oliwą i wyciągamy w kilka sekund po wypłynięciu. Do farszu użyłem truskawek i melona. Zostało mi jednak trochę ciasta i utarłem jeszcze twaróg półtłusty z cukrem waniliowym i zrobiłem jeszcze kilka pierożków z takim właśnie nadzieniem. Sos czekoladowy: łyżkę masła topimy z paskiem gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia. Na środku talerza robimy kleks z serka z cukrem waniliowym
BaRepaspudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówmiseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ KREM CZEKOLADOWY: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki 30g cukru wanilinowego
Pudełko rozmaitościłyżką. Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 55 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą czekoladową
Walijskie Pichceniełyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Zebrę piec około 50 minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona na spodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadobry! Dziś na śniadanie polecam Wam...tak,znowu naleśniki,dziś jednak już nie te 'amerykańskie' pancakes! :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj . Składniki na nadzienie: Ser Ricotta Cukier Puder Jogurt Naturalny Do dekoracji wybrałam owoce oraz sos czekoladowy(Tak,tak...ten z ekstraktu z owoców. Chyba będę musiała o nim coś niedługo napisać!:)) Kurs Dietetyki zaliczony, więc jest
Chocolate Stop Temptingkolejno dodajemy mleko aby ciasto stało się jednolite. Do ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego
Kuchnia Łukaszaciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym. Smacznego
Z miłości do słodkościPrzepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchni Dodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 1 słoik(...)łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
Kolorowa kuchnia Elkilubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)domieszałam do mąki potrzebną resztę, jeszcze raz rozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące w środku. Obłędnie czekoladowe (nikt by się nie domyślił, że w składnikach nie ma czekolady), mini
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego(...)czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy z kuchenki i przykrywamy folią. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy ją na CAŁĄ NOC do lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy
Domowe Tortyręki. Wiele osób rezygnuje ze słodyczy, ale nie potrafią sobie odmówić malutkiej przyjemności. Mam przepis na małe co nieco. Wykwintna propozycja, która Was nie zapcha, ale napełni cudowną malinowo-czekoladową słodyczą. Tylko od Was będzie zależało ,czy sięgniecie po następną kulkę. Ozdoby , których użyłam do trufli pochodzą ze sklepu internetowego dla cukierników i osób, które kochają cukiernictwo. Przepis zaczerpnięty(...)laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle czekoladowe skrywają w sobie delikatną nutkę malin, którą poczują prawdziwi smakosze czekolady. Smak tych mini grzeszków przeniesie Waszych gości
Z Kuchni Do Kuchni