Biały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny
Poezja smakuJuż podczas pieczenia - ich aromat tak kusi, że nie można doczekać się gotowego ciastka! Są chrupiące, nie za słodkie i idealne w smaku. Połączenie wszystkich tych składników sprawia, że ciasteczka są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Dodam jeszcze, że z ciasta można formować różnorodne kształty, które po wpływem temperatury nie tracą na wyglądzie. Przeeepyszne i urocze! Czego chcieć więcej(...)uzyskania jednolitej konsystencji i połączyć z kremem czekoladowym. Na samym końcu do masy wmieszać płatki migdałowe i pestki dyni. (Masa powinna być miękka i dająca się formować. Jeśli się kruszy - to należy dolać odrobinę mleka.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem o pieczenia. Piec (w rozgrzanym
Di gotujesię w kuchni Pyszne owocowo-czekoladowe ciasto. Nikt nawet nie będzie podejrzewał, że to była sytuacja awaryjna Do przygotowania borówkowego raju będziemy potrzebować 2 tortownic, lub tortownicy i rantu cukierniczego. Jedna tortownica o wymiarach 26 cm, a druga o 28 cm. Zaczynamy od przygotowania spodu: 50 g masła 2 szklanki pokruszonego ciasta, ciasteczek. Masło rozpuszczam i dodaję do niego pokruszone
Słodki sentymentTakimi ciasteczkami nikt nie pogardzi, są kruchutkie, wręcz delikatne, maślane i w dodatku bez jajek i proszku do pieczenia ! Są przepyszne i z całego serducha je polecam :) Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek: 200 g masła 100 g cukru pudru 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu(...)proszku bez cukru (może być waniliowy lub czekoladowy) Dodatkowo : około 100 g marmolady/ gęstego dżemu lub powideł Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, obie mąki (lub proszku budyniowego) i miksujemy do powstania gładkiej masy. 2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Możemy rwać
Gotowanie...to proste !Pyszne ciasteczka dla małych i dużych wielbicieli masła orzechowego i czekolady. Bardzo sycące, niezbyt słodkie. Prosty przepis, szybkie wykonanie, idealne na ciepło z kubkiem mleka :) Ocieplą każdy zimowy dzień, zbliżą nas do wiosny ;) U mnie wraz z nadejściem tej pory roku rozpoczną się kolejne remonty, tym razem poważniejsze, jeszcze nieraz o nich usłyszycie, rozbudowa domu nie jest łatwą ani szybką(...)połączenia składników. Mąkę przesiać z sodą, dodać do masy maślanej i zmiksować. Wmieszać czekoladowe kropelki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wykładać czubatą łyżkę masy (u mnie łyżką do lodów), w kilkucentymetrowych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, wystudzić. Smacznego :) * Ciasteczka z przepisu Marthy Stewart
Domowa cukiernia Ewyzróżnicowanym poziomie trudności . Znajdziemy w niej pyszności całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu - czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy, pralinki, ciasteczka. Jest z czego wybierać! Prawda, że wszystko wygląda apetycznie? Składniki na przedstawione smakołyki są łatwo dostępne, więc
Di gotujenutellą to połączenie, które na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sernik z nutellą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikteraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie
Arbuziakiteraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie
Arbuziakikremem(takie ciapki) i rozsmarować nożem od dołu do góry. Posmarowany tort przed polaniem polewą czekoladową należy mocno schłodzić, możecie włożyć go do zamrażalnika na 10 minut. Ozdóbcie według pomysłu. Zrobiłam z masy cukrowej ozdoby- serduszka, kwiatki, kolorowe kulki. Można użyć ciasteczka, czekoladki i kolorowe posypki. Miejscami przykleiłam jadalne srebro, aby nadać mu jeszcze bardziej zwariowany charakter. Spróbujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpewnością raczący nawet te wymagające podniebienia! Polecam! Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g serka śmietankowego np. Philadelphia 1 pomarańcza 2 łyżeczki konfitury np.pomarańczowej lub morelowej 70g maku smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa 2 łyżeczki rodzynek czekoladowe kropelki Wykonanie: Mak (50-70g) zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć
Raj dla Podniebienianormalne. Układać kokosanki w niedużych odstępach na przygotowanej blaszce. Piec około 15- 17 minut. Ciasteczka ładnie zarumienią się. Wyjąć, pozostawić na blaszce przez 5 minut, następnie zdjąć z blachy, położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczenianadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast. Cenowo wychodzi tak samo a wynik jest o wiele lepszy! Wygodniej też się obtaczają, czekolada
sierotka maRysia w kuchniniezwykle apetycznie. Jako że nagrody były trzy sponsor postanowił przyznać je następująco: 1.Akrobatka- Muffinki czekoladowe z M&Ms - Zestaw 4 op ziarenek i gra Nos W nos 2. Beata Sałamacha- Wafle z ziarnami -zestaw 2 opakowań ziarenek i gra Znikające ciasteczka 3. Anna Kurzyna- Ciasteczka Jeżyki - Zestaw 2 opakować ziarenek i gra Czeko Lepki Wszystkich laureatów proszę
Z Majeczką w kuchnijest coś lepszego od domowych, własnoręcznie wykonanych cukiereczków ?."Michałki" są bardzo czekoladowe z mnóstwem orzeszków w środku, oblane mleczną czekoladką.Składniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła2 łyżki orzechówkigarść orzeszków ziemnych100 g kruchych owsianych ciasteczekłyżka kremówkiDodatkowo:100 g mlecznej czekolady 6 łyżki kremówkiWykonanie:Ciasteczka zemleć blenderem.Orzeszki posiekać na nie duże kawałki. Razem z ciasteczkami zmieszać.Czekoladę deserową połamać drobniej
Moje pyszne gotowanie