałam, dlatego moja przygoda z nią w kuch była tym bardziej ciekawa. Babeczki zachwyciły moje koleżanki, które nie jadają słodkości z pszennych mąk. A więc(...)było warto spróbować i wywołać uśmiech u innych tym dość nietypowym wypiekiem Mówiły, że są a la brownie Wilgotne i czekoladowe. A teraz kilka słów o samej mące. Mąka z czerwonej soczewicy, to powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion strączka tejże rośliny. Jak wspomniałam wcześniej jest bezglutenowa. Jest gładka, o specyficznej pomarańczowej barwie. A co najważniejsze jest zdrowa, ma bardzo dużą
Słodkie okruszkiZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale proszę się nie przejmować. Ciasto pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 170g cukru 3 duże jajka 100g orzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo
Mała Cukierenkajednego przepisu ciasto za każdym razem może smakować inaczej! Prawda, że bosko? :) Przy okazji przepisu na ciasto podam Wam również stary jak świat przepis na najlepszą na świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą i niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku(...)pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki (na polewę czekoladową): 4 łyżki stołowe ciemnego kakao 120 gramów masła 82% 6-8 łyżek stołowych mleka 90 gramów cukru pudru Wykonanie (ciasto): Rozpuść masło w garnuszku, dodaj kawałki czekolady. Podgrzej i mieszaj
Garniec MagalieCzekoladowe ciasteczka dyniowe to małe słodkie krążki powstałe z ciasta kruchego z dodatkiem purée z dyni oraz gorzkiej czekolady. Ciasteczka tuż po upieczeniu są dość miękkie. Podczas stygnięcia ich konsystencja zmienia się, choć nawet po kilku dniach leżakowania w szczelnym pojemniku nie twardnieją. W smaku są intensywnie czekoladowe. Ciasteczka warto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce ze względu(...)dodatek purée z dyni, zachowają wtedy swoją świeżość przez dłuższy czas. Z podanego przepisu można przygotować 30 sztuk . Czekoladowe ciasteczka dyniowe Składniki: 250g mąki pszennej 150g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 120g masła 100g cukru pudru 75g gorzkiej czekolady 30g kakao 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki
Smakołyki BerenikiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym berberysem. Dzięki tym dodatkom deser nie tylko ładnie wygląda, ale też jest zdrowszy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy przekładamy do pucharków. Do każdej porcji wkładamy pół gruszki. Deser posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi, płatkami kokosowymi i suszonym berberysem. Dzięki tym dodatkom deser nie tylko ładnie wygląda, ale też jest zdrowszy
Słodkie okruszkiMocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki(...)kiedy napęcznieje rozpuścić nad małym płomieniem. Połączyć z czekoladą i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty. Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe
https:KKuchniaMniamPrzepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)połączyć. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego
Domowa cukiernia EwyWypiek z dwoma rodzajami ciasta. Kruche czekoladowe na spodzie i białkowe na górze. Pomiędzy nimi morelowy krem budyniowy, który dobrze będzie się kroił po całkowitym wystudzeniu ciasta. Najlepsze jest to, że nic tutaj nie zostaje, ani białka, ani żółtka. Ciasto dodatkowo można polać polewą czekoladową. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)budyniową, wygładzając wierzch. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , morele
https:KKuchniaMniamDzień Kobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego
Pink Envelopeklasy. Bardzo się polubiły, potem zaprzyjaźniły. Jak to się mówi: swój swego wszędzie wyczuje. Obie mają ciekawe, momentami trudne, zwariowane życiorysy. Los tak chciał, że obecnie […] Artykuł Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaczasy? Kiedy ostatnio robiliście koniki i misie z kasztanów?:) Zanim jednak powrócicie do swych prac, spróbujmy zatrzymać w kuchni ostatni oddech wakacji! Z tej okazji zrobiłam wczoraj ciastka czekoladowe z rodzynkami i kawałkami czekolady. Są mięciutkie, pyszne i uwaga....znikają z zawrotną prędkością;) Doskonałe ze szklanką mleka lub kubkiem gorącego kakao! Tym oto sposobem zaspokoiłam swój czekoladowy głód na bardzo(...)długi czas;) fot. Izabela Magdalena Ciastka iście czekoladowe:) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 115 g masła 3/4 szklanki kakao 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam szczyptę prawdziwej wanilii i kilka kropel aromatu) 2/3 szklanki maślanki tabliczka posiekanej czekolady (dałam kuwerturę) garść rodzynek Mąkę wymieszać z solą i sodą. Masło roztopić
Kuchnia smaków