przyrządzeniem deserowej słodkości wróciłam myślami do lat dzieciństwa. Postanowiłam przyrządzić sobie i mojej małej pociesznej kruszynce mleczny deser. Zapraszam Was na połączenie tradycji, mlecznych słodkości i porcji owocowych witamin - czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego(...)może zabraknąć ich w diecie mojego dziecka. Składniki: Warstwa czekoladowo-kokosowa: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej Owocowy wierzch: 1/3 szklanki kawałków arbuza
Słodkie okruszkiDelikatny mus truskawkowo-czekoladowy z nadzieniem truskawkowym w polewie o wyrazistym smaku kawy, czekolady i whisky. Składniki: (na 2 porcje) Mus truskawkowy: 170 ml śmietany 30 % 1 łyżeczka cukru pudru 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody 150-200 g truskawek Mus czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki(...)położyć po 2-3 łyżeczki zblendowanych truskawek i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut po czym przełożyć do lodówki. Nadzienie może zatopić się w musie truskawkowym Mus czekoladowy: 1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, 3. Jeszcze ciepłą czekoladę dodać do śmietany 4. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić
KreatywnePinywielu dań. Można z nią robić wspaniałe torty, ciasta, ciasteczka, a także wiele innych interesujących dań. Wszystko zależy wyłącznie od nas i naszej wyobraźni. Dziś chciałabym przedstawić Wam... czekoladowe pierogi z czekoladowo-serowym nadzieniem *, czyli uczta dla podniebienia każdego łasucha. Spróbujcie, zapewniam, że warto. ... czekoladowa uczta ... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (do podsypania podczas wyrabiania(...)małym rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy
Słodkie okruszkitort malinowy wzięłam z tego przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy(...)suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/malinowy: 125 gramów malin (oddzielnie 100 gramów i oddzielnie 25 gramów) 15 gramów cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 cm wody na dnia kubka Składniki na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie) 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy(...)małymi porcjami, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy każdą przełożoną porcję trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compoczwórnie Czekoladowy ryż na mleku*; z malinami *na czekoladowym mleku sojowym, z budyniem czekoladowym, kakao i gorzką czekoladą Czasami dobrze jest mieć bałagan w zamrażalniku, chociażby dla znalezienia takich skarbów. Bardziej czekoladowo chyba się już nie dało
More food, love and dreamsDzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki(...)łyżki wiśni oraz po 2 gałki lodów. ponownie nałożyć po 2 łyżki masy ryżowej, trochę wiśni oraz gałkę lodów. Polać odrobiną likieru jajecznego, udekorować np. rurkami waflowymi. Shake czekoladowo - jagodowy Składniki: 2 szklanki mleka, 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie, szklanka mrożonych jagód. Wykonanie Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę
Z miłości do słodkościbiszkoptowa z lodami i malinami to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że efekt wizualny to było wielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa(...)czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania. Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody wciskamy świeże maliny i całość dokładnie zwijamy. Roladę biszkoptową z lodami zawijamy ciasno w folię aluminiową, skręcamy jej końce i wkładamy na ok. 1 godz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodtworzyć w dzisiejszym cieście. Ciasto pod nazwa "Miętusek" jest już dość popularne i krem zrobiłam z tego przepisu (klik). zmieniając nieco proporcje. Od siebie urozmaiciłam ciasto gorzkim czekoladowym ganachem i orzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy(...)kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy: 2,5 szklanki mleka (625ml) 2 op budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi
Malinowa Kawiarenkaciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na sos czekoladowy(...)białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieBardzo ciekawe połączenie ciast: piernika i sernika. Przepis pochodzi z książki Lidla- Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego . Wypróbujcie naprawdę warto. SKŁADNIKI: Kruche ciasto czekoladowe: 200 g maki pszennej 15 dag kakao 5 g przyprawy do piernika 75 gram cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 żółtko Spód piernikowy: 180 g margaryny 140 g czekolady deserowej 100 g miodu(...)twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę do pierników, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą
W kuchennym oknie EwyKolejny dzień... czwartek, czyli już prawie weekend. Tylko dwa tygodnie i wymiana. Nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, ciężkiego brownie, więc dzisiaj zainspirowana smakiem tego czekoladowego ciasta ugotowałam owsiankę. Owsiankę lepką, gęstą i mocno czekoladową. Owsiankę, która daje porządnego 'kopa'. Owsiankę, która pozwala przetrwać kolejny nudny czwartek. Jeśli wolicie słodsze jedzenie to zamieńcie czekoladę gorzką na mleczną(...)startą gorzką czekoladą. Całość przelać do miseczki. Jeść od razu lub poczekać około 5 minut - owsianka nabierze jeszcze wtedy jeszcze lepszej konsystencji i na jej powierzchni powinna wytworzyć się czekoladowa 'skorupka'. Owsiankę można podać np. z jogurtem naturalnym i malinami lub wiśniami. *zmienia smak - owsianka robi się mniej czekoladowa
tost z dżememDziś mam nastrój na kubek gorącej herbaty, koc i dobre ciasto. Herbata i koc są w domu zawsze, pora zatem na pyszne czekoladowe ciasto. A dlaczego ciasto jest Partycji? Bo od niej dostałam przepis i pod takim tytłem został uwieczniony w zeszycie, a co w zeszycie musi się znaleźc też na blogu;) Składniki 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady(...)szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka polewa czekoladowa Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec
Kulinarne InspiracjePrzygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a syn zachwycony czekoladowym ganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto(...)jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę
Made By Mom And SonKruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru(...)godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła oraz : 500 g truskawek Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki. Dodać masło. Miseczkę postawić nad rondlem
maniapieczenia