żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 150 g biszkoptów 75 g masła 2 rożki do lodów kolorowa posypka ciasteczka amaretti Składniki na biszkopt powinny być(...)dodać posiekaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Zimne mascarpone ubić i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, nie ubijać. Ciemny krem czekoladowy przygotowujemy w taki sam sposób co biały. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Gęste kremy podzielić na pół i przekładać krążki nasączonych biszkoptów
https:KKuchniaMniamSzukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego(...)misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce. * puree
Moja Galeria Smakunastępnie zapomnieć na kilka godzin. Ot, cała filozofia. Czy w bounty bez pieczenia można czymś zastąpić herbatniki? W przypadku tego konkretnego przepisu użyłam czekoladowych herbatników, które ładnie kontrastują z jasnym kremem kokosowym, dodatkowo podkreślając czekoladowy smak polewy. Jednak wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do nich. Doskonałą alternatywą dla herbatników będą chociażby krakersy, które dodatkowo dodadzą jeszcze więcej smaku. Ciekawym(...)ciasteczka zmiksowane w blenderze (np. ciasteczka owsiane). var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=423545&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3003&newTab=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym udekorować ciasto bounty bez pieczenia? Zwieńczeniem tego ciasta jest polewa czekoladowa, która
okolicepalnika.plPoniedziałkowy poranek najlepiej osłodzić sobie ciasteczkami z kawałkami czekolady, cudownie maślanymi, kruchymi, wprost rozpływającymi si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką gorącej herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego(...)rozpuszczone i ostudzone masło a na końcu kropelki czekoladowe. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk). Przygotowane kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie (rosną w czasie pieczenia). Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut. **** PRZYGOTOWANIE Fate sciogliere
La grande e la piccola cuocaskładniki na jedno ciasto czekoladowe: (pieczemy trzy ciasta) 30 g mąki 30 g cukru 30 g czekolady gorzkiej 40 g margaryny 2 jajka (białka oddzielone od
Domowy Smak JedzeniaDzisiejszy przepis przeleżał w roboczych wpisach dwa lata. Przygotowałam go w pierwszych tygodniach istnienia bloga, ale nie miałam zdjęć. Potem, kiedy robiłam te ciasteczka, jakoś zapominałam
Codzienna kuchnia niecodziennasobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na 4 ręce, chlebek i ciasteczka, a Małżon wybrał się na grzyby i wrócił z nie lada łupami. Dzieci dokazywały, grały, przebierały się i odgrywały scenki. Wróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze(...)zaowocowało pełnym brzuchem i świetnym humorem ale też nowymi przepisami i zdjęciami. Jako pierwsze upiekłam ciasto. Proste w przygotowaniu ale tak pełne smaku, ze aż trudno było mi uwierzyć. Czekoladowo-kawowa polewa podkręciła wilgotne, trochę jakby gliniaste, mocno kakaowe ciasto. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości ciasto: 140 g masła 2 szkl. mąki pszennej
Dzieje kuchennej Wiewióryzawsze po nie sięgam, gdy ktoś wpadnie niezapowiedzianie na kawke. Kiedy zobaczyłam ciasteczka z orzechami wiedzialam, że musze je zrobić. Można powiedzieć, że kocham orzechy zwłaszcza włoskie, na słono na słodko na różnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące,a zarazem mięciutkie w środku, zrobiłam je z polewą czekoladową co potęguje ich smak. Polecam. Zapraszam... Przepis z "MojeWypieki" Składniki na około(...)masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni
Kubki smakuwyobrazić sobie jesień bez wypieków z jabłkami, szarlotek z kruszonką, maślanych ciasteczek, aromatycznych babeczek, puszystych drożdżówek, placuszk ó w, wilgotnych ciast czy strudli z ciasta francuskiego. Zapraszam Was na sprawdzone przepisy z jabłkami w roli głównej. Wierzę, że każdy znajdzie co ś dla siebie ;) Smacznego! Czekoladowe ciasto z jabłkami (Torta di cioccolato e mele) Jabłkowe ciasto(...)Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina e burro) Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Pieczone jabłka z ciasteczkami amaretti i rodzynkami (Mele ripiene al forno con amaretti e uvetta) Drożdżowe bułeczki z jabłkiem i cynamonem (Panini con mele e cannella) Owsiane ciasteczka z jabłkami (Biscotti alle mele
La grande e la piccola cuocaNigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie
CiastkozercyKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi
Ciastkozercywyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą do pracy, dacie dzieciom do szkoły, poczęstujecie przyjaciół przy wspólnej kawie(...)winie. Idealnie pasuje do nich słodkie wino. Robi się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku - ciasteczkach cantuccini. :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 150 gramów cukru trzcinowego 5 gramów proszku do pieczenia 50 gramów posiekanych migdałów * 50 gramów migdałów w całości * skórka otarta
Garniec MagalieDobra. Kolejna próba czekoladowego brownie. Nie mam kakao. Brawo Iza, brawo. Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm. Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę (bo nie sprawdziłam), zapominalstwo (bo zapomniałam jak zwykle) i chęć na słodkie (pierwszą od dawna) nie ma rady. I tak powstały ciasteczka z dodatkiem kokosa i wanilii
Czarnawisienkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Serduszka upiekłam szczerze od serca
Di gotuje