Dzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam
Ciastkozercyskładniki: ok. 2 szkl malin 120 g mąki 100 g czekolady gorzkiej 150 g cukru 15 g kakao 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka kawy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na czekoladowe ciasto kruche: 100 g mąki 50 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy
Domowy Smak JedzeniaWalentynkowe Biedronki Słodkie walentynkowe biedronki to następny pomysł na miły prezent. Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do zrobienia dekoracji
CiastkozercyTęczowe babeczkiOd tygodnia pogoda nas nie rozpieszcza, żeby zatem nieco osłodzić (i pokolorować) sobie życie, proponuję Wam tęczowe babeczki :) Do tego przepisu wykorzystałam czekoladowe babeczki (z
CiastkozercyBabeczka w trzech smakachKorzystając z okazji, że w sklepach wciąż jeszcze można dostać świeże truskawki zdecydowałam się na babeczki w trzech smakach - z czekoladowym, waniliowym i
CiastkozercySezon wakacyjny można w sumie uznać za otwarty. Pogoda jak na razie nas rozpuszcza, nie mamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja
ciastkarnia na kruchym spodziekulki i każdą nadziać kostką / kostkami czekolady formując ciasteczka. 5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min. Ciastka z kaszy a’la markizy Składniki (ok. 10 ciastek, czyli 5 markiz): -70g kaszy gryczanej niepalonej - jajko lub dojrza ły banan -3 pełne łyżki mąki kokosowej -aromat czekoladowy - łyżka ziaren kakao (może być też pocięta czekolada) -syrop klonowy/daktylowy/mi(...)uciętej butelki lub spłaszczać ręcznie. 4. Piec w 180°C przez ok. 35-40 minut. 5. Kiedy ciastka ostygną przełożyć je masłem orzechowym i ewentualnie oblać czekoladą. Ciasteczka owsiane Składniki: - 200g obranych bananów - 200 do 230g ulubionej mieszanki musli, gotowej lub zrobionej przez siebie (u nas to płatki owsiane, gryczane, liofilizowane owoce, słonecznik i kokos) - opcjonalnie miarka odżywki
Candy Pandasherbaty. Ilość pozycji w karcie aż przytłaczała, a zdecydować się na cokolwiek naprawdę było trudno. Zresztą, całe menu znajdziecie tutaj ---> PROPOZYCJE Z KARTY MENU. Zobaczcie sami, jaki prawdziwy czekoladowy zawrót głowy! Po dość długim czasie, każdy z naszej czwórki podjął ostateczną decyzję. Oczywiście, spróbowałam każdej propozycji, dzięki uprzejmości moich kochanych przyjaciół. Jeden minus, dość duży - zabrakło czekolady gorzkiej(...)naprawdę mocne. Przyjemnie ciepła i smaczna. Dodatkowo - cieniutkie ciasteczko korzenne w kształcie serduszka, bardzo urocze. Czekolada na ochłodę - biała z mirabelką i bananem. Mrożona biała czekolada z wyraźnym posmakiem bananów i mirabelki, co tłumiło smak czekolady. Co mnie zdziwiło, była niesamowicie orzeźwiająca, niezbyt słodka. Bardziej mleczna, aniżeli czekoladowa. Spieniona i chłodna, bardzo smaczna, jak koktajl mleczny. Niestety, niezbyt intensywny
W kuchni Karmel-itkiamarantusa , które możecie kupić na stronie www.galeriaherbat.pl . Ciasteczka są chrupiące i niezwykle zdrowe. Przestrzegam - na jednym "do kawy" się nie skończy :) Składniki na 6 ciastek: 4 łyżki mąki z ciecierzycy 4 łyżki mąki z amarantusa 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego Polewa czekoladowa: 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka stewii w proszku(...)blaszce układamy papier do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i stewią. Smarujemy nasze, wcześniej upieczone ciasteczka
Czarnawisienkagrup, do której należę. Ktoś dodał przepis na jeża - zrobionego z babki czekoladowej. Ponieważ jednak kolor brązowy mam wymyślony tylko nie umiemy się za niego wziąć to postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe ciasteczka również zna:) Karolinka bardzo lubi pomagać w kuchni tak, więc pomysłem na różowe ciasteczka
Pani domowaSkładniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę(...)owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów). Z mniejszej części ciasta formować cieniutkie wałeczki i przyklejać
MyCookBook.plSerek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki(...)przygotowałam dla Ciebie Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Krem czekoladowy pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłspodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien(...)łyżeczka soku z cytryny ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO: starta czekolada WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. SPÓD : Ciasteczka drobno kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze. Mieszamy z roztopionym masłem i przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i uklepując. Wstawiamy do lodówki. KREM : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy
cool and minty