Dzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać(...)Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki
CiastkozercyKlasyczny, tradycyjny blok czekoladowy, dokładnie taki jaki znam z dzieciństwa. Najlepszy. Przepis pochodzi z domowych zapisków i po wielu latach stwierdzam, że nadal tak samo mi smakuje jak kiedyś. Z ciekawości kupiłam niedawno dla porównania blok czekoladowy w cukierni. Zły nie był ale smak nie do końca usatysfakcjonował moje kubki smakowe. Czegoś było w nim brak. Blok czekoladowy to jeden(...)palnika. Wsypać bakalie. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać masę dużą łyżką by nie pozostały w niej żadne grudki. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Przełożyć gotową masę do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony blok wyjąć z formy, kroić na plastry i serwować. Przechowywać w lodówce. Smacznego
maniapieczeniaszklanki rozpuszczonego (płynnego) masła 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta cynamonu, mielonych goździków i anyżu 1 łyżeczka proszku dopieczenia marki Delecta do dekoracji: polewa czekoladowa (50 gram czekolady + 2 łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam na papkę(...)pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia
Mango PapajaLubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady(...)koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Do każdego kruchego korpusu wkładać na dno trochę dżemu porzeczkowego, na dżem wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką, mus czekoladowy. Przyozdobić cukrowymi śnieżynkami lub innymi ozdobami. Schłodzić w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoŚwiątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę 20 cmx 20 cm): Na piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej 70 gram mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego(...)gram cukru 2 jajka 10 gram przyprawy do piernika 50 gram miodu 70 gram gorzkiej czekolady 90 gram masła Czekoladowa masa serowa: 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 2 jajka 1 białko 2 łyżki Amaretto 100 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 gram masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 gram gorzkiej
Mango Papajaugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty . Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych(...)papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru cukrowe perełki W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika
Czerwień i błękitsernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska łyżka(...)kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego Bita śmietana: 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: czekoladowe gwiazdki czekoladowa posypka Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm. Masa serowa: Kremówkę podgrzać
Ala piecze i gotujeciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 400 ml mleka 15 szt. kumkwata 35 g kakao 50 g amarantusa 5 łyżek płatków czekoladowych 6 łyżek ksylitolu 1 jajko 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy
My Chcemy JeśćWitam serdecznie Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :). Będziemy potrzebować: kilka mandarynek lub małych pomarańczy składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy: 400 g serka homogenizowanego smak naturalny 400 ml śmietany 30% lub 36% 4 – 5 łyżek kremu czekoladowego(...)składniki na krem na około 6 szt małych pomarańczy: 200 g serka homogenizowanego smak naturalny 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween https://www.youtube.com/watch?v=hVzIEp1A9iY Przygotowanie: Najpierw przygotuję krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach(...)Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Przygotowanie: Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao. Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając
Uwaga Babcia Gotujetaki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy(...)szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy
Słodkie okruszkiPiątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a wszystko dlatego, że budowaliśmy domy. Tak, prawdziwe czekoladowe domy, spawane czekoladą. Do naszego domu dodatkowo dekorowaliśmy własny ogród. Konstrukcje były przeróżne, każda inna i każda piękna. Pierwszą atrakcją była budowla choinki, słodkiej, czekoladowej(...)migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Zapach unosił się w całym pomieszczeniu i kusił nas do łasuchowania. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam okazję wybudować czekoladowy dom i muszę powiedzieć, że nie jest to takie trudne jak zakładałam na początku. Całą konstrukcję sklejaliśmy czekoladą ale żeby była od razu stabilna pomagał nam spray z sprężonym powietrzem, dzięki któremu błyskawicznie wszystko się
Niezły Młynekzdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki na blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki(...)kasza manna będzie tu lepsza, bo nie ma tendencji do przypiekania się tak jak bułka. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przygotowywanie polewy czekoladowej Piec ok 50 min w 180C - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, w połowie wysokości piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - jak suchy, ciasto gotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego wystudzenia
Grunt to przepis!misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy), no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek wśród chrupkich płatków - rewelacja :) Składniki 1 banan 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana) - nie koniecznie(...)szklanki wody 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady lub drobnych czekoladowych groszków (opcjonalnie) Najpierw blenderem miksuję banana z miodem i przyprawami, dodaję wodę, płatki owsiane i mąkę, wszystko razem blenduję do wymieszania się składników. Powinna powstać gęsta, ciężka, dająca się formować rękami masa. W razie potrzeby - dosypuję płatków lub mąki albo dolewam wody. Na końcu dodaję
Kuchnia w szuwarachporadziła sobie świetnie, z galaretką również. Niedługo trafi do piekarnika, ale o tym innym razem. Składniki na troszkę więcej niż 6 szt o pojemności po 80 ml każdy: Deserki czekoladowe: 200 ml mleka 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ganache z mlecznej czekolady Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnego mleka i namoczyłam w nim żelatynę. Do rondelka wlałam pozostałe(...)czasu do czasu mieszając aby ganache się dobrze rozpuściło. Potem zestawiłam rondelek z ognia i lekko przestudziłam. Żelatynę podgrzałam w mikrofali, wymieszałam do momentu jej rozpuszczenia i wlałam do czekoladowego mleka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Wystudzoną mieszankę czekoladową przelałam do dwóch półkul w mojej formie. *jeśli nie chce Wam się przygotowywać ganache, po prostu rozpuśćcie
Blondynka Gotuje