czekoladowe ciasteczka - 4304 przepisów (strona:190/287)

833. Świąteczne migawki. 211

racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek(...)przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :)Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :)No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna, bo aż tak bardzo się

More food, love and dreams
Kokosanki 113

nieodłączny towarzysz dzieciństwa. Takie pachnące, takie smaczne i takie na jeden kęs Idealne na urodzinowe przyjęcie, na niedzielne popołudnie, albo na podjadanie na co dzień. Dzisiaj proponuję wersję z czekoladową polewą, która sprawia, że trudno się im oprzeć. Do przygotowania około 30 kokosanek potrzebujemy: 20 dag wiórków kokosowych 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)mieszam w osobnej misce i dodaję o masy, mieszam. Następnie do masy dodaję wiórki kokosowe i mieszam całość łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Z masy kokosowej formuję niewielkie ciasteczka (nie muszą być regularne, można je nakładać też łyżką) i układam na blaszce. Kokosanki piekę w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli

Słodki sentyment
Trufle piernikowe ze startą marchewką 157

Pyszne piernikowe trufelki z dodatkiem gorzkiej czekolady, skórki oraz soku z pomarańczy. Nietypowym składnikiem jest w nich starta marchewka, która dodaje ciekawego smaku. Na pewno jest

AleTorcik
Trufle piernikowe ze startą marchewką 163

Pyszne piernikowe trufelki z dodatkiem gorzkiej czekolady, skórki oraz soku z pomarańczy. Nietypowym składnikiem jest w nich starta marchewka, która dodaje ciekawego smaku. Na pewno jest

AleTorcik
ciasto kukułka 225

składniki na biszkopt: 3 jajka 55 g mąki 75 g cukru 20 g kakao 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki na białkach 126

Babeczki na białkach Karnawał to czas pieczenia pączków i faworków. Często jednak ich przepisy zakładają użycie samych żółtek i wówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem

Blog z Apetytem
DOMOWE LODY KAWOWE 181

Dziś z tej okazji że się tak złożyło że mam akurat imieniny, zapraszam Was na pyszne domowe lody kawowe. Dzięki dodatkowi alkoholu są one całkowicie dla

Z Majeczką w kuchni
MALINOWA PIANKA 174

Dziś święto wszystkich Tatusiów. Jak wiadomo mężczyźni lubią słodycze.Jako słodki podarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto

Z Majeczką w kuchni
Choinki z Ciastek Czekoladowych 274

białka około 300 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny foremki do wykrawania ciastek o różnych wielkościach tego samego wzoru Link do filmu z przygotowania : Choinki z ciastek czekoladowych  https://www.youtube.com/watch?v=Z8icC4Qa7q8 Przygotowanie : Do miski daję cukier puder , masło pokrojone na mniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy(...)blat , dzielę na dwie równe części ( dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować ) Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia na grubość około 3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam foremkami ciasteczka – żeby z każdej wielkości było tyle samo ciasteczek . Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Skrawki zagniatam i ponownie rozwałkowuję . Pieczenie ciastek : Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 555

dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych. Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły(...)dodatki – u mnie zwykle kawa lub syrop kawowy np. brownie albo też amaretto czy rum. Mniammm. Taki krem idealny będzie do wszystkiego, do deserów, do przełożenia ciast i ciasteczek. Nie jest bardzo słodki. Dobrze, metrowiec zrobić dzień wcześniej i wsadzić do lodówki, aby warstwy i ciasto ładnie sobą przeszły. Jeśli macie jednak ochotę zjeść ciasto dzisiaj, warto je podczas

Mieszam w Garnku
Miodownik, placek czeski, stefanka 244

jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo cukier puder, a po nim po łyżce zimnego grysiku i stale miksujemy, by masa stała się jednolita, bez grudek. Gotowym kremem przekładamy(...)wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy masa się zagotuje. Z polewy robimy nożem lub uchwytem z łyżeczki cienkie kreseczki. Można też zamiast kreseczek polać całą powierzchnię ciasta polewą czekoladową, wtedy dajemy 100g czekolady i 100 ml mleka, a resztę robimy tak samo.  Gotowe ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej co najmniej do następnego dnia.   Po dwóch, trzech

Smakowy Raj
Borówkowe torciki z czekoladą 408

Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i

Ciastkozercy
Chrupiące pierniczki z miodem – wersja wzbogacona marmoladą 147

nadziewane pierniczki w czekoladzie . Dziś kolejna wersja pysznych domowych świątecznych pierników – chrupiące pierniczki z miodem. Moje pyszne chrupiące pierniczki z miodem wzbogaciłam o dodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne same w sobie. To też jedne z lepszych przepisów na pierniczki do dekorowania lukrem. Pamiętajcie, by do przygotowania pierniczków zawsze(...)minimum 2 mm (można zrobić grubsze pierniczki, ale nie robimy cieńszych). Wycinamy foremką dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy pomiędzy ciasteczkami. Jeśli chcecie wzbogacić pierniczki o dodatek marmolady, to należy ją wycisnąć na sam środek pierniczka przy użyciu rękawa cukierniczego. Uwaga! Używamy gęstej marmolady, tu nie nadaje się dżem. Pierniczki pieczemy około

Słodkie okruszki
Krajanka piernikowa 112

smak mojego dzieciństwa. Obtoczone w lukrowej glazurze kawałeczki ciasta piernikowego uwielbiamy oboje i pieczemy niezależnie od pory roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy.  O tej porze roku, na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest(...)też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy   Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze.   Krajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego  125 g cukru  125 g masła  1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki

Cztery Fajery