słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia(...)tortownicę 23: Spód ciasteczkowy: 270 g herbatników maślanych 100 g rozpuszczonego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, mocno wgnieść w dno tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka Piątnica) 2/3 szklaki
moj przepis nasłodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia(...)tortownicę 23: Spód ciasteczkowy: 270 g herbatników maślanych 100 g rozpuszczonego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciasteczka, mocno wgnieść w dno tortownicy, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (u mnie ser z wiaderka Piątnica) 2/3 szklaki
moj przepis naZ okazji zbliżającego się Euro chciałam pokazać Wam dzisiaj babeczki, które na pewno spodobają się małym fanom piłki nożnej :) Proste waniliowe muffinki z kawałkami czekolady ozdobiłam
CiastkozercyPrzepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie
IMPRESJA SMAKUBabeczki z niespodzianką pojawiły się już kiedyś na blogu (można je znaleźć tu) tym razem jest to wersja do pieczenia. Do moich babeczek wykorzystałam niedawno kupione
Ciastkozercymasłem w kąpieli wodnej . J a j ka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trze paczką na jednolitą masę- nie ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową i ponownie wszystko mieszamy. Wlewamy masę do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 9 minut . Masa delikatnie urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku(...)Jeś li masz silikonowe lub aluminiowe foremki cz as pi ecze n ia pozostaje bez zmian , natomiast przy ceramicznych foremkach będzie wynosił 10 minut. Jeś li wolis z możesz ciasteczko podać w foremce, a lody i owoce wyłożyć na talerzyk obok
KuchcikoweLoveDomowe ciasteczka to taka "żelazna" rzecz, którą zawsze staram sie mieć w domu na tzw. "czarną godzinę :), kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego (oczywiście domowej roboty) do kawy, a czasu na zrobienie - brak. Przepis na te poniżej, pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie . Wprowadziłam jedynie do przepisu kilka swoich, małych modyfikacji (zmniejszyłam np. ilość proszku do pieczenia(...)masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki na ciemne ciasto: 230 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób
Walijskie PichcenieMoje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut
Ciastkozercyżółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 180 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)RADY: Ciasto półkruche robię zawsze wcześniej i zamrażam (przygotowanie sernika idzie wtedy błyskawicznie). Jest tak dobre, że warto mieć dodatkową porcję „na wszelki wypadek” lub z przeznaczniem na ciasteczka. Tak samo robiłam i tym razem. Zagniotłam wcześniej z 1 kg mąki i podzieliłam na porcje, z tego połowę przeznaczyłam do sernika, a z drugiej będą… ciastka z dziurką. Każdy rodzaj
mojewypiekiinietylkoDrożdżówki domowe są najlepsze, genialnie pachną, nie są trudne w przygotowaniu i żałuję tylko, że nie są fit, bo sięgałabym po nie codziennie. Polecam Ci też
nietylkopasta.pl[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same) 50 g mąki krupczatki 70 g cukru 4 jajka (białka, oddzielone od
Domowy Smak Jedzeniaszklanki płynnego miodu - 50 g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczka sody - 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko(...)piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy
Moje Kuchenne RewelacjeInstagramie śledzą. Poniżej prezentujemy najlepsze dziewięć zdjęć roku 2016 według Instagram :) ps. Kogo z nami na Instagramie nie ma to serdecznie zapraszamy ;) Na pierwszym miejscu przepis na ciasteczka kruche z reniferami :) Przepis na te urocze smakołyki znajdziecie tutaj. Sernik z brzoskwieniami i bezową chmurką na zaszczytnym drugim miejscu. Jeśli chcecie wypróbować przepis znajdziecie go tutaj. Nadal na podium(...)pierwszy na stałe zagościły w naszym jadłospisie. Polecam bo niezwykle fajnie wyglądają, a smak też niczego sobie. Przepis jest tutaj. Następne zdjęcie prezentuje badzo smaczny tort czekoladowo-malinowy przyrządzony specjalnie na urodziny dla teścia. Przepisu niestety na blogu nie znajdziecie. Kiedyś na pewno naprawimy ten błąd:) Zdjęcie parówek z żółtym serem i sosem pomidorwym również podbiło Wasze serca :) Weekendowe wypieki
Kolizje Smakówrozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie, zostawiając od jednego brzegu margines bez wiśni. Zwijać roladę od strony z wiśniami, ułożyć na talerzu i posmarować odłożonym kremem. Udekorować wiórkami czekoladowymi i wisienkami koktajlowymi. Wstawić do lodówki. Kroić najlepiej na drugi dzień. Rolady dotychczas piekłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem. Tą roladę pierwszy raz zrobiłam używając silikonowej(...)wypłynie. A to co dla mnie najważniejsze to to, że jest mniejsza niż forma z piekarnika, jej wymiary to 30*40 cm. Oprócz rolad można upiec na niej ciasteczka, które nie przywrą, wytrawne paszteciki czy ciasto drożdżowe a nawet chleb. Jedno rozwiązanie, wiele zastosowań. Taką matę możecie kupić TUTAJ (klik) w sklepie StrefaUlubiona.pl
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki cukru- 100g masła- 1 jajko- 1 łyżeczka sody- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, cukierki typu m&m's PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki(...)piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wody
Moje Kuchenne Rewelacje