Oto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz Wymalujjabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej • Ewentualnie cukier do smaku (niekoniecznie) Wypełnienie czekoladowe: • 1,5 tabliczki czekolady deserowej • 0,5 galaretki cytrynowej • 1 łyżka śmietany • 7 dag masła • 0,5 szklanki wody Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej pozostałe składniki i zarobić ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm. Wyciąć z niego format blaszki i wyłożyć
Moje domowe kucharzenieciasto dedykuję wszystkim, którzy uwielbiają kokosy i czekoladę. Ciasto genialnie smakuje, a do tego nie wymaga pieczenia. SKŁADNIKI (na formę 28cm) 40 ml śmietany kremówki oraz 50 g czekolady (lub 1/2 opakowania gotowego czekoladowego kremu do tortu) herbatniki biszkopty (opcjonalnie) niesolone orzeszki ziemne (opcjonalnie) Masa kokosowa: 300 ml mleka 40 g masła 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki cukru(...)wylewamy masę czekoladową, na którą układamy kolejną warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę kokosową, a na to biszkopty. Wkładamy do lodówki. Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy krem na jakiś czas i gdy zaczyna tężeć, wykładamy na biszkopty. Dekorujemy orzechami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Znacie to ciasto
Zofianawww.zjemto.blox.pl znalazłam smakowicie wyglądające ciasto cassis i tak mnie urzekło, że postanowiłam je zrobić, zwłaszcza, że moja mama bardzo lubi ciasta z kremami. Miałam intuicję, żeby je upiec, bo zniknęło w mig, więc chyba wszystkim smakowało. Składniki na biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru W misce miksujemy dobrze schłodzony serek oraz śmietankę z cukrem pudrem. Teraz cierpliwie ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Do dokończenia ciasta pozostała już tylko beza. Beza: 4 białka 200 g cukru 1 duża łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Sposób przyrządzenia bezy: Standardowo najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, do piany
upichcicokazji zbliżającego się tłustego czwartku mamy dla Was przepis na pyszne pączki pieczone tym razem w wersji z kremem czekoladowym. Z wierzchu polałyśmy je pyszną gorzką czekoladą, a uroku dodały im pokruszone lifiliozwane owoce. Pączki w takiej wersji to absolutny Hit!:) U nas zniknęły w okamgnieniu :) Ps. Niech długość przepisu Was nie odstraszy, pączki w tej wersji robi się(...)przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Ilość porcji: 16 pączków Składniki: Ciasto: 360g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru brązowego 2 jajka + 1 jajko do posmarowania pączków Szczypta soli Dodatki: 400g kremu czekoladowego tabliczka gorzkiej czekolady truskawki liofilizowane Robienie pączków rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku
Kolizje Smakówtworzyły fałdy, zostawiając jednak na środku „okienko” z widocznym nadzieniem. Moja Galette jest przygotowana z mąki kukurydzianej, która nadaje ciastu żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty(...)twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym kukurydzianym cieście, w którym funkcję spajającą pełni gęsta, kwaśna śmietana. To kruche ciasto doskonale sprawdziło się bez dodatku jajka i gwarantuję Wam, że takie kruche ciasto może się udać. Ciasto z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy na inne tradycyjne drożdżówki
Trzeci talerzdodać olej, przesianą mąkę z sodą oraz kakao, wymieszać. Foremki na babeczki wysmarować olejem i posypać kakao. Przelać do nich ciasto i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Odstawić babeczki do wystygnięcia i polać polewą czekoladową. Przygotowanie polewy: Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Smacznego
Słodka Strefaświąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami
Ugotowaćsię bardziej puszystsze. Wiedzieliście o tym? I to właśnie w poniższym wypieku postanowiłam sprawdzić nowo odkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się do niej dobierają jedząc wypiek :) Składniki
Zdrowie na języku :Pzimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję i najlepszy smak sernika na zimno, warto
Kuchcik gotujemacie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek. Składniki na ciasteczka + Nutella lub inny krem czekoladowy Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej
Ciastkozercymasę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakumiód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com
RAROSSAspodzie z ciastek z bananami, mascarpone i z kiwi tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, gdyż ciasto poszło w jednym dniu całe tak smakowało mojej rodzince zrobiłam według tego przepisu tylko, że zamiast czekoladowych ciastek użyłam maślanych http://motylkowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tarta-na-ciastkach-czekoladowych-z.html Tak ułożyłam w tortownicy: 1. Spód z ciastek 2. Banany
Motylkowa KuchniaCiasto pieczemy w foremce 25 x 30 cm. Polecam również : z jagodami , to najprostsze , francuskie jagodzianki oraz czekoladowe z jagodami oraz
Proste Potrawysylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty
Kuchenne Wariacjegłowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej , żeby już nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami . Jak wcześniej wspomniałam przepis dodaję do akcji "Z oliwą z oliwek można
Wiem co jemmąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwcześniejszy Dzień Dziecka. Nie jestem już za stara? W każdym razie prezenty oczywiście kuchenne też. Dostałam przepiśnik i zestaw ciast do robienia w mikrofalówce z kubeczkiem ;) No niestety gratis mój palec na zdjęciu.. Przepis na czekoladowe ciasteczko z mikrofalówki mam od dawna, zrobię porównanie później. Co znajdziemy w przepiśniku? - zakładki dzielące na przydatne działy; na początku "Niezbędnik kuchenny
W kuchni bez szafekcyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego smak. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością pojawi się na Naszym blogu niejednokrotnie w innych odsłonach. Waniliowy sernik z nutą migdałową SKŁADNIKI: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj przepis na błyskawiczne w przygotowaniu kulki owsiano-czekoladowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce się Wam piec ciasta to przygotujcie poniższe słodkości. Najlepiej smakują, gdy są schłodzone. W smaku przypominają sklepowe bajaderki . Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika . Składniki dla 4 osób: 300 g płatków* 3-4 płaskie łyżki gorzkiego
Ugotowaćwsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę i mąkę z przyprawą, proszkiem i sodą. Ciasto wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę
Blondynka GotujeMałymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem mogą zastąpić wykwintne i czasochłonne desery. Ciasto naleśnikowe: • ½ szkl. mąki pszennej, • 2 czubate łyżki kakao, • 1 szkl. Prosecco, • 1łyżka oleju kokosowego, • 2 łyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka
SzczyptaSmaQWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe. Post Stracciatella z malinami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty
Moje domowe kucharzenie