Ciasta i inne słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto
Kuchnia domowa Animałych ciasteczek: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 g wody lub 120 g gotowego mleczka kokosowego odrobina soli himalajskiej 2 żółtka szczypta wanilii opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier opcjonalnie szczypta wiórków kokosowych do dekoracji opcjonalnie 25 g gorzkiej czekolady minimum 75% (u mnie 81%) lub polewa czekoladowa według przepisu do dekoracji(...)kcal, B 24 g, T 148 g, W 18 g. W 100 g: 443 kcal, B 0,6 g, T 41 g, W 5 g. Artykuł KETO CIASTECZKA KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i białek jaj) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFjeśli marzysz o słodkościach a boisz się piec, to idealny przepis dla ciebie. Byłam na Litwie, jednak nigdzie tego przysmaku nie widziałam. Generalnie, Litwini do wykonania tego ciasta, używają ciasteczek o nazwie gaidelis. To coś pomiędzy ciastkami maślanymi a herbatnikami. W podstawowym przepisie, mamy tylko herbatniki, jednak ja zrobiłam wersję rozszerzoną i dorzuciłam i żurawinę i orzechy nerkowca oraz włoskie(...)polecam tutaj najtańszych herbatników. Kiedyś, jak byłam mała, a było to bardzo, bardzo dawno temu, w sklepach były dostępne dwa rodzaje ciastek. Takie typowe herbatniki petitki i duże czekoladowe ciastka, w przeźroczystym opakowaniu z granatowymi napisami. Te kochałam najbardziej I cały czas w każdych ciastkach szukam tamtego smaku. Ale wróćmy do herbatników. Te tanie, niestety mają tendencję do kruszenia się
Mieszam w Garnkumnie obudzi. Cóż, wydawał się nieco zaskoczony - zapachem wypełniający dom i mną na kanapie, szczelnie owiniętą kocem, z książką w dłoniach i szklanką soku pomarańczowego na stole.Co do ciasteczek - wyszły pierwsza klasa. Inspirację znalazłam w gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami(...)rozpłynęły się za bardzo na boki - pewnie dlatego, że lekko zmieniłam proporcje składników, bo w okolicach północy sklepy dziwnym zbiegiem okoliczności są już pozamykane. Nie są też pięknie czekoladowe - w składnikach nie było kakao, i jakoś mnie to nie uderzyło. Jak już dotarło - było za późno. Jednak gdybym miała kakao, z pewnością bym je dosypała.Mimo wszystko wyszły boskie - delikatne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : 25 dkg margaryny lub masła 25 dkg cukru 5 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 dkg bakalii cukier puder lub
Przepisy i porady kulinarnePyszne, puszyste i mega kawowe ciasto. Lubicie cappuccino? Jeśli tak to na pewno Wam zasmakuje :) Delikatny biszkopt przełożony kremem cappuccino na bazie śmietany kremówki. Udekorowany polewą
Krokusowy DomMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym
Wanilia i KardamonMacie czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego? Ale nie chcecie przy tym piec blachy ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka
Słodkie okruszkiDo wykonania duszków będzie potrzebna masa cukrowa, można kupić gotową lub skorzystać ze świetnego przepisu z jednej z moich ulubionych stron Ciastkożercy.pl . Składniki: Babeczki czekoladowe
Czerwona PorzeczkaNaleśniki po węgiersku robię od jakichś 8 lat i jeszcze chyba nie jadłam lepszych. To deserowe naleśniki na słodko z orzechowym farszem – polane intensywnie czekoladowym
Poezja smakuW prawdzie za oknami śniegu nie widać, ale nie znaczy to, że nie można zafundować sobie śnieżnych babeczek. Dziś krótki filmik jak prosto zrobić bałwanki z
CiastkozercyPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te
coolinarnastrefa.blogspot.compisałam Wam już kilkukrotnie w poprzednich wpisach. Nie pokazałam Wam jednak jeszcze wszystkich produktów, które wchodzą w skład nowej serii. Pyszne panini, makarony i ciasteczka jabłkowe już zagościły na blogu. Dziś dodatkiem są przepyszne ciasteczka ( można powiedzieć, że nawet takie mini babeczki! ) – BIO MADELEINES CHOCO Schär . BIO MADELEINES CHOCO Schär to mini babeczki ekologiczne z czekoladą. Opracowane specjalnie(...)mąki migdałowej, bez użycia glutenu i oleju palmowego. Niesamowicie mięciutkie i puszyste! Idealne jako słodka przekąska lub słodkie drugie śniadanie. Pyszne! U mnie trafiły jako dodatek do fantastycznego, czekoladowe sernika – lekkiego jak mus! SKŁADNIKI: SPÓD: * BIO MADELEINES CHOCO Schär – 1 op * masło – ok. 70 g MUS: * ser biały 3 x mielony ( może być wiaderkowy
Ostra na Słodkozdrowy krem czekoladowy . Podałam go w małych szklaneczka z dodatkiem borówek i listków świeżej mięty. Ale równie pysznie smakuje sam lub w towarzystwie innych owoców (w sezonie polecam polecam truskawki). Krem przygotowałam na bazie kaszy jaglanej i dobrej jakości (prawdziwej) czekolady. A więc samo zdrowie Jeśli szukacie innych zdrowych przepisów polecam Wam również moje owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką . Deser(...)Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do kaszy i oleju. Dolewamy około 2 łyżki mleka i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu (w razie potrzeby można dodać odrobinę mleka więcej). Nasz zdrowy krem czekoladowy na bazie kaszy jaglanej przekładamy do pucharków / szklaneczek. Podajemy z borówkami i listami świeżej melisy bądź mięty (wg gustu). Deser można podać z innymi owocami. Deser można zjeść od razu
Słodkie okruszkimasła 2 żółtka kl L 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 % esencja waniliowa Nadzienie: 1 budyń waniliowy 400 ml mleka 3 płaskie łyżki cukru Dodatkowo : cukier puder polewa czekoladowa wiórki kokosowe 1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej(...)minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek) 3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. 4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie
Gotowanie...to proste !