Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch
Oryginalny smakJeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie
Kuchnia z widokiem na ogródTydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak
Mała CukierenkaPani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z
Trzeci talerzWiele dekoracji cukierniczych, które znajdziemy na sklepowych półkach można zrobić samemu w domu. Na blogu pojawiły się dotąd wpisy o tym jak zrobić masę cukrową , czekoladę
Ciastkozercy[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt kakaowy: 105 g mąki 150 g cukru 50 g kakao 6 jajek (białka oddzielone
Domowy Smak JedzeniaOstatnio chodziły za mną ciasteczka owsiano jaglane, ciasteczka bez polepszaczy, zagęstników E i innych takich wynalazków. Postanowiłam zmajstrować swoje własne, wkładając w nie masę serca i tego co miałam pod ręką. Powiem tak, wyszły niezłe i…wyszły z blaszki dość szybko. Zrobiłam z podwójnej porcji, na wszelki wypadek i zrobiłam dobrze! Przepis na jedną porcję! Składniki: - 1 jajo(...)ciasta, uformuj wałek i potnij na plasterki, każdy spłaszcz dłońmi na cienkie ciasteczko i układaj na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut nie dłużej. Ciastka rosną do góry , nie rozpływają się i są zdrowo nadziane bakaliami, kaszą, orzechami i suszonymi owocami. Aby je urozmaicić, zrobiłam polewę czekoladową i posypałam prażonymi migdałami. Są pyszne, łatwe i chrupiące ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnifareast-language:EN-US;} Kruche , słodziutkie – ciacho jak markizowe ciasteczko. Przepis powstał w mojej wyobraźni zainspirowany popularnymi ciastkami Goplany, które są spoko także solo 😉 Ten najeżony przekładaniec składa się z kilku warstw: kruche z pysznym domowym kajmakiem przełamane dżemem porzeczkowym no i rzeczone ciastka- czekoladowe, z ciągutkowym karmelem w środku.. Mniam- jednak pozwólcie mu poleżeć
Domowe ciastaskładniki: ok. 280 g białek (ok. 8 szt.) 100 g mąki 180 g cukru 100 g masła 50 g kakao wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniapapierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu dość sporej odległości między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia trochę się "rozleją". Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej topimy czekoladę (mleczną, gorzką lub mieszaną) z dodatkiem masła. Polewą czekoladową smarujemy każde ciastko od strony spodu. Smacznego
bistro mamaskładniki na biszkopt: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na
Domowy Smak Jedzenialekko zagniatamy, podsypujemy mąką, wałkujemy na ok. 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia i w odstępach układamy pierniczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach C ustawienie góra dół ok. 20 minut. Po przestudzeniu możemy polukrować lub polać polewą czekoladową. LUKIER : 1 białko ok. 15 dag cukru pudru 1,5 łyżki soku
Pani na deserciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, udekorować karmelem lub polewą czekoladową. Pistacje (i nie tylko) dobrej jakości i w ekonomicznych opakowaniach możecie
Di gotujepotrafią być fantastycznym urozmaiceniem po południowej kawy. Polecam :) Trufle czekoladowo-kawowe Składniki: 2 opakowania ciastek maślanych 50g masła 4 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki malibu Sposób wykonania: Masło rozpuszczamy wraz z 2 łyżeczkami kakao, mlekiem i kawą. Studzimy. Ciasteczka kruszymy (na pył), dodajemy ostudzone masło oraz malibu. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy
Smaki Natalii(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej
Domowy Smak Jedzeniatruskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak to powiedziała moja przyjaciółka Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną(...)sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia
Smakowy Rajciasteczko było malutkie i mieściło się potworkowi w buzi. Dodatkowo potrzebne będą: misa o wysokich ściankach mikser szpryca bądź rękaw cukierniczy i końcówka o kształcie gwiazdki foremki do babeczek papilotki łyżka do nakładania ciasta Przygotowanie: 1.Do miseczki wsypać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól 2. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem 3. Wlać masę czekoladową do miski(...)mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe i wymieszaj delikatnie 6. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami 7. Ostudzić babeczki całkowicie Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Krem: 1. Wymieszać wszystkie składniki i nanieść na wierzch ostudzonych babeczek najpierw przy pomocy nożyka bądź łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki by nie widoczne
KreatywnePiny