Przykrywamy mokrym ręcznikiem i czekamy ok 2 minut. Ściągamy ręcznik oraz pergamin z góry. Natomiast z pergaminem z pod spodu zaczynamy zwijać roladę. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostygnięcia. Masa czekoladowa: 100g czekolady gorzkiej (jak największa zawartość kako) 50 g czekolady mlecznej 50 g mąki pszennej 500 ml mleka 6 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka masła 200g Mleko(...)minute do mikrofalówki. Do zagotowanego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy do zgęstnienia tj. ok 2 minuty. Do zagotowanej masy dodajemy czekoladę i energicznie mieszamy. Jeśli masa będzie zawierać czekoladowe grudki to proponuję przetrzeć przez sitko. Nakrywamy masę folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i łyżkami dodajemy masę czekoladową. Bezowe rureczki-atrapa brzozy 6 białek
Moje Słodkie PiekiełkoSłodka Niedziela Dzisiejszym wyzwaniem w ramach naszego wspólnego gotowania było przygotowania ciasta czekoladowego. Jak już wielokrotnie pisałam - cukiernictwo nie jest moją mocną stroną i zawsze przygotowanie czegoś słodkiego jest dla mnie dużym wyzwaniem. Co więcej nie jestem wielką miłośniczką słodyczy i gdyby miała do wyboru ciasto lub schabowego z pewnością wybrałabym schabowego;) Trzeba być jednak elastycznym i próbować różnych smaków(...)takie wyzwanie w kuchni to po prostu nauka nowych umiejętności. Przepis na tę tartę czekoladową wypatrzyłam w książce z deserami (tak, tak mam też taką książkę), wyglądała bardzo apetycznie i obiecująco w związku z czym postanowiłam spróbowałam ją odtworzyć. Tarta okazała się bardzo aromatyczna, intensywna i baaaardzo mocno czekoladowa. Z pewnością nie jest to dietetyczny deser, ale czasami można przecież
Codzienne GotowanieMoje pierwsze ciasto bezglutenowe :-) Jak się okazało bardzo smaczne (mój mąż, który za ciastami nie przepada poprosił o dokładkę). U mnie dekoracja z jagód i polewy czekoladowej, ale można ciasto posypać jedynie cukrem pudrem. SKŁADNIKI 1 jajko 1 banan 1 gruszka 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 90 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka zmielonej kawy(...)cienkie plasterki i pognieść widelcem na papkę. Gruszkę obrać i drobno pokroić (wręcz posiekać na maleńkie kawałki). Do miski wbić jajko, dodać cukier trzcinowy, banana, gruszkę, wlać ostudzoną masę czekoladową i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmieloną kawę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodać sodę i ocet, szybko wymieszać, przelać
Passions hobbies lifewaniliowym budyniu córeczka zapragnęła budyń w wydaniu czekoladowym, tak więc trzeba było zakasać rękawy i brać się do roboty, bo akurat tę zachciankę byłam w stanie spełnić (porównując do ostatnio często zadawanego pytania, a nawet wręcz nakazu 'zrób mi braciszka!', ta zachcianka to pestka :))) Delikatnie gęsty, kremowy, z delikatną nutą migdałową (można pominąć lub zamienić na ekstrakt waniliowy(...)inny aromat) i równie prosty i szybki w przygotowaniu co wersja waniliowa . Ważnym dodatkiem do czekoladowego budyniu, jak innych czekoladowych wariacji jest dodatek soli, ponieważ podkreśla i wydobywa szlachetny smak czekolady, jednak nie należy przesadzić z jej dodatkiem- ma to być niewielka szczypta! ;) Zachęcam do wypróbowania obydwu kombinacji smakowych i dajcie znać która jest Waszym faworytem- waniliowa
Kraina Miodem PłynącaWitajcie :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na babeczki kakaowe z likierem czekoladowym Babeczki są przepyszne dodatek likieru sprawia że mają niesamowity smak i aromat. Krem do babeczek przygotowałam na bazie likieru waniliowe go. Posypka i dekoracje od firmy Sempre . Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1 cukier waniliowy 20 g kakao gorzkiego(...)likieru czekoladowego 200 g mąki tortowej Młynomag 1 łyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody 40 g wiórków z czekolady 120 g miękkiego masła Krem : 100 ml mleka 100 ml likieru waniliowego 1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera Do dekoracji : żółte wiórki waflowe Sempre kuleczki toffi Sempre Wykonanie : Do jednej miski dodać wszystkie
Sama słodycz i szczypta chilisprawą konkwistadora Fernando Cortezo. Receptę na czekoladę wynaleźli mnisi hiszpańscy. Był to gorący i aromatyczny napój składający się ze zmielonych na pył ziaren i wody. W Hiszpanii zapanowała istna czekoladowa moda. Wytworne i pobożne damy oraz ich arystokratyczni kawalerowie pokrzepiali się filiżanką gorącej czekolady podczas dłużących się nabożeństw, władze kościelne, zaś również nie strojące od czekolady przymykały na to oczy(...)Houten wyprodukował odtłuszczone sypkie kakao, które łatwo rozpuszczało siew mleku. W 1879 roku Szwajcer Rudolf Lind tak połączył masę, że powstała smaczna gładka masa. Od końca XIX wieku wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej popularne, dostępne oraz wymyślne. W tym czasie powstawały ogromne ilości cukiernie. Same czekoladowe receptury masowo zaczynały powstawać dopiero w XX wieku. Najwięcej odważyli się
Ciastka - domowe słodkościwieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda i najważniejsze, że smakuje pysznie.Pomysł na taki słodki chlebek znalazłam tutaj . Składniki na formę 35x12 cm: 120 ml ciepłego mleka 60 ml ciepłej wody(...)temperaturze pokojowej 1 jajko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soli 50 g cukru 360 g maki 7 g drożdży 2 łyżki kremu czekoladowego 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona
Moje domowe kucharzeniedużo pisać... kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich ;) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa. To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Beza: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 320 g miękkiego masła 1 czekolada mleczna, posiekana 100 g pokruszonych wafelków Prince Polo 100 ml spirytusu Polewa czekoladowa: 3 łyżki masła
Nastoletnie WypiekaniePolecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta 100 ml oleju; 2 jajka; 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Mąkę, sodę , proszek do pieczenia i kakao(...)przesiać, wymieszać, dodać płatki czekoladowe i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z marchewką mieszając. Przelać do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: 1/4 szklanki mleka; 1/3 szklanki cukru; 1 szklanka mleka w proszku; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta
dom-agi.plWszyscy przebraliśmy się w adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki(...)grudek. W misie miksera umieścić śmietanę. Ubić na prawie sztywno. Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać do reszty śmietany, zmiksować krótko, dodać cukier, zmiksować. Polewa czekoladowa: 300 ml śmietany 30% 200 g czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki zimnej wody Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić w kąpieli wodnej
moj przepis naBabka czekoladowa z chili 2016-04-06 12:44:12 Ilość porcji: 8 Słodka czekolada i pikantne papryczki chili - jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa z delikatnie wyczuwalnym akcentem papryczki chili. Koniecznie spróbujcie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 15 min Czas(...)cukru 200 g masła 230 g śmietany 18% 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka masła Instrukcje Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon, kawę i chili. Masło ubijamy z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając
Wędrówki po kuchnipóźniej wołając "jescee markewkę" moja pociecha prosiła mnie po prostu o powtórkę tego wypieku :) Moja księżniczka trzyma dumnie w rączkach własnoręcznie zdobione ciasto - oczywiście wersja różowa dla niej, a czekoladowa dla braciszka ;) Składniki: (na 2 małe keksówki o wymiarach 155x60x55) 3 małe marchewki 1 średnie jabłko 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych(...)jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta płatki czekoladowe Decorada od Delecta maczek truskawkowy Decorada od Delecta dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy
Słodkie okruszkiSernik straciatella - pyszny, aksamitny, idealnie kremowy, po prostu rozpływający się w ustach. Delikatny, niezbyt słodki, z mnóstwem drobinek gorzkiej czekolady. Użyłam groszków czekoladowych odpornych na wysoką temperaturę, dlatego drobinki czekoladowe podczas pieczenia ładnie zachowały kształt, a sernik cudnie prezentował się na świątecznym stole. Spód bardzo minimalistyczny - zmielone płatki owsiane z odrobiną nasła. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam! Składniki(...)masło - 40 g Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 200 g jogurtu greckiego 150 g ksylitolu/cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy 100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo) dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysokiej temperatury do przygotowywania potraw. Ale, wracając do słodkich babeczek - mówiłam już, że smakują obłędnie? :D Na spodzie mamy kruche ciacho z suszonych owoców i migdałów, zaś wierzch okrywa czekoladowo-kokosowa masa, która po zamrożeniu i krótkim odtajaniu staje się niezwykle kremowa. Babeczki robi się bardzo szybko i prosto. Świetnie w nich jest to, że mogą sobie leżeć w zamrażarce(...)się nie stanie, a jeżeli najdzie nas ochota na zdrową słodycz, to od razu mamy gotowy deser :) Czy to nie rozwiązanie idealne? Zdrowo, surowo i czekoladowo - czego chcieć więcej :) Spód: 100 g daktyli (Vivio) 50 g suszonej morwy (Vivio) 50 g migdałów (Vivio) Masa czekoladowo-kokosowa: 400 g bananów 50 g oleju kokosowego (Vivio) 2 czubate łyżki
Zdrowie na języku :PPyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki(...)patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego
My Culinary Art