czekoladowe - 14235 przepisów (strona:151/949)

Ciasto czekoladowe 193

Dzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać(...)Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki

Ciastkozercy
Blok czekoladowy 165

Klasyczny, tradycyjny blok czekoladowy, dokładnie taki jaki znam z dzieciństwa. Najlepszy. Przepis pochodzi z domowych zapisków i po wielu latach stwierdzam, że nadal tak samo mi smakuje jak kiedyś. Z ciekawości kupiłam niedawno dla porównania blok czekoladowy w cukierni. Zły nie był ale smak nie do końca usatysfakcjonował moje kubki smakowe. Czegoś było w nim brak. Blok czekoladowy to jeden(...)palnika. Wsypać bakalie. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać masę dużą łyżką by nie pozostały w niej żadne grudki.  Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Przełożyć gotową masę do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony blok wyjąć z formy, kroić na plastry i serwować. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Szybki piernik bananowy 141

szklanki rozpuszczonego (płynnego) masła 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta cynamonu, mielonych goździków i anyżu 1 łyżeczka proszku dopieczenia marki Delecta do dekoracji: polewa czekoladowa (50 gram czekolady + 2 łyżki masła rozpuszczam w kąpieli wodnej), dekoracyjne groszki czekoladowe marki Delecta Białka jaj ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier nada ubijając oraz żółtka. Banany rozgniatam na papkę(...)pieczenia keksówki i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia

Mango Papaja
Kruche babeczki z musem czekoladowym 214

Lubicie słodkości w wersji mini ? Lubicie zaskakiwać znajomych efektownymi wypiekami ? Koniecznie zróbcie kruche babeczki z czekoladowym wypełnieniem. Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady(...)koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Do każdego kruchego korpusu wkładać na dno trochę dżemu porzeczkowego, na dżem wyciskać, przy pomocy rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową tylką, mus czekoladowy. Przyozdobić cukrowymi śnieżynkami lub innymi ozdobami. Schłodzić w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Czekoladowy sernik na piernikowym spodzie 149

Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę 20 cmx 20 cm): Na piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej 70 gram mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego(...)gram cukru 2 jajka 10 gram przyprawy do piernika 50 gram miodu 70 gram gorzkiej czekolady 90 gram masła Czekoladowa masa serowa: 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 2 jajka 1 białko 2 łyżki Amaretto 100 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 gram masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 50 gram gorzkiej

Mango Papaja
Buraczane ciasto korzenne 213

ugotowaniu czerwonego barszczu zostały mi buraczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty . Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych(...)papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru cukrowe perełki W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika

Czerwień i błękit
Sernik czekoladowo korzenny 226

sernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska łyżka(...)kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego  Bita śmietana: 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: czekoladowe gwiazdki czekoladowa posypka Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm. Masa serowa: Kremówkę podgrzać

Ala piecze i gotuje
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami 102

ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie.  Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio  400 ml mleka  15 szt. kumkwata  35 g kakao  50 g amarantusa  5 łyżek płatków czekoladowych  6 łyżek ksylitolu  1 jajko  1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy

My Chcemy Jeść
Prosty Deser dla Dzieci na Halloween 178

Witam serdecznie Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :). Będziemy potrzebować: kilka mandarynek lub małych pomarańczy składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy: 400 g serka homogenizowanego smak naturalny 400 ml śmietany 30% lub 36% 4 – 5 łyżek kremu czekoladowego(...)składniki na krem na około 6 szt małych pomarańczy: 200 g serka homogenizowanego smak naturalny 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween https://www.youtube.com/watch?v=hVzIEp1A9iY Przygotowanie: Najpierw przygotuję krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka 198

Witam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach(...)Link do filmu z przygotowania: Polewa czekoladowa https://www.youtube.com/watch?v=4kkfzrWkxEw Przygotowanie: Wszystkie składniki polewy przekładam do rondelka: cukier puder, wodę, kakao. Rondelek stawiam na gazie i mieszając zagotowuję. Od momentu zagotowania polewę cały czas mieszając gotuję 4 minuty – mam ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 164

taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy(...)szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy

Słodkie okruszki
Świąteczne Warsztaty z E.Wedel 111

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus .  Zostały przetopione kilogramy czekolady, a wszystko dlatego, że budowaliśmy domy. Tak, prawdziwe czekoladowe domy, spawane czekoladą. Do naszego domu dodatkowo dekorowaliśmy własny ogród. Konstrukcje były przeróżne, każda inna i każda piękna. Pierwszą atrakcją była budowla choinki, słodkiej, czekoladowej(...)migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Zapach unosił się w całym pomieszczeniu i kusił nas do łasuchowania. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam okazję wybudować czekoladowy dom i muszę powiedzieć, że nie jest to takie trudne jak zakładałam na początku. Całą konstrukcję sklejaliśmy czekoladą ale żeby była od razu stabilna pomagał nam spray z sprężonym powietrzem, dzięki któremu błyskawicznie wszystko się

Niezły Młynek
Murzynek jak za "komuny" 145

zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki na blaszkę o wymiarach LxWxH 30x12x10 cm: 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła roślinnego 2 szkl. mąki(...)kasza manna będzie tu lepsza, bo nie ma tendencji do przypiekania się tak jak bułka. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Przygotowywanie polewy czekoladowej Piec ok 50 min w 180C - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, w połowie wysokości piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - jak suchy, ciasto gotowe! Odstawić w blaszce do całkowitego wystudzenia

Grunt to przepis!
#28 Błyskawiczne owsiane ciasteczka - bez glutenu, jajek i mleka (z czekoladą) 125

misek (tutaj wystarczy nam jedna ;) ), zdrowe - bo bez chemii i bez cukru (miód się nie liczy! :P), ze świątecznym akcentem (korzenne przyprawy),  no i najważniejsze - przepyszne! Z opcjonalnym czekoladowym dodatkiem - są jeszcze lepsze, kremowy dodatek wśród chrupkich płatków - rewelacja :) Składniki 1 banan 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej 1/4 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie gryczana) - nie koniecznie(...)szklanki wody 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki drobno startej gorzkiej czekolady lub drobnych czekoladowych groszków (opcjonalnie) Najpierw blenderem miksuję banana z miodem i przyprawami, dodaję wodę, płatki owsiane i mąkę, wszystko razem blenduję do wymieszania się składników. Powinna powstać gęsta, ciężka, dająca się formować rękami masa. W razie potrzeby - dosypuję płatków lub mąki albo dolewam wody. Na końcu dodaję

Kuchnia w szuwarach
Tanie, Łatwe Deserki, czyli Domowa Galaretka z Owocami, Mleczny Korzenny i Czekoladowy Mleczny 117

poradziła sobie świetnie, z galaretką również. Niedługo trafi do piekarnika, ale o tym innym razem. Składniki na troszkę więcej niż 6 szt o pojemności po 80 ml każdy: Deserki czekoladowe: 200 ml mleka 1,5 łyżeczki żelatyny 2 łyżki ganache z mlecznej czekolady Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnego mleka i namoczyłam w nim żelatynę. Do rondelka wlałam pozostałe(...)czasu do czasu mieszając aby ganache się dobrze rozpuściło. Potem zestawiłam rondelek z ognia i lekko przestudziłam. Żelatynę podgrzałam w mikrofali, wymieszałam do momentu jej rozpuszczenia i wlałam do czekoladowego mleka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Wystudzoną mieszankę czekoladową przelałam do dwóch półkul w mojej formie. *jeśli nie chce Wam się przygotowywać ganache, po prostu rozpuśćcie

Blondynka Gotuje